| کد مطلب: ۱۶۶۵۲
اختلاف بر سر صدور قطعنامه ضدایرانی در آژانس

اختلاف بر سر صدور قطعنامه ضدایرانی در آژانس

خبرگزاری رویترز به نقل از دیپلما‌ت‌ها نوشت که آمریکا و سه کشور اروپایی بر سر مقابله با ایران از طریق پیگیری قطعنامه‌ای علیه این کشور در شورای حکام آژانس بین‌المللی انرژی اتمی اختلاف‌نظر دارند. رویترز می‌گوید پیگیری چنین قطعنامه‌ای در شورای حکام می‌تواند به تشدید تنش منجر شود.

شورای حکام آژانس آخرین‌بار در آبان سال ۱۴۰۱ با تصویب قطعنامه‌ای از ایران خواست تا با این نهاد بین‌المللی در رابطه با منشأ ذرات اورانیوم کشف‌شده در سه سایت اعلام‌نشده خود همکاری و شفاف‌سازی کند.

نشست آینده شورای حکام آژانس قرار است ده روز دیگر یعنی ۱۴ خرداد برگزار شود. پرونده برنامه هسته‌ای جمهوری اسلامی ایران و آخرین گزارش رافائل گروسی، مدیرکل آژانس، در این باره در دستور کار نشست ۳۵ عضو این شورا قرار دارد.

یک دیپلمات ارشد اروپایی گفت: «(کار) با ایران بسیار دشوار و سخت است و سطح تخلفات بی‌سابقه است... هیچ کاهشی در برنامه (هسته‌ای) آنها مشاهده نشده و ایران هیچ حُسن‌نیت واقعی برای همکاری با آژانس بین‌المللی انرژی اتمی از خود نشان نداده است.»

این دیپلمات ارشد اروپایی اضافه کرد، همه نشانه‌های موجود، حاکی از وضعیت هشداردهنده است.رافائل گروسی، مدیرکل آژانس می‌گوید حجم اورانیوم ۶۰ درصد غنی‌سازی‌شده ایران به ۱۴۰ کیلوگرم رسیده است و هر ماه ۹ کیلوگرم به حجم اورانیوم ۶۰ درصدی ایران اضافه می‌شود.

فرانسه، بریتانیا و آلمان پیشتر تاکید کرده بودند که «ایران هیچ توجیه غیرنظامی قابل‌قبولی برای غنی‌سازی ۲۰ درصدی و ۶۰ درصدی ندارد و تولید اورانیوم غنی‌شده در این سطح برای کشوری که برنامه تسلیحاتی ندارد، بی‌سابقه است.»

این در حالی است که ایران می‌گوید دنبال سلاح هسته‌ای نیست و برنامه اتمی این کشور کاملاً صلح‌آمیز است. رویترز می‌گوید، آمریکا در نشست‌های اخیر شورای حکام آژانس بین‌المللی انرژی اتمی از خود تمایلی برای پیگیری صدور قطعنامه دیگری علیه ایران نشان نداده است.

طبق این گزارش، سه قدرت اروپایی یعنی فرانسه، بریتانیا و آلمان در ماه مارس سال جاری بر سر لزوم صدور قطعنامه علیه ایران با آمریکا به توافق نرسیدند.

رویترز اضافه می‌کند، مقامات آمریکایی برگزاری انتخابات ریاست‌جمهوری آمریکا را یکی از دلایل عدم تمایل این کشور برای پیگیری چنین رویکردی بیان می‌کنند.

یک دیپلمات‌ ارشد اروپایی دیگر نیز گفته است که این سه کشور اروپایی «یک قطعنامه آماده» ‌کرده‌اند. دیپلمات‌های ارشد اروپایی نیز می‌گویند، فرانسه، بریتانیا و آلمان پیش‌نویس قطعنامه را تهیه کرده‌اند اما هنوز آن را در اختیار اعضای شورای حکام قرار نداده‌اند.

رافائل گروسی ۱۷ اردیبهشت به ایران سفر کرد و با مقامات ایران درباره نحوه همکاری با آژانس مذاکره کرد. او پس از بازگشت از تهران گفت، طرفین به «درک مشترک» رسیده‌اند و ایران به او گفته آماده است تا روی اقدامات مشخصی کار کند.

او همچنین گفته بود که سه دسته مسائل وجود دارد؛ بازرسی‌ها، مسائل باقی‌مانده و اقدامات داوطلبانه‌ای که ایران می‌تواند انجام دهد. ایران طی چند ماه گذشته و پس از آغاز بحران در غزه، فعالیت هسته‌ای خود را تسریع نکرده است.

برخی از تحلیلگران بر این عقیده‌ هستند که ایران قصد نداشته در میانه بحران غزه، تنش جدیدی در روابطش با آمریکا و غرب ایجاد کند. ایران معتقد است که قبل از هرگونه توافق هسته‌ای با آمریکا و اروپا در ابتدا آژانس باید پرونده ادعاهایش درباره برنامه هسته‌ای ایران را مختومه اعلام کند.

طی چند ماه گذشته پرونده ادعاهای آژانس و ایران به تنش‌های میان دو طرف انجامیده بود اما طی ماه‌ها براساس گفته‌های ایران 2 مورد از اختلافات میان ایران و آژانس حل و فصل شده است اما آژانس اصرار دارد که هنوز دو مورد ابهام درباره برنامه هسته‌ای ایران باقی مانده و ایران هنوز جواب قانع‌کننده‌ای به آژانس ارائه نکرده است.

هرچند ایران معتقد است که آنچه لازم بوده به آژانس ارائه کرده است و آژانس در این خصوص رویکرد سیاسی دارد.

دیدگاه

ویژه دیپلماسی
سرمقاله
آخرین اخبار