اعزام مهاجران به گوانتانامو؟
ترامپ میخواهد از بخشی از پایگاه دریایی گوانتانامو که هماکنون میزبان مهاجران بازداشتشده در کارائیب است استفاده کند تا برخی از مهاجران غیرقانونی داخل آمریکا را در آن جای دهد.

هفته گذشته دونالد ترامپ، رئیسجمهور آمریکا اطلاعیهای را برای وزرای دفاع و امنیت داخلی فرستاد که بهآنها دستور میداد «تمام اقدامات لازم را برای گسترش «مرکز عملیات مهاجران» تا بیشترین ظرفیت ممکن خود در ایستگاه دریایی خلیج گوانتامو انجام دهند تا فضایی بیشتر در زندانها برای نگهداری از خطرناکترین جنایتکاران دسته اولی که در آمریکا حضور دارند، ایجاد شود.»
ترامپ میخواهد از بخشی از پایگاه دریایی گوانتانامو که هماکنون میزبان مهاجران بازداشتشده در کارائیب است استفاده کند تا برخی از مهاجران غیرقانونی داخل آمریکا را در آن جای دهد. مرکز عملیات مهاجران بخش متفاوتی از این پایگاه است که قبلاً از سال 2002 برای بازداشت مظنونان تروریسم از آن استفاده میشد که انتقادهای گسترده بینالمللی از آمریکا را برای نگهداری از زندانیان در «سیاهچاله» بههمراه داشت.
احتمالاً ترامپ از این تسهیلات جدید برای نگهداری از مهاجران غیرقانونی استفاده میکند که منتظر اخراج خود به کشورهای خود که تابعیتشان را دارند، هستند. با این حال ترامپ روزی که این دستورالعمل را صادر کرد در یک کنفرانس خبری در کاخ سفید گفت: «این مرکز توسعهیافته برای «بدترین بیگانگان غیرقانونی جنایتکار که مردم آمریکا را تهدید میکنند، استفاده خواهد شد. برخی از آنها آنقدر بد هستند که حتی نمیتوانیم به کشورها اعتماد کنیم تا آنها را نگه دارند چون ما نمیخواهیم دوباره برگردند، بنابراین آنها را به گوانتانامو میفرستیم.»
اگرچه این موضوع نشان میدهد که ترامپ ممکن است مانع بازگشت برخی از زندانیان به کشورشان باشند، اما کریستی نوم، وزیر امنیت داخلی گفته است که دولت قصد دارد زندانیان را «برای مدتی نامحدود» در گوانتانامو نگه دارد.
در این دستورالعمل ترامپ تعداد افرادی که این مرکز در گوانتانامو میتواند نگه دارد، ذکر نشده اما رئیسجمهور آمریکا میگوید که به وزارتخانههای دفاع و امنیت داخلی دستور داده تا محلی برای نگهداری «30هزار» نفر را آماده کند. با این حال ترامپ ممکن است صرفاً به این واقعیت اشاره داشته باشد که مرکز مهاجرت حدوداً این تعداد مهاجر را در دو دوره مختلف دولتهای پیشین پردازش کرده است.
آمریکا از سال 1903، حدوداً 116 کیلومتر مربع در جنوب شرقیترین نقطه کوبا را برای تاسیس پایگاه دریایی خود اجاره کرده است. از آنجایی که فسخ قرارداد اجاره نیازمند توافق آمریکا و کوبا است، این تاسیسات 122 سال دوام آوردهاند، حتی با اینکه دولت کوبا از سال 1959 به آن اعتراض کرده است.
از سال 1991 تا 1993 و دوباره از سال 1994 تا 1996 آمریکا از بخشی از این پاپگاه برای اسکان تعداد زیادی از هائیتیها و کوباییها استفاده کرد که با قایقهایشان بهدنبال پناهندگی در آمریکا بودند. گارد ساحلی جلوی پناهجویان و مهاجران را میگرفت و آنها را به گوانتانامو میفرستادند. مرکز عملیات مهاجران به پرونده بیش از 30هزار شهروند هائیتی و بیش از 30هزار شهروند کوبایی رسیدگی کرده که در یک زمان از بیش از 12هزار نفر نگهداری کرده بود. پناهجویان و مهاجران در چادرهایی محصور در سیمهای خاردار نگهداری میشدند. گروههای حقوق بشری از شرایط نامناسب این مراکز انتقاد کرده بودند.
هنوز کاملاً مشخص نیست که چرا ترامپ میخواهد از گوانتامو برای نگهداری مهاجران غیرقانونی استفاده کند. او ممکن است این کار را بیشتر برای ارزشی که در ایجاد شوک هست انجام دهد تا عاملی برای بازدارندگی باشد تا دلیلی برای ضرورت عملی. توسعه مرکز عملیات مهاجران تا 30 هزار نفر بسیار پرهزینه است و احتمال یک سال یا بیشتر طول میکشد. پس از آن دولت آمریکا باید زندانیان را بهکوبا بفرستد و در طول مدت بازداشت مواد غذایی و مراقبت از آنها را تامین کند.
اسکان مهاجران غیرقانونی در مراکز فدرال در آمریکا سریعتر و ارزانتر خواهد بود. ترامپ و مشاورانش ممکن است محاسبه کنند که تهدید انتقال به گوانتانامو میتواند مهاجران غیرقانونی بازداشت شده درآمریکا (یا آنهایی که قصد دارند به آمریکا بیایند) را متقاعد کند که به کشورهای خود بازگردند و کشورهای خود را متقاعد کنند که آنها را پس بگیرند. توسعه مرکز عملیات مهاجران میتواند صدها میلیون دلار هزینه داشته باشد که تاییدیه کنگره را هم باید داشته باشد.