| کد مطلب: ۱۴۴۱۴
عفو بعد از حبس

عفو بعد از حبس

گروه خبر: روز گذشته خبر عفو چهار فعال محیط زیستی بعد از تحمل چند سال حبس به اتهام همکاری با آمریکا و جاسوسی منتشر شد؛ اتهاماتی که نه‌تنها متهمان بلکه مسئولان دولتی وقت نیز آن را نپذیرفتند. با این حال دستگاه قضای وقت، احکام را صادر و اجرا کرد. وکیل پرونده فعالان محیط زیستی زندانی ضمن تایید این خبر به رسانه‌ها اعلام کرد: «با نظر معاون حقوق بشر قوه قضائیه ۴ متهم باقی‌مانده از فعالان محیط زیست مشمول به مناسبت عید سعید فطر عفو و آزاد می‌شوند.» بر این اساس نیلوفر بیانی، سپیده کاشانی، طاهر قدیریان و هومن جوکار، چهار فعال محیط‌زیستی هستند که مورد عفو رهبری قرار گرفته‌اند و به‌زودی آزاد می‌شوند. بنابراین پرونده فعالان محیط زیست بسته شد.

از مجموع هشت فعال محیط زیستی که در زمستان سال 1396 به اتهام جاسوسی و همکاری با آمریکا بازداشت شده‌ بودند، وضعیت چهار نفر دیگر آنها تعیین‌تکلیف شد و با عفو رهبری به خانه‌هایشان خواهند رفت. سال گذشته «مراد طاهباز» یکی از فعالان محیط زیستی این پرونده که دارای تابعیت آمریکایی بود، طی توافقی بین‌المللی و سیاسی به آمریکا رفت و سام رجبی، عبدالرضا کوهپایه و امیرحسین خالقی با پایان دوران  محکومیت شش ساله‌شان از زندان آزاد شده بودند.

حجت کرمانی، وکیل زندانی‌های محیط زیستی در این‌باره به خبرآنلاین گفته است: «این خبر را به موکلین من در زندان اطلاع داده‌اند، من هم از طریق موکلین خودم شنیدم اما هنوز چیزی به اجرای احکام اعلام نشده است، هر زمان عفو به اجرای احکام اعلام شود بلافاصله آن‌ها آزاد می‌شوند. بنابراین حداقل امروز این آزادی اتفاق نمی‌افتد و احتمالاً به روزهای آینده موکول می‌شود.» او درباره این‌که این آزادی مشروط است یا نه بیان کرد: «عفو می‌تواند به‌صورت کامل یا به‌صورت تخفیف در مجازات باشد، که ما امیدواریم این عفو شامل همه باقیمانده حبس این چهار نفر شود.» کرمانی درباره این‌که چند سال از حبس خانم‌ها بیانی و کاشانی و البته آقایان جوکار و قدیریان باقی مانده است؟ گفت: «آقای جوکار و قدیریان ۸ سال حکم داشتند که ۶ سال آن را گذراندند، خانم بیانی ۴ سال از حبس‌شان باقی مانده است و خانم کاشانی هم کمتر از یک ماه از حبس‌شان باقی مانده بود.»

نگاهی به پرونده فعالان محیط زیستی

بهمن‌ماه سال 1396 بود که برای نخستین بار دادستان تهران از بازداشت تعدادی از فعالان محیط زیستی به اتهام همکاری و جاسوسی برای آمریکا خبر داد؛ اتهامی که هرگز توسط مسئولان وقت محیط زیستی کشور تایید نشد. عیسی کلانتری، رئیس اسبق سازمان محیط زیست که بازداشت‌ها در زمان مدیریت او اتفاق افتاده، بار دیگر سال گذشته اظهارات گذشته‌اش را نسبت به این پرونده تکرار و اعلام کرد: «در میان محیط زیستی‌های بازداشتی ظاهراً مشکل مراد طاهباز در جریان تبادل زندانیان با آمریکا حل شده است. از ابتدا مشخص بود که تقصیری ندارند. وزیر اطلاعات دوران آقای روحانی با صراحت اعلام کرد و گزارش داد که این افراد جاسوس نیستند؛ اما برخی افراد و گروه‌ها به اتهام جاسوسی این افراد را بازداشت کرده‌اند. این افراد نزدیک به شش سال است که دستگیر شده و در زندان هستند. حتی اگر حکم هفت سال زندان این افراد را هم لحاظ می‌کردیم با گذشته یک‌سوم یا دوسوم مدت محکومیت‌شان می‌بایست آزاد می‌شدند؛ اما من سر در نمی‌آورم چرا این افراد هنوز زندانی‌اند.»

هومن جوکار، فعال محیط زیست است که سال‌ها در حوزه محیط زیست و به‌عنوان خزانه‌دار و مدیر پروژه یوز آسیایی در حیات وحش میراث پارسیان فعالیت داشت. سپیده کاشانی دوست همسر هومن جوکار کنشگر محیط زیست و از کارشناسان مؤسسه حیات وحش پارسیان بود. نیلوفر بیانی و طاهر قدیریان هر دو فعال محیط زیست و از کارشناسان مؤسسه حیات وحش پارسیان بودند.

آزادی چهار تن از فعالان محیط زیستی در بند به دلیل موافقت مقام معظم رهبری برای عفو تعدادی از محکومان به مناسبت عید فطر انجام می‌شود. آن‌طورکه قوه قضائیه اعلام کرد در این مرحله ۱۵۶ نفر از محکومان مشمول عفو از محکومان زن، پنج نفر اتباع بیگانه، ۱۱ نفر محکومان امنیتی و پنج نفر زیر ۱۸ سال هستند.

دیدگاه

ویژه جامعه
  • عده‌ای فکر می‌کنند با پند و اندرز و کارهای اخلاقی می‌توان به صلح رسید؛ اما واقعیت می‌گوید که اینگونه نیست.

  • در غیاب آمارهای رسمی مربوط به خشونت علیه زنان، این گزارش‌های غیررسمی، رسانه‌ای و اطلاعات منتشر شده در شبکه‌های اجتماعی…

  • روز گذشته یکی از کسب‌وکارها در حوزه فناوری، نشستی برگزار کرد تا پس از پنج سال هم از تولید محصولش که یک ردیاب خودروست،…

سرمقاله
آخرین اخبار