محسن سلیمانی‌‏فاخر

محسن سلیمانی‌‏فاخر

منتقد فیلم

مقالات
  • سقوط آرام یک انسان معمولی

    سقوط آرام یک انسان معمولی

    روایت اصلی به‌جای اینکه حول قهرمان یا ضدقهرمانی متعارف بچرخد، روی یک وضعیت انسانی ـ اجتماعی متمرکز است؛ سقوط تدریجی یک فردِ شریف در دل ساختاری ناعادلانه.

  • بازیابی معنا و هویت در اجتماع/ نگاهی جامعه‌شناختی به فیلم زیبا صدایم کن

    بازیابی معنا و هویت در اجتماع/ نگاهی جامعه‌شناختی به فیلم زیبا صدایم کن

    فیلم «زیبا صدایم کن» ساخته رسول صدرعاملی، نمایانگر شکاف میان فرد و جامعه در جهان مدرن است چراکه انسان‌ها در نهادها و نقش‌هایی گرفتار شده‌اند که به‌جای معنا، هویت را از آنان سلب می‌کند.

  • تجمل مرگ، فقر اندوه

    تجمل مرگ، فقر اندوه

    در دورانی که حتی سوگواری هم به بخشی از «نمایش اجتماعی» تبدیل شده، مفاهیمی چون اندوه، احترام و فقدان نیز در لابه‌لای زرق و برق‌ها کمرنگ شده‌اند. دیگر کمتر کسی از خود می‌پرسد: «برای چه کسی این مراسم برگزار می‌شود؟» آیا واقعاً برای کسی که رفته یا برای کسانی که مانده‌اند و می‌خواهند دیده شوند؟

  • سایه‌دارِ میان مقاومت و انفعال

    سایه‌دارِ میان مقاومت و انفعال

    فیلم «آشیل» نخستین اثر بلند فرهاد دل‌آرام، داستان فرید، فیلمساز جوانی است که از جهان پیرامونش بریده، از جامعه خسته و از رؤیاهایش تهی شده است.

  • مد نوستالژی

    مد نوستالژی

    مد نوستالژیک فقط درباره بازسازی گذشته نیست، بلکه تلاشی برای بازآفرینی آینده‌ای است که بتوان آن را تصور و در آن احساس امنیت کرد.

  • تلخ اما صادق/ کاناپه فیلمی درباره آبرو، فقر و زخم‌های پنهان طبقه متوسط است

    تلخ اما صادق/ کاناپه فیلمی درباره آبرو، فقر و زخم‌های پنهان طبقه متوسط است

    فیلم «کاناپه» ساخته کیانوش عیاری، در ظاهر روایتی ساده از یک ماجرای خانوادگی است: پدری که برای حفظ آبروی خانواده‌اش، تلاش می‌کند کاناپه‌ای کهنه اما قابل استفاده را به خانه بیاورد تا مبادا در جلسه خواستگاری دخترش، نبود این وسیله‌ رایج، مایه‌ی شرم شود.

  • کاریکاتورِ «پیشنهاد بی‌شرمانه»/درباره سریال آبان که بیشتر به طنز شبیه است

    کاریکاتورِ «پیشنهاد بی‌شرمانه»/درباره سریال آبان که بیشتر به طنز شبیه است

    سریال «آبان» بعد از چند قسمت، بیشتر شبیه یک کمدی ناخواسته شده تا درامی جدی؛ از روابط غیرمنطقی و اغراق‌شده شخصیت‌ها گرفته تا موقعیت‌هایی که انگار از یک طنز هجوآمیز قرض گرفته شدند.

  • خندیدن به موقعیت درد / درباره 70سی

    خندیدن به موقعیت درد / درباره 70سی

    آیا با نمایش و تماشای فقر می‌شود خندید؟ آیا اساساً سینمای به‌اصطلاح کمدی باید از موقعیت درد و رنج طبقه فرودست، دستمایه خنداندن استخراج کند؟