| کد مطلب: ۳۱۲۹۸

سیدجلال ساداتیان سفیر پیشین ایران در انگلستان: بپذیریم یا نه، آمریکا بخش مهمی از معادلات جهان است

بپذیریم یا نه، دوست داشته باشیم یا نداشته باشیم، منتقدان هم بخواهند فشار بیشتری به خود بیاورند و انتقادات بیشتری مطرح کنند یا نکنند، بخش عمده‌ای از معادلات دنیا مربوط به آمریکاست.

سیدجلال ساداتیان سفیر پیشین ایران در انگلستان: بپذیریم یا نه، آمریکا بخش مهمی از معادلات جهان است

سیدجلال ساداتیان، دیپلمات پیشین کشورمان در تحلیل محتوای این مصاحبه به هم‌میهن گفت: «از صحبت‌های آقای پزشکیان مشخص است که اختیاراتی گرفته و توافقاتی در داخل کشور حاصل شده تا ایشان بتواند بر حسب وعده‌هایی که در مباحث انتخاباتی خود مطرح کرد، تعامل‌های لازم با دنیا را برقرار کند.

بپذیریم یا نه، دوست داشته باشیم یا نداشته باشیم، منتقدان هم بخواهند فشار بیشتری به خود بیاورند و انتقادات بیشتری مطرح کنند یا نکنند، بخش عمده‌ای از معادلات دنیا مربوط به آمریکاست. بازارهای جهانی، قدرت دلار یا توان آمریکا در ابعاد مختلف را که در نظر بگیریم، متوجه این امر می‌شویم. ما هم گرفتار همین موضوع هستیم.

آقای پزشکیان در حال حاضر پیام می‌دهد که ما آماده مذاکره هستیم با این معیارها؛ شما در گذشته به تعهدات خود عمل نکردید، آیا اگر در حال حاضر بخواهیم گفت‌وگو کنیم، عمل خواهید کرد؟ نگرانی شما این بوده که ایران بخواهد بمب اتم بسازد. ما دنبال ساخت بمب اتم نیستیم، دنبال جنگ نیستیم اما اگر کسی به ما حمله کند از خودمان دفاع می‌کنیم. این جنگ هم به نفع ما و شما و هیچ بازیگری نیست. با این معیارها دنبال مذاکره هستیم.»

سفیر پیشین ایران در انگلستان، در توضیح اینکه چرا ایران مسیر دیپلماسی را دنبال می‌کند؟ اظهار داشت: «ایران در مذاکرات برجام نشان داد که ترسی از گفت‌وگو و مذاکره ندارد. با قدرت‌های جهانی یعنی ۵ عضو دائم شورای امنیت بعلاوه آلمان و اتحادیه اروپا مذاکره کرد و دست بالا را هم به دست آورد. طوری که همین آقای ترامپ در دوره نخست ریاست‌جمهوری‌اش مطرح کرد که ظریف سر جان کری را کلاه گذاشته.

این یعنی چه؟ یعنی ما ترسی نداشتیم، مذاکره کردیم، خوب هم مذاکره کردیم و نتیجه گرفتیم. ترامپ با دیوانه‌بازی از برجام خارج شد، اگر نه این کارش هیچ منطقی نداشت. آن‌هایی که انتقاد می‌کنند و می‌گویند این‌ها اشتیاق و شیفتگی برای مذاکره دارند باید بفهمند که بدون مذاکره کار به نتیجه نرسیده و نخواهد رسید. با این کار دیگران را تشویق می‌کنیم که کنار هم قرار بگیرند و علیه ما هم‌پیمان شوند. درحالی‌که باید این ابزار را از آن‌ها بگیریم و خودمان مستقیم گفت‌وگو کنیم. آنچه می‌خواهید بگویید و آنچه باید را بشنوید؛ این یک اصل است. فرقی نمی‌کند طرف مقابل چین باشد، اروپا یا هر طرف دیگر. در ارتباط غیرمستقیم، هر کسی مطامع و منافع خود را دنبال می‌کند. گفت‌وگو باید مستقیم باشد و آنچه که مصالح کشور است و موضع عزتمندانه برای ما ایجاد می‌کند را بپذیریم.»

ساداتیان در پاسخ به این سوال که آیا دولت چهاردهم در پی ایجاد توازن در سیاست خارجی است، تاکید کرد: «اولویت دادن به همسایگان همواره مورد تاکید آقای پزشکیان بوده است. ایشان پیش از این هم گفته بود که تنهایی کفایت نمی‌کند. برای همین دنبال این است که توازن میان شرق و غرب (به صورت مفهومی) را برقرار کند. اگر تمام تخم‌مرغ‌هایمان را در یک سبد بگذاریم، آن طرف استفاده یا سوءاستفاده‌های خود را می‌کند.همانطور که در ماجرای سوریه شاهد بودیم که چطور روسیه با اسرائیل همراه شد و ایران را قربانی کرد.

مصالح و خواسته‌های ایران قربانی شد. چند روز قبل اجلاس ریاض با حضور وزرای خارجه ۱۶ کشور عرب منطقه در کنار شورای همکاری خلیج فارس، وزرای خارجه و معاونین وزرای خارجه کشورهای اروپایی و آمریکا برگزار شد. اما ایران به این اجلاس دعوت نشده بود. در حالی که ایران بخشی از قضایای خاورمیانه است. بدون ایران پیش می‌روند. همین دولت انتقالی سوریه دارد مشروعیت بین‌المللی خود را به دست می‌آورد. احمد الشرع تاکنون دوبار به ایران پیام داده و مؤدبانه و آرام هم صحبت کرده مبنی بر اینکه ایران کشور بزرگی‌ است و نمی‌توان آن را نادیده گرفت و امیدواریم که ایران سیاستش را تغییر دهد. لازمه داشتن این تعامل و توازن در سیاست خارجی این است که ما تغییراتی در نوع نگاه به کشورها و منافع خودمان داشته باشیم.»

دیدگاه

ویژه تیتر یک
سرمقاله
آخرین اخبار