دیپسیک چیست؟
دیپسیک به زبان ساده، یک چتبات هوش مصنوعی است که عملکردی مشابه چتجیپیتی دارد.
دیپسیک به زبان ساده، یک چتبات هوش مصنوعی است که عملکردی مشابه چتجیپیتی دارد. این اپلیکیشن به صورت رایگان در اپاستور اپل قابل دسترسی است و دیپسیک میگوید هدف آن «پاسخگویی به سوالات شما و بهبود کارایی زندگیتان به شیوهای موثر» است. اما به گفته آنیل آنانتاسوامی، نویسنده کتاب «چرا ماشینها یاد میگیرند: ریاضیات ظریف پشت هوش مصنوعی مدرن»، مدل هوش مصنوعی این اپلیکیشن که آر-۱ نام دارد، با ۶۷۰ میلیارد پارامتر، بزرگترین مدل زبان متنباز موجود تا به امروز محسوب میشود.
بر اساس گزارشها، توانایی این مدل در ریاضیات، برنامهنویسی و استدلال، با مدل O1 شرکت اوپناِیآی که سازنده چتجیپیتی است، برابری میکند. مثل بسیاری دیگر از مدلهای هوش مصنوعی چینی - مانند اِرنی از شرکت بایدو یا دوبائو از شرکت بایتدَنس - دیپسیک طوری آموزش دیده است که از پاسخ دادن به سوالات حساس سیاسی اجتناب میکند.
چین میگوید که این پروژه با هزینهای کم تولید شده است. پژوهشگران این اپلیکیشن میگویند ساخت آن تنها ۶ میلیون دلار هزینه داشته که در برابر میلیاردها دلاری که شرکتهای آمریکایی برای هوش مصنوعی خرج میکنند، بسیار ناچیز است. چگونگی انجام این کار هنوز روشن نیست اما گزارشها حاکی از آن است که بنیانگذار دیپسیک انباری از تراشههای اِنویدیا-اِی۱۰۰ جمعآوری کرده که از سپتامبر ۲۰۲۲ صادرات آنها به چین ممنوع بوده است.
کارشناسان بر این باورند که این مجموعه که تعداد آن به گفته برخی منابع به ۵۰ هزار تراشه میرسد، امکان ساخت این مدل قدرتمند هوش مصنوعی را با ترکیب این تراشهها با نمونههای ارزانتر و سادهتر فراهم کرده است. دیپسیک را لیانگ وِنفِنگ در دسامبر ۲۰۲۳ بنیانگذاری کرد و یک سال بعد مدل زبان بزرگ هوش مصنوعی خود را ارائه داد. اطلاعات زیادی درباره لیانگ موجود نیست. او از دانشگاه ژجیانگ با مدرکهای مهندسی الکترونیکی و علوم کامپیوتر فارغالتحصیل شده است. اما اکنون او در کانون توجه جهانی قرار گرفته است.
لیانگ اخیراً در جلسهای به میزبانی لی چیانگ، نخستوزیر چین، حضور یافت که بیانگر رشد چشمگیر جایگاه دیپسیک در صنعت هوش مصنوعی است. برخلاف بسیاری از کارآفرینان آمریکایی در حوزه هوش مصنوعی که از سیلیکونولی میآیند، آقای لیانگ پیشینهای در بازارهای مالی نیز دارد. لیانگ مدیرعامل صندوق سرمایهگذاری «هایفلایر» است که از هوش مصنوعی برای تحلیل دادههای مالی و تصمیمگیریهای سرمایهگذاری استفاده میکند؛ روشی که به آن «معاملات کَمّی» گفته میشود.
در سال ۲۰۱۹، «هایفلایر» اولین صندوق معاملات کمی در چین بود که توانست بیش از ۱۰۰ میلیارد یوان (۱۳ میلیارد دلار) سرمایه جذب کند. در همان سال لیانگ در یک سخنرانی گفت: «اگر آمریکا میتواند در معاملات کمی پیشرفت کند، چرا چین نتواند؟» او سال گذشته در مصاحبهای کمسابقه گفت: «صنعت هوش مصنوعی چین نمیتواند همیشه در نقش یک دنبالهرو باقی بماند.»
او ادامه داد: «معمولاً میگوییم که فاصلهای یک یا دو ساله بین هوش مصنوعی چین و آمریکا وجود دارد، اما فاصله واقعی بین خلاقیت و تقلید است. اگر این وضعیت تغییر نکند، چین همیشه دنبالهرو خواهد بود.» در پاسخ به اینکه چرا دیپسیک باعث شگفتی سیلیکون ولی شد، لیانگ گفت: «آنها از دیدن یک شرکت چینی که بهعنوان یک نوآور، و نه صرفاً یک دنبالهرو، وارد عرصه بازی آنها شده شگفتزده شدند ولی این موضوع برای اکثر شرکتهای چینی عادی است.»