لژیونرهـای سرگـردان
روزهای سخت سردار آزمون، مهدی طارمی و علیرضا جهانبخش بازیکنان ثابت تیمملی در اروپا فرا رسیده است. تیمملی فوتبال ایران بعد از ناکامی در جام ملتهای آسیا درصدد حضوری مطلوب در انتخابی و جام جهانی ۲۰۲۶ آمریکاست. مسیری که طبعاً باید با جوانگرایی همراه شود. موضوعی که البته به تایید امیر قلعهنویی نیز رسیده است.
در کنار حذف تیمملی ایران از جام ملتها، بالا رفتن سن بازیکنان نیز موضوعی است که نمیتوان بهراحتی از کنارش عبور کرد. عدمتوجه به تیمهای پایه و البته سیستم گلخانهای باشگاههای فوتبال که صرفاً بهدنبال خرید ستارهها از تیمهای دیگر هستند، اینجا خودش را نشان میدهد که امیر قلعهنویی نمیتواند بهراحتی چشمانش را به روی بازیکنان مسن تیمملی ببندد.
بااینحال یکی از اتفاقات تلخ فوتبال ایران، افت ستارههای ایرانی در لیگهای اروپایی است که نشان میدهد روزهای پرفروغ لژیونرهای ایرانی به پایان نزدیک شده است. هرچه ستارههای ژاپنی و کرهای از مهرههای اثرگذار تیمهایشان هستند طارمی، جهانبخش، سردار آزمون و... به درب خروج باشگاههایشان نزدیک و نزدیکتر میشوند.
دیپورت از فوتبال هلند
یکی از بازیکنانی که بهخصوص در دو دیدار پایانی تیمملی ایران در جام ملتها، درخشان ظاهر شد علیرضا جهانبخش است که در دیدار با ژاپن پنالتی حساس دقیقه 95 را تبدیل به گل کرد و در تقابل با قطر نیز عملکرد قابلقبولی داشت هرچند سرانجام کار، شکست ایران در نیمهنهایی بود. بااینحال باشگاه فاینورد هلند با انتشار مطلبی از اتمام همکاری خود با علیرضا جهانبخش، لژیونر تیم ملی فوتبال ایران خبر داد.
نام این ملیپوش فوتبال کشورمان در فهرست خروجی باشگاه هلندی است و مسئولان این تیم قصد تمدید قرارداد با هافبک ایرانی خود را ندارند. علیرضا در این فصل فقط 10 بار برای فاینورد در لیگ هلند به میدان رفته و حتی یکبار هم موفق به گلزنی نشده است. تنها گلی که جهانبخش در این فصل فوتبالی زده، مربوط به حضور این تیم در مسابقات یوفاست.
هافبک 32 ساله ایرانی براساس آنچه صرفاً رسانههای ایرانی میگویند، پیشنهادی از بشیکتاش ترکیه دریافت کرده و احتمالاً راهی لیگی خواهد شد که برای فوتبالیستهای ایران آنچنان خوشیمن نیست. البته با جستوجوی ساده از رسانههای ترکیهای، این خبر نیز به تایید نمیرسد و شاید جهانبخش سرانجام بعد از حدود یکدهه بار دیگر به فوتبال ایران برگردد؛ هرچند تلاش جهانبخش ادامه حضور در فوتبال اروپاست.
طارمی در لیست سیاه سرمربی
مهدی طارمی، دیگر بازیکن ایرانی شاغل در فوتبال اروپاست که در تیم پورتو پرتغال بازی میکند. از زمانی که گمانهزنیها برای حضور مهدی طارمی در تیم اینتر قوت گرفت، افت این بازیکن شروع شد. بهمرور اما باشگاه اینتر سعی کرد این موضوع را رسماً اعلام کند و همین اتفاق نیز رخ داد، اما کمتر کسی تصور میکرد این اتفاق منجر به این شود که فوتبال طارمی با افت شدیدی همراه شود.
در جام ملتها بعد از بازی ضعیف طارمی مقابل سوریه و اخراجش از زمین، تیمملی در غیاب این بازیکن مقابل ژاپن کیفیت قابل قبولی از خود به نمایش گذاشت و به جمع چهار تیم برتر آسیا صعود کرد، اما بار دیگر با حضور در دیدار با قطر، کیفیت خط حمله ایران افت کرد؛ چراکه طارمی تمرکزش روی مصدوم نشدن بود تا قراردادش با اینتر از بین نرود. در فصل جاری هم طارمی آنطور که باید کیفیت بالایی از خود نشان نداده و تبدیل به بازیکن نیمکتنشین و حالا سکونشین پورتو شده است.
طارمی در این فصل از رقابتهای لیگ برتر پرتغال در ۱۶ بازی به میدان رفته که تنها ۳ بار موفق به گلزنی شده و این آمار برای آقای گل فصل گذشته لیگ پرتغال را میتوان ناامیدکننده قلمداد کرد. همچنین او در این فصل تنها یک پاسُگل داده که این آمار در قیاس با فصل گذشته نیز آمار بدی است. شرایط برای مهاجم تیمملی ایران در لیگ قهرمانان اروپا تقریباً مطلوب پیش رفت. او در ۶ بازی که به میدان رفته، موفق به ثبت رکورد ۲ گل و ۲ پاسگل شده است.
همچنین طارمی در این فصل از رقابتهای لیگ قهرمانان اروپا، یک رکورد منحصربهفرد را نیز به ثبت رسانده است. کنسسائو، سرمربی پورتو، از اینکه مهدی طارمی بدون اطلاع او با اینتر مذاکره و بعد، قرارداد امضاء کرده، شاکی است و او در لیست سیاه خودش قرار داده است. طارمی مدتهاست حتی در لیست 23 نفره پورتو جایی ندارد و چنین اتفاقی تبدیل به سوژه مهم مطبوعات کشور پرتغال شده است که بهیکباره چطور آقای گل لیگ این کشور، به سکونشین تیم تبدیل شد. در اینتر نیز قرار نیست ظاهراً شرایط به سود طارمی باشد؛ چراکه رسانههای ایتالیایی فاش کردند طارمی بهعنوان مهاجم چهارم اینتر، قهرمان لیگ این کشور، جذب شده است.
زوج تورام و لائوتارو در این فصل با پیراهن اینترمیلان ایتالیا، با آمار و ارقامی که در این فصل ثبت کردند، خیال اینزاگی را از قهرمانی راحت کردند، اما این سرمربی در اندیشههای تاکتیکی فصل بعد خود، ایدههای جدیدی دارد که نیازمند استفاده از مهاجمان بیشتری است. اینزاگی از افت فاحش مهاجمان تیم ناپولی درس گرفته و نمیخواهد روزهای پرفشار سری «آ» ایتالیا برای فصل بعد، این تیم را با افت روبهرو کند. بههمیندلیل قصد دارد در کنار طارمی، مهاجم دیگری نیز جذب کند. شنیدهها حاکی از آن است که طارمی قرار است مهاجم چهارم تیمش باشد. البته با اتفاقاتی که برای طارمی در این فصل رخ داده، بعید بهنظر میرسد اینزاگی نظر خیلی مثبتی روی او بهعنوان بازیکن ثابت داشته باشد.
افت سردار
کنایهآمیز است که بگوییم آغاز موفقیت بایرلورکوزن، با خروج سردار آزمون از این تیم تلاقی داشته است اما حقیقت دارد. سردار که بهیکباره از روسیه به آلمان رفت تا پیراهن بایرلورکوزن را بر تن کند، انتظار میرفت روزهای پرفروغی برای او رقم بخورد، اما این امر میسر نشد.
او در بایرلورکوزن به یک بازیکن نیمکتنشین صرف تبدیل شد تا درنهایت با اولین پیشنهاد از آ.اس.رم به این تیم منتقل شود. کار کردن زیر نظر مورینیو برای سردار بسیار جذاب بود، اما بعد از اخراج مورینیو هم شرایط سردار تغییری نکرد و مصدومیتهای پیاپی این بازیکن باعث شده تا او هم مانند طارمی مهاجم چهارم تیمش باشد.
سردار طی 23 بازی که برای رُم به میدان رفته فقط دوبار گلزنی کرده است. البته سردار در تیمملی عملکرد قابلقبولی داشته اما روند نزولی او در فوتبال اروپا باعث شده تا سردار بپذیرد دیگر بازیکن ثابت تیمی در اروپا نخواهد بود.
سعید عزتاللهی
یکی از بازیکنان دیگر که در تیم اتلتیکو «ب»، حضور داشت اما نتوانست آنطور که باید از این امتیاز بهرهمند شود، سعید عزتاللهی است که از 18 سالگی به فوتبال اروپا رفته اما عملکردش قابل دفاع نبوده است.
سعید که همواره از بازیکنان فیکس تیمملی در ادوار مختلف بوده بهخصوص در سال پایانی، در وایله دانمارک کمفروغ ظاهر شد و فقط 11 بار برای این تیم به میدان رفت.
او حالا به فوتبال امارات و تیم باشگاهی شباب الاهلی رفته و در چهار بازی اخیر بهطور ثابت به میدان رفته است. سعید در جام ملتهای آسیا نیز عصای دست امیر قلعهنویی نبود تا باتوجه به مورد غضب بودن نوراللهی نزد قلعهنویی، سرمربی تیمملی ایران باید فکر دیگری در خط هافبک دفاعی تیمملی داشته باشد.
در روزهایی که تیمملی ژاپن 11 بازیکن فیکس در فوتبال اروپا دارد، ستارههای ایران یک به یک در حال خروج از تیمهایشان و بازگشت به فوتبال ایران یا تیمهای خلیجفارس هستند.