افتتاح قطار ملی برای بار سوم توسط مسعود پزشکیان
باز هم پای قطار ملی و افتتاح چندباره آن در میان است. این قطار ملی که پیش از این دوبار افتتاح شده، قرار است بار دیگر توسط مسعود پزشکیان، رئیسجمهور کنونی هم افتتاح شود.

باز هم پای قطار ملی و افتتاح چندباره آن در میان است. این قطار ملی که پیش از این دوبار افتتاح شده، قرار است بار دیگر توسط مسعود پزشکیان، رئیسجمهور کنونی هم افتتاح شود.
روز گذشته درباره علت افتتاحهای چندباره توضیحاتی ارائه شد. سیدجعفر تشکریهاشمی، رئیس کمیسیون حملونقل شورای شهر تهران در بازدید از شرکت واگنسازی تهران گفت: «قرار است صفر تا صد قطار ملی را در این کارخانه تولید کنند. در قراردادی که وزارت کشور با چین داشته 630 واگن برای تهران در نظر گرفته شده است. 113 واگن نیز قرارداد تولید داخلی انجام شده که روی 3 رام قطار آن کار شده که به زودی رونمایی خواهد شد. علاوه بر آن نگهداشت، تعمیرات و اورهال بیش از 1500 واگن نیز انجام میشود.»
قرار بود اولین واگن چینی خرداد وارد ناوگان حمل و نقل تهران شود، اما طبق گزارشی که ارائه شد واگنها دیماه میآید. تشکریهاشمی در این مورد تاکید کرد: «برای واردات واگنهای جدید، به شهرداری و کارخانه واگنسازی مربوط میشود که به نحو شایسته صورت گرفته است. بخش دیگر به تعهدات و زمانبندی در ارتباط با کشور خارجی مربوط است که با تاخیر روبهرو بوده اما مسائل پیرامون آن رفع و رجوع شده است.»
جالب این که قطار ملی قرار است دوباره با حضور مسعود پزشکیان افتتاح شود. علیرضا شیخطاهری، مدیرعامل شرکت واگنسازی مترو تهران در پاسخ به این سوال که قطارهای قبلی ملی نبودند؟ گفت: «قطار ملی برای اولین بار در ایران سال 1399 نمونهسازی شده است. چیزی که قبلاً افتتاح شده، یک رام قطار نمونهای بود که توسط متروی تهران و معاونت علمی و فناوری ریاستجمهوری تولید شده و مراحل اولیه را برای دریافت استانداردهای لازم را گرفته و قطار در مسیر تهران – پرند در حال حرکت است. براساس این قطار نمونه پلتفرمی ایجاد شد که متوجه شدیم قطار ملی را تولید کنیم. قراردادی سال 1399 منعقد و در سال 1400 ابلاغ شد به نام «قرارداد 113». بنابراین قطار نمونه توسط رئیسجمهور سابق افتتاح شد و چیزی که آذرماه سال گذشته افتتاح شد، «آغاز تولید انبوه قطار ملی» توسط علیرضا زاکانی، شهردار تهران بود. این ربطی به قطار نمونه نداشت.»
رضا محمدنژاد، مدیرعامل شرکت بهرهبرداری مترو که در این بازدید حضور داشت از پاسخ به سوالی درباره تجمع کارمندان این شرکت مقابل شهرداری و شعار علیه زاکانی طفره رفته و آن را به جلسهای با حضور خبرنگاران موکول کرد. روز یکشنبه تعدادی از کارمندان مترو با تجمع مقابل شهرداری تهران خواستار پرداخت حقوق بر اساس مصوبه شورای عالی و بدون اعمال سقف غیرقانونی و همچنین ابطال اساسنامه جدید شرکت به دلیل عدم رعایت حقوق محاسبه پرسنل و بلااثر شدن آییننامه استخدامی شرکت شدند.