جبهه جدید جنگ در سایه ایران و اسرائیل
آنچه در این ستون میخوانید، دیدگاههای رسانههای خارجی است که صرفا جهت اطلاعرسانی منتشر میشود و این دیدگاهها موضع روزنامه «هممیهن» نیست.

روزنامه نیویورکتایمز در گزارشی مدعی شدهاست که اسرائیل طراح و مجری حملات خرابکارانه اخیر به خطوط لوله گاز طبیعی ایران بود. نیویورکتایمز به نقل از دو مقام غربی و یک «استراتژیست نظامی منتسب به سپاه پاسداران انقلاب اسلامی» نوشته است، دو حمله اخیر به خطوط لوله گاز ایران اقدامی پنهانی از سوی اسرائیل بودهاست. به نوشته این گزارش حملات اخیر نشانه تحول جدی در جنگ در سایه بین ایران و اسرائیل است که تا پیش از این سالها از طریق حملات هوایی، زمینی، دریایی و سایبری ادامه داشت. نیویورکتایمز مینویسد اسرائیل برای مدتها بود که تاسیسات نظامی و هستهای را درون ایران هدف قرار میداد و دانشمندان هستهای و فرماندهان نظامی ایران را درون و بیرون کشور ترور میکردند. اسرائیل همچنین اقدام به حملات سایبری کرد که سرورهای متعلق به وزارت نفت ایران را از کار انداخت و باعث هرج و مرج در پمپهای بنزین سراسر ایران شد اما منفجر کردن زیرساختهای انرژی کشور که توسط صنایع، کارخانهها و میلیونها شهروند غیرنظامی مورد استفاده قرار میگیرد، نشانه تشدید جنگ پنهانی است و به گفته مقامها و تحلیلگران نشانه باز شدن یک جبهه جدید است. جواد اوجی، وزیر نفت ایران گفت: «هدف دشمن قطع کامل جریان گاز در زمستان برای تعداد زیادی از شهرهای بزرگ و استانهای کشورمان بود.» اوجی پیش از این نیز انفجارها را «حملات تروریستی و خرابکارانه» توصیف کردهبود، اما اسرائیل را عامل این حملات معرفی نکرد. دفتر نخستوزیر اسرائیل، حاضر به پاسخ در این مورد نشدهاست. مقامهای غربی و استراتژیست نظامی ایرانی میگویند که حمله به خطوط لوله گاز توسط اسرائیل نیازمند شناخت و هماهنگی کامل بود، بهویژه اینکه دو خط لوله به صورت همزمان در دو محل متفاوت منفجر شدهاند.
یک مقام غربی میگوید که این حمله یک حمله نمادین بزرگ بود که اقدام به تعمیر آن برای ایران ساده بود و آسیب ناچیزی به شهروندان غیرنظامی وارد کرد اما به گفته این مقام، انفجارها هشدار صریحی میدهند که با توجه به توسعه جنگ در منطقه و افزایش تنشها میان ایران با آمریکا و اسرائیل، اسرائیل چه آسیبهایی میتواند وارد کند. مقامهای غربی میگویند که روز پنجشنبه اسرائیل عامل یک انفجار هم در یک کارخانه مواد شیمیایی در نزدیکی تهران بود که مناطق اطراف را لرزاند و دود غلیظی را در آسمان منطقه ایجاد کرد اما مقامهای محلی میگویند که انفجار در کارخانه به دلیل حادثهای در منبع سوخت این کارخانه بودهاست.
ایران گفتهاست که تمایلی به درگیری مستقیم با ایالات متحده آمریکا ندارد و همچنین دخالت در حمله ۷ اکتبر حماس به اسرائیل و همچنین حملات مداوم به اهداف آمریکایی و اسرائیلی را در منطقه تکذیب کردهاست. حمله و ضدحمله در منطقه در ماههای اخیر به شکل چشمگیری افزایش پیدا کردهاست. اسرائیل دو فرمانده ارشد ایرانی را در سوریه ترور کردهاست و ایالات متحده بعد از حمله پهپادی که باعث کشتهشدن سه نظامیاش شد، به پایگاههای منتسب به سپاه پاسداران و نیروهای نیابتیاش در عراق و سوریه حمله کردهاست. ایران ماه ژانویه یکی از بزرگترین حملات تروریستی در خاک خود را متحمل شد و بمبگذاران انتحاری باعث کشتهشدن ۱۰۰ شهروند در مراسم سالگرد ژنرال قاسم سلیمانی شدند. شاهین مدرس، تحلیلگر مسائل امنیتی در رم میگوید: «این مسئله نشان میدهد که شبکه پنهانی که در ایران فعالیت میکنند، فهرست اهداف خود را توسعه دادهاند و اهدافی را فراتر از تاسیسات نظامی و هستهای در فهرست قرار دادهاند. این اقدام یک چالش بزرگ و یک مشکل حیثیتی برای دستگاههای اطلاعاتی و امنیتی ایران است.» این حمله روز چهارشنبه چندین نقطه از خط لوله گاز طبیعی را در استانهای فارس و چهارمحل و بختیاری هدف قرار داد اما نتیجه این حملات، اختلال در گازرسانی در منازل مسکونی، ساختمانهای دولتی و کارخانههای بزرگ در پنج استان ایران شد. همایون فلکشاهی، تحلیلگر انرژی در مؤسسه کپلر میگوید: «اثر این حمله بسیار زیاد بود چراکه این دو خط لوله اصلی از جنوب به شمال کشیدهشدهاند. ما تاکنون اقدامی در این سطح و مقیاس مشاهده نکردهبودیم.»