مهدی افنانی کارشناس بازار سرمایه:
بورس میتواند به افزایش رشد اقتصادی کمک کند
وزیر اقتصاد از رشد ۱۶ درصدی بورس گفته است؛ مهدی افنانی، کارشناس بورس نیز با تایید آن عنوان کرده که تاثیر این سخنان بر بورس دیده شد و نشان داد دولت چهاردهم به جایگاه بورس در اقتصاد کشور اعتقاد دارد.
وزیر اقتصاد از رشد ۱۶ درصدی بورس گفته است؛ مهدی افنانی، کارشناس بورس نیز با تایید آن عنوان کرده که تاثیر این سخنان بر بورس دیده شد و نشان داد دولت چهاردهم به جایگاه بورس در اقتصاد کشور اعتقاد دارد. او در گفتوگو با «هممیهن» گفته به روند فعالیت دولت خوشبین است و با برنامهریزی سهساله میتوان به رشد ۸ درصدی نیز رسید.
وزیر اقتصاد گفته در این چند روز بورس ۱۶ درصد رشد داشته و تأمین مالی در زنجیره تولید به پشتوانه اسناد اعتباری در بورس کالا را نیز عملیاتی کردهاند، اقدامات دولت چهاردهم چه تاثیری بر آینده بورس خواهد داشت؟
تاثیر حرفهای ایشان را بر شاخص کل روز دوشنبه دیدیم که نشان از این داشت که این دولت برخلاف دولتهای قبل به جایگاه بازار بورس در اقتصاد ایران اعتقاد دارد و به دنبال این نیست که بازارهای رقیبی برای آن بتراشد پس میتوان امیدوار بود که بورس جایگاه واقعی خود را پیدا کند.
نکته دیگر اینکه، اگر تامین مالی را وارد بازار کنیم دو اتفاق خوب رخ خواهد داد؛ یکی اینکه همه چیز شفاف میشود و بحث فساد کم خواهد شد، دوم آنکه نرخها قابل رقابت میشود و به این سمت میرویم که با کنترل تورم و کنترل نرخ بهره به نرخهای جذابتری برسیم و در نهایت نیز باعث گسترش و رشد بازار بورس خواهد شد.
اینکه دولت بر بورس کالا تاکید دارد، تاثیری بر شکوفایی بورس دارد؟
بله، اگر به یاد داشته باشید کار به جایی رسیده بود که هر کالا روند خاص خود را داشت مثلاً برای خودرو سامانه جدا گذاشته بودند و صحبت از این بود که برای هر نوع فلز برنامه جداگانه داشته باشند. واقعیت این است که برنامهها به شکلی است که به سمت شفاف شدن و کنترلپذیری بهتر در اقتصاد پیش میرویم.
رشد سرمایهگذاری در کشور نیز از اهداف دولت است، این روند میتواند بورس را تکان دهد؟
بههرحال سرمایهگذاری نیاز به بستر دارد و این بستر به بهترین شکل، چه در سیاست خارجی و چه در مسائل اقتصادی مانند مبارزه با فساد باید انجام شود تا سرمایهگذار اطمینان پیدا کند. مثال واضح آن دستورالعمل برای تغییر نرخ خوراک است که آن را به خواص دادند که باعث شد بازار بریزد و هیچکس نیز پاسخگو نبود، در این شرایط چطور توقع داریم سرمایهگذار به کشور بیاید؟ پس باید در ابتدا زیرساختهای مختلف تدارک دیده شود که در حال حاضر چنین چیزی را نمیبینم.
اگر عربستان توانسته بیش از ۱۰ میلیارد دلار سرمایهگذاری انجام دهد و سرمایهگذار خارجی بپذیرد به این دلیل بوده که پروژههای مشخصی داشته و مثلاً در حوزه گردشگری و نفت آنها را تعریف کرده است. اگر به خاطر داشته باشید در دولت آقای خاتمی تلاش شد برای پتروشیمی سرمایهگذار جلب کنند اما همه آنها را با بازیای که با نرخ خوراک شد از بین بردیم. از سوی دیگر مسائل مربوط به سیاست خارجی را داریم که کار را سخت میکند اما اگر بخواهیم این اتفاقات رخ دهد بهترین راهکار از طریق بازار سرمایه است که درباره آن مثال خوبی داریم؛ در همان دولت آقای خاتمی بسیاری از عرضه اولیهها در همان دوره پذیرهنویسی و جذب سرمایه میشد چراکه شفافترین و بهترین سازوکار بازار مالی کشور در بازار بورس وجود داشت.
به نظر من اگر زیرساختها انجام شود بورس در زمینه تامین مالی میتواند خیلی خوب پیش برود. واقعیت این است که بازار در چند سال اخیر گسترشی پیدا نکرده است اما اگر سرمایهگذاری جدید اتفاق بیفتد و مشخص باشد که مزیتهای آنها در کجا تعریف شده است و سرمایهگذار به همان سمت هدایت شود، مطمئن هستم که بازار بورس بزرگتر خواهد شد و عمق بهتری پیدا خواهد کرد.
اینکه دولت پزشکیان به دنبال رفع مشکلات FATF است و رویاپردازانه به اقتصاد نگاه نمیکند و میداند رسیدن به رشد ۸ درصدی کار سختی است، چقدر میتواند به آرامش در بورس کمک کند؟
واقعیت این است که در جاهایی آمال و آرزوهای خود را مطرح کردیم و برای اینکه بگوییم شکست نخوردهایم آمار را دستکاری میکنیم اما با توجه به اینکه دولت جدید منطقیتر به موضوع نگاه میکند و راهکارهایی دارد، اگر واقعاً بحث FATFحل شود و زیرساختها صورت بگیرد با واقعگرایی میتوانیم به جای اینکه صورتمسئله را پاک کنیم، مسائل را به راحتی حل کنیم.
من به روند دولت خوشبین هستم و امیدوارم همین 3/5 درصد رشدی که دولت به دنبال آن است محقق شود که قطعاً با یک برنامهریزی دقیق شدنی است. همچنین در یک برنامه حداقل سهساله میتوان به رشد ۸ درصدی رسید و اینگونه نیست که یکشبه بتوانیم به این رشد اقتصادی برسیم و باید از صنایع کمک بگیریم.
با برنامهریزی تیم اقتصادی دولت این کار شدنی است. ما در بورس هم تجربه خوبی داریم و هم سازوکار فراهم است. ما تجربه خوبی را در دورانی که رشد اقتصادی به ۵ درصد رسیده بود داشتیم و گردش سرمایههای خیلی خوبی صورت گرفت. به نظر من بازار بورس میتواند نقش شایستهای که در اقتصاد دارد را در این مورد ایفا کند.