سخنگوی دولت در نشست خبری دیروز: گازوئیل به اندازه کافی ذخیره نشده بود
ذخیرهسازی نفتگاز یا گازوئیل باید در ماههای گرم سال صورت بگیرد که این ذخیرهسازی به اندازه لازم انجام نشده بود و با این وضعیت مواجه شدیم. مصرف گاز هم افزایش پیدا کرد.
نشست خبری هفتگی سخنگوی دولت چهاردهم، این هفته به جای سالن واقع در ساختمان کوثر نهاد ریاستجمهوری، در خانه نوآوری و فناوری ایران زیرمجموعه معاونت علمی، فناوری و اقتصاد دانشبنیان در محل نمایشگاه بینالمللی تهران برگزار شد. فاطمه مهاجرانی پس از قرائت مقدمهای درباره افزایش حقوق پیشبینیشده در بودجه ۱۴۰۴، پویش دو درجه کمتر، ناترازی انرژی، بهرهبرداری از پروژههای بزرگراهی تا نوروز ۱۴۰۴ و تشریح اهمیت سفر رئیسجمهور به مصر و شرکت در اجلاس دی ۸ به سوالات خبرنگاران حاضر در نشست پاسخ داد. با توجه به اینکه سوالات رسانههای گوناگون درباره مسائل روز است، سخنگوی دولت در این نشست به سوالاتی درباره ناترازیها، حذف ارز نیمایی، خاموشیها، بازگشایی سفارت ایران در سوریه و مشکلات اقتصادی پاسخ داد.
کاهش ۴۰ تا ۴۵ درصدی ذخایر گازوئیل
خبرنگار هممیهن در این نشست از سخنگوی دولت پرسید: این روزها شایعات و اظهارنظرهای زیادی درباره علت رخ دادن وضعیت فعلی خاموشیها وجود دارد. علت این مسئله هنوز بهطور کامل مشخص نیست. لطفاً به صورت شفاف درباره علت این رخداد توضیح بدهید چراکه گفته میشود ترک فعل در این زمینه صورت گرفته است. لطفاً صادقانه بفرمایید اگر ترک فعلی در زمینه ذخیرهسازی سوخت مورد نیاز صورت گرفته، مربوط به دولت چهاردهم است یا سیزدهم؟
مهاجرانی در پاسخ گفت: «در خصوص اینکه آیا ترک فعل صورت گرفته یا نه، دستگاههای ذیربط باید آن را بررسی و اعلام نظر کنند. در جلسات سخنگویی، حیاط دولت و مصاحبههای دیگر بر این موضوع تاکید شده است که بر اساس اظهارات وزیر محترم نفت، در اول شهریور ۱۴۰۳ میزان ذخایر سوخت مایع یعنی گازوئیل در مقایسه با زمان مشابه سال گذشته بین ۴۰ تا ۴۵ درصد کاهش پیدا کرده بود. بهرغم این که شورای عالی امنیت ملی در این باره تذکر داده بود که باید ذخایر پر شود، این اتفاق نیفتاده بود. انرژی اصلی نیروگاههای ایران ابتدا گاز و سپس گازوئیل است. ذخیرهسازی نفتگاز یا گازوئیل باید در ماههای گرم سال صورت بگیرد که این ذخیرهسازی به اندازه لازم انجام نشده بود و با این وضعیت مواجه شدیم. مصرف گاز هم افزایش پیدا کرد. در حوزه مصرف گاز خانگی حدود ۹۰۰ هزار انشعاب جدید داشتیم.»
او ادامه داد: «مایلم بر این نکته تاکید کنم که ما باید به حوزه سیاستگذاری توجه و از محصولاتی حمایت کنیم که کممصرف هستند. چون میزان هدررفت انرژی در ایران بالاست. وقتی به بحران میخوریم، به مردم میگوییم کمتر مصرف کنید و دمای خانههایتان را پایین بیاورید. در حالی که اگر قواعد لازم در سیاستگذاری لحاظ شود، فشار به مردم نخواهد آمد. به طور مشخص، به جهت اینکه میزان مصرف گاز افزایش پیدا کرد و ما زمستان زودرستری نسبت به سال ۱۴۰۲ و مشابه سال ۱۴۰۱ داشتیم، ۷ درصد میزان رسیدن گاز به نیروگاههای ما کاهش پیدا کرد. بنابراین، کاهش گازدهی و خالی بودن مخازن گازوئیل باعث شد که نیروگاههای ما تا حدی دچار مشکل شوند. اما از لحاظ نیروگاهی و تامین برق هیچ مشکلی نداریم. صرفاً در تامین سوخت دچار مشکل بودیم. ذکر این نکته مهم است که ۹۰ درصد نیروگاههای ایران از گاز استفاده میکنند.»
مهاجرانی در پاسخ به سوالی دیگر، با اشاره به اقدامات انجامشده در ماههای اخیر برای بهبود ذخیرهسازی سوخت و کالاها افزود: «این اقدام از اول شهریور آغاز شد و همکاران ما در حال انجام آن هستند. البته با توجه به شروع فصل سرد در بخشهای شمالی کشور، بهویژه در استانهای آذربایجان، ذخیرهسازی سوخت به اندازه ماههای تیر، مرداد و خرداد ممکن نبوده است اما همچنان این موضوع با جدیت پیگیری میشود.»
مسئله دلار و گرانی
مسئله حذف ارز نیمایی و از بین بردن رانت ارزی، یکی از مسائلی بود که مورد توجه خبرنگاران قرار گرفت. نگرانیهایی درباره افزایش مجدد قیمت کالاهای مصرفی مردم وجود دارد که گروهها و رسانههای مختلف هر کدام به این موضوع میپردازند. تیترِ یکِ کیهان دیروز به این موضوع اختصاص پیدا کرد. سخنگوی دولت با تاکید بر اینکه مردم کاملاً حق دارند که نگران وضعیت اقتصادی و معیشت خود باشند، گفت: «اگر به مردم بگوییم نگران نباشید مثل کسی است که درد دارد و به او میگوییم که تو نباید درد داشته باشی. درد علامت وجود یک بیماری است، در اینکه اقتصاد ما سالهاست مردم را رنج داده تردیدی نداریم و باز هم از اینکه مردم همراه هستند هم تشکر میکنیم و هم قدردانشان هستیم. توجه به قوانین بالادستی از جمله قانون برنامه هفتم که بر کاهش تکثر و تنوع ارزها تاکید دارد و نظر کارشناسان اقتصادی نیز همین است که وجود ارزهای متنوع باعث ایجاد رانت و فساد خواهد شد، دولت با همراهی بانک مرکزی اقدام به یکی کردن نرخهای ارز و کم کردن این فاصله کرد. یکی از مهمترین اولویتهای دولت این است که به ثبات وضعیت ارزی کشور کمک کند که به طور طبیعی حذف رانت و فساد و حمایت از تولید را به دنبال خواهد داشت.»
مهاجرانی یادآور شد: «نکتهای که در این قضیه خیلی پررنگ است حمایت از تولید است؛ به دلیل اینکه کالاهای خارجی با ارز ارزان وارد کشور میشدند، اما اکنون با این وضعیت امکان صادرات برعکس میشود و این امکان برای کالاهای ایرانی از جمله کالاهای دانشبنیان و همچنین محصولات تولیدی در کارخانههای غیردانشبنیان، فراهم میشود. تکنرخی شدن ارز و افزایش صادرات محصولات تولید داخل هم قدرت ارزآوری در کشور را افزایش خواهد داد و هم به حذف رانت و فساد کمک میکند، ضمن اینکه بر سیاست حمایت از تولید تاثیرگذار خواهد بود و این یکی از موضوعاتی است که به یقین همه درمورد آن متفقالقول هستیم که اگر تولید به اندازه کافی جان بگیرد و درست باشد انشاالله شاهد مهار تورم و بیکاری خواهیم بود.»
مهاجرانی با بیان اینکه هر جایی که صنعت و تولید وارد میشود شاهد کاهش بیکاری هستیم، گفت: «یکی از سیاستهایی که اتخاذ شد برای اینکه تقویت تولید صورت بگیرد همین سیاست جدید ارزی است. باید به صنعت اولویت داده شود، اگر صنعت را به اندازه کافی درک کنیم و دلایل را برای مردم تبیین کنیم حتماً مردم در عبور از این شرایطی که در آن هستیم همراه ما خواهند بود.»
طراحی ۱۴ پروژه در وزارت نیرو برای حل مشکل ناترازی
مهاجرانی ادامه داد: «برای اینکه از این شرایط خارج شویم و در تابستان شاهد مشکل دیگری نباشیم، ۱۴ ابر پروژه یا مگا پروژه طراحی شده که در وزارت نیرو در حال کار است. با دستور رئیسجمهور به سازمان برنامه و بودجه برای سرمایهگذاری در بخش انرژیهای نو، کارگروه مشترکی شکل گرفته که یکی از اعضای آن کارگروه وزارت نیرو است. با توجه به وضعیت اقلیمی که داریم بتوانیم۳۰ هزار مگاوات برق خورشیدی تولید کنیم که امیدوار هستیم بتوانیم به سمت انرژیهای پاک حرکت کنیم البته نیروگاههای بادی و خورشیدی داریم اما حجم آنها کم است.»
سخنگوی دولت، گفت: «با شرایطی که در آن قرار داریم اقدامات خوبی در صنعت صورت گرفته است که آنها برای خودشان نیروگاههای خورشیدی را احداث میکنند که هم از برق مصرف عمومی فاصله بگیرد و هم به کاهش آلودگی هوا کمک میکند. چون یکی از موضوعات مهمی که با آن دست به گریبان هستیم آلودگی هوا است که سهم زیادی از آن ناشی از سوختهای فسیلی است.»
سوریه و مصر
دو سوال در حوزه دیپلماسی دولت چهاردهم از مهاجرانی پرسیده شد. سخنگوی دولت درباره بازگشایی سفارت ایران در سوریه، اظهار داشت: «برای ما اهمیت دارد حکومتی مبتنی بر آرای مردم و حفظ تمامیت سرزمینی سوریه وجود داشته باشد. جلوگیری از رشد و گسترش تروریسم برای ما و منطقه مهم است تا سوریه و سایر کشورهای پیرامونی آسیب نبینند. درباره سفارتخانه نیز رویکرد ما دیپلماتیک است و هم ما و آنان آمادگی داریم و درحال رایزنیهای دیپلماتیک برای بازگشایی سفارتخانههای دو کشور هستیم.»
مهاجرانی در تشریح اهمیت سفر پزشکیان به مصر نیز گفت: «محور این دیدار گسترش تعاملات بین ایران و مصر است و دو کشور میتوانند در برقراری صلح در منطقه اثر بیشتری بگذارند و امنیت و ثبات در منطقه، به نفع همه خواهد بود.»
سخنگوی دولت در مقدمه نشست گفته بود: «این اجلاس فرصتی پدید آورد برای اینکه رئیسجمهور بتواند با رؤسای سایر کشورهای اسلامی در حال توسعه گفتوگو داشته باشد و در مسیر دیپلماسی که طبیعتاً همیشه یکی از موضوعات جدی ما هست گام موثری را بردارند. تعامل و همکاری دوکشور میتواند در صلح و ثبات منطقه تاثیرگذار باشد و تمام تلاش ما بر این است که بتوانیم با رویکرد دیپلماتیک موضوع را به پیش ببریم.»
سخنگوی دولت با اشاره به موضوع توسعه همکاریهای اقتصادی بین کشورهای عضو دی ۸، افزود: «نابرابریهای اقتصادی منشأ نابرابریهای اجتماعی و به دنبال آن موضوعاتی از جنس جرم و جنایت خواهند شد لذا هر چقدر که سطح نابرابری اقتصادی به پایینترین حد ممکن برسد، شاهد جوامع آرامتری خواهیم بود. یکی دیگر از موضوعات مهم و مدنظر گروه دی ۸، تاکید بر حوزه تقویت همکاریها در زمینه انرژی بهویژه انرژیهای تجدیدپذیر است. حجم زیادی از منابع انرژی جهان در اختیار کشورهای مسلمان است لذا میزان بهرهبرداری باید به سمت انرژیهای تجدیدپذیر حرکت کند، تاکید گروه دی هشت برای اینکه ارتقای اقتصاد جهانی را داشته باشیم و افزایش سهم کشورهای مسلمان را داشته باشیم جزء موضوعاتی بوده که در اجلاس دی هشت مورد گفتوگو قرار گرفته است.»