| کد مطلب: ۱۴۲۶۱

در نشست اضطراری شورای امنیت سازمان ملل عنوان شد:

محکومیت حمله به کنسولگری ایران

نشست اضطراری شورای امنیت سازمان ملل درباره حمله رژیم اسرائیل به کنسولگری جمهوری اسلامی ایران در دمشق سوریه، نیمه‌شب چهارشنبه با حضور نمایندگان کشور‌های عضو در شورای امنیت سازمان ملل برگزار شد و خروجی آن محکوم شدن این حمله از سوی نمایندگان کشورهای عضو و هشدار درباره اقدامات این رژیم و آشوب‌های بیشتر در منطقه بود.

این نشست اضطراری به درخواست روسیه که از اعضای دائم شورای امنیت است، برگزار شد. واسیلی نبنزیا، سفیر و نماینده روسیه در سازمان ملل در این نشست، حمله رژیم اسرائیل به کنسولگری ایران در دمشق و همچنین حملات به سوریه را محکوم کرد و گفت: «این اقدامات باعث تشدید درگیری‌ها در منطقه می‌شود. ما هدف قرار دادن ساختمان سفارت جمهوری اسلامی ایران که باعث کشته شدن کارمندان آن شده است، به شدیدترین راه ممکن محکوم می‌کنیم و هیچ‌گاه حمله به مراکز دیپلماتیک را تایید نکرده و نمی‌کنیم.» سفیر روسیه در سازمان ملل تصریح کرد: «مصونیت دیپلماتیک کارمندان سفارت باید بر اساس کنوانسیون ۱۹۶۳ وین مورد احترام قرار بگیرد. این اولین اقدام اسرائیل در حمله به غیرنظامیان در سوریه نبوده است، بلکه از ابتدای هفتم اکتبر تا به امروز شاهد چندین برابر شدن اقدامات اسرائیل علیه غیرنظامیان بوده‌ایم. طی چند ماه گذشته هواپیماهای اسرائیل، حملاتی را علیه فرودگاه‌های مختلف از جمله فرودگاه دمشق که دروازه ورود کمک‌های انسان‌دوستانه از سوی سازمان ملل متحد بوده، هدف قرار داده است. به‌رغم اینکه مقامات آمریکا بیانات بلندبالایی در این باره صادر می‌کنند، در برابر اقدامات اسرائیل سکوت می‌کنند.»

معاون نمایندگی چین در سازمان ملل نیز در این نشست شورای امنیت با محکوم کردن اقدامات اسرائیل در غزه نسبت به منجر شدن این اقدامات به آشوب‌های بیشتر در منطقه هشدار داد. نماینده چین در این نشست شورای امنیت گفت: «اقدام اسرائیل نقض تمامیت ارضی سوریه است و چین قاطع اقدام روز گذشته را محکوم می‌کند. بیست سال پیش سفارت چین در یوگسلاوی، هدف حمله هوایی آمریکا قرار گرفت و تعدادی کشته شدند. ما این درد و غمی که بر اثر حادثه روز گذشته بر مردم ایران وارد شد، عمیقاً درک می‌کنیم و با آنان ابراز همدردی می‌کنیم. اقدام اسرائیل نقض فاحش کنوانسیون ۱۹۶۸ وین است. نباید اجازه داد تا این دست اقدامات بی‌محابا علیه اماکن دیپلماتیک صورت پذیرد.»

سفیر و نماینده دائم الجزایر در سازمان ملل نیز در این نشست شورای امنیت با ابراز همدردی و تسلیت نسبت به کشته شدن مستشاران و نیروهای ایرانی در حمله اسرائیل به ساختمان کنسولی ایران در دمشق گفت: «چنین مواردی از نقض تعهدات بین‌المللی توسط رژیم اشغالگر اسرائیل قابل توجیه و تحمل نیست. زمان‌بندی این حمله، در شرایطی که اسرائیل با فشار بین‌المللی برای آتش‌بس در غزه مواجه است، نشان‌دهنده بی‌اعتنایی عامدانه به درخواست کل جامعه بین‌الملل برای ترک خصومت‌هاست.» دیپلمات ارشد کشور الجزایر در سازمان ملل تصریح کرد: «هدف چنین اقدام عامدانه‌ای آشکار است. پاسخ دادن به فشارهای بین‌المللی با بالا بردن درگیری‌ها و مشخص است که هدف از این اقدام، کشاندن کل منطقه به درگیری است و نشان‌دهنده احساس مصونیت توسط رژیم اشغالگر اسرائیل است که خود را بالاتر از قوانین بین‌المللی می‌داند. رفتار اسرائیل با آنچه ما از یک عضو سازمان ملل انتظار داریم، فاصله دارد.» سفیر الجزایر تاکید کرد: «شورای امنیت باید با قاطعیت به این فشارها بر اصول حاکمیت کشورها، مصونیت اماکن دیپلماتیک و تمامیت ارضی کشورها پاسخ دهد. تمامیت نظم بین‌المللی ما در معرض خطر قرار گرفته و باید برای این بی‌اعتنایی فاحش به قوانین تبعاتی باشد تا بتوانیم تعهد جمعی‌مان به قانون را حفظ کنیم.»

تاکید واشنگتن بر ادعای قبلی خود

رابرت وود، معاون سفیر آمریکا در سازمان ملل در نشست شورای امنیت سازمان ملل گفت: «واشنگتن هیچ دخالتی در حمله دیروز به کنسولگری ایران در سوریه نداشته و از این حمله خبر اولیه نداشته است». او گفت که واشنگتن  این موضوع را به ایران ابلاغ کرده است. معاون سفیر آمریکا در سازمان ملل گفت: «همان‌طور که کاخ سفید پیشتر در بیانیه‌ای اعلام کرده بود، ایالات متحده هیچ نقشی در حمله روز گذشته به سوریه نداشته است و ما حتی پیش از وقوع این حمله از آن مطلع نبودیم. ما مستقیم این موضوع را به اطلاع ایران هم رساندیم.»

او همچنین افزود: «ما نمی‌توانیم هیچ اطلاعاتی درباره این حادثه تایید کنیم. وقتی جزئیات را کنار هم می‌گذاریم یک نکته روشن است. جمهوری اسلامی ایران و نیروهای نیابتی‌اش باید از تشدید تنش‌ها در منطقه خودداری کنند.» نماینده آمریکا در سازمان ملل ادامه داد: «در واقع از زمان حملات هفتم اکتبر حماس به اسرائیل، ایالات متحده بارها به جمهوری اسلامی ایران نسبت به سوءاستفاده از موقعیت پیش‌آمده برای تشدید جنگ نیابتی با اسرائیل و دیگر بازیگران هشدار داده است. جمهوری اسلامی ایران صبح امروز تکذیب کرد که تروریست‌ها و دیگر گروه‌های شبه‌نظامی که از سوی سوریه و تهران حمایت می‌شوند، از خاک سوریه برای تدارک حمله علیه اسرائیل و تاسیسات و پرسنل آمریکایی استفاده کرده‌اند.»

او ادعا کرد: «جمهوری اسلامی ایران و حزب‌الله لبنان از سراسر خط مرزی اسرائیل و لبنان مرتب به اسرائیل حمله می‌کنند. متحدان ایران در دریای سرخ، قوانین بین‌المللی را نقض کرده و بارها شناورهای تجاری را مورد حمله قرار داده‌اند. گروه‌های شبه‌نظامی مورد حمایت تهران همچنین به تاسیسات دیپلماتیک آمریکا در عراق حمله کرده‌اند و حملاتی را علیه پرسنل نظامی آمریکا که در حال مبارزه با داعش بودند، ترتیب داده‌اند. دست جمهوری اسلامی ایران در اقدامات همه این گروه‌های تروریستی و شبه‌نظامی رو شده است.»

سفیر و نماینده سوئیس در سازمان ملل  نیز در این نشست اضطراری، خواستار پایبندی به قطعنامه‌های آتش‌بس شورای امنیت شد. سفرا و نمایندگان کشورهای آمریکا، انگلیس و فرانسه در این نشست شورای امنیت، حمله رژیم اسرائیل به کنسولگری ایران را محکوم نکردند که منجر به واکنش تند سفیر روسیه در سازمان ملل شد.

نیکلاس دی ریوایر سفیر و نماینده فرانسه در سازمان ملل در این نشست شورای امنیت بدون محکوم کردن جنایت رژیم اسرائیل، خواستار خویشتن‌داری همه بازیگران منطقه در موضوع حمله به کنسولگری جمهوری اسلامی ایران در دمشق شد که سخنان او واکنش سفیر روسیه را به همراه داشت که خطاب به او گفت: «کنسولگری خودتان هم هدف قرار می‌گرفت، واکنش شما این بود؟»

سفیر و نماینده روسیه در سازمان ملل خطاب به سفیر فرانسه افزود: «شما هیچ کلمه‌ای در محکوم‌ کردن نقض قوانین بین‌المللی توسط اسرائیل نگفتید، اگر کنسولگری خودتان هدف قرار می‌گرفت هم واکنش‌تان همین بود؟ آمریکا همیشه به اطلاعات دست اولش افتخار می‌کند اما در خصوص حمله به کنسولگری ایران اطلاعاتی به‌ دست نیاورده و این باورکردنی نیست. غربی‌ها نه‌تنها حمله اسرائیل را محکوم نکردند، بلکه ایران را متهم هم می‌کنند. نمی‌شود به قربانیان بگویید اگر به آن‌ها حمله شد، واکنشی نشان ندهند.»

جیمز کاریوکی، معاون سفیر انگلیس در سازمان ملل، اعلام کرد: «ایمنی و امنیت» اماکن و کارکنان دیپلماتیک «یک اصل اساسی و هدایت‌کننده روابط دیپلماتیک» است. کاریوکی در سخنرانی خود در شورای امنیت سازمان ملل گفت که کشورش پس از حمله روز گذشته به کنسولگری ایران در دمشق بر «اهمیت احترام به مصونیت اماکن دیپلماتیک» و کارکنان تاکید می‌کند.

او در عین حال ادعا کرد: «با این حال، «اراده ایران در بی‌ثبات کردن منطقه» از طریق حمایت از گروه‌هایی که «حمله و تهدید می‌کنند»، غیرقابل قبول است. «در میان این گروه‌ها، حماس، جهاد اسلامی فلسطین، حزب‌الله، شبه‌نظامیان در سوریه و عراق و حوثی‌ها هستند.»

معاون سفیر انگلیس مدعی شد: «بطور واضح گفته‌ایم که اقدامات ایران در شرایط ثبات‌زدا در منطقه نقش داشته است. ایران به حمایت خود از یمنی‌ها، حزب‌الله و حماس و جهاد اسلامی ادامه می‌دهد. وزیرخارجه ما بارها در صحبت با وزیرخارجه ایران به استفاده از نفوذ خود بر این گروه‌ها تاکید کرده است.»

او در سخنان خود ادعا کرد که انگلیس از همان اول خواستار توقف بشردوستانه درگیری‌ها در غزه بوده و کشورش به شدت نگران احتمال تشدید تنش در منطقه است.

اخبار مرتبط
دیدگاه
آخرین اخبار
پربازدیدها
وبگردی