سخنگوی دولت از فیلترینگ، بنزین، سوریه و دولت سایه گفت
مهاجرانی: دوستان از سایه به روشنایی بیایند
فراموش نکنیم که هیچ نیازی به سایه نیست. چرا سایه؟! ما که آمادگی شنیدن داریم. نقد مبتنی بر کارِ، کارشناسی است. نقد مبتنی بر واقعیات، دادهها و آگاهی است. ما بسیار هم از این موضوع استقبال میکنیم. پیشنهاد میکنیم، دوستانی که میخواهند در سایه باشند کاملاً به روشنایی بیایند و از سایه خارج شوند.
نشست خبری سخنگوی دولت چهاردهم، صبح دیروز در ساختمان کوثر نهاد ریاستجمهوری برگزار شد. فاطمه مهاجرانی در آغاز این نشست، با گرامیداشت روز دانشجو گفت: «به فرموده شهید بهشتی، دانشجو موذن جامعه است؛ کسی است که مطالبهگری میکند و توان شنیدین در مسئولان را بالا میبرد.» سخنگوی دولت با یادآوری روز تکریم مادران و همسران شهدا، اظهار داشت: «آنها بار زندگی در نبود همسر و فرزند را بر دوش کشیدند و در راه ایجاد فرهنگ شهادت در جامعه موثر بودند.»
مهاجرانی درباره تحولات اخیر و سقوط حکومت در سوریه گفت: «ارتش سوریه برای جلوگیری از نظامیان، ناتوان بود و شاهد تغییر رژیم در سوریه بودیم. روابط ما با سوریه احترام به وحدت و تمامیت سرزمینی این کشور است و برای مردم سوریه آرزوی بهترینها را میکنیم. در حوزه فرهنگی و تمدنی اشتراکات فرهنگی بسیاری داریم و روابط دیرینهای با مردم سوریه داریم، امیدواریم آنچه اتفاق میافتد به خیر و صلاح مردم سوریه باشد.»
مهاجرانی با اعلام خبر بسته شدن پرونده انتصاب استانداران دولت چهاردهم، اظهار داشت: «امیدواریم که طبق نکاتی که رئیسجمهور به استانداران گفتند که از ظرفیتهای محلی استفاده کنید، استانداران در سایه شعار وفاق ملی از تمام ظرفیتهای استانی بهره بگیرند و بتوانند مسائل استانی را حل کنند و شاهد وضعیت بهتری برای مردم ایران در اقصی نقاط کشور باشیم.» سخنگوی دولت درباره لایحه عفاف و حجاب، گفت: «دولت برای اجرای این لایحه ملاحظاتی دارد و در حال گفتوگو و مذاکره است تا بتوانیم به جمعبندی برسیم. با توجه به اینکه این قانون درباره اجرای سبکی از رفتار است، باید بتوانیم به نتیجه مطلوب و مورد نظر برسیم.»
توجه به منافع ملی برای هزینهکرد در سوریه
مهاجرانی در پاسخ به سوالی درباره موضع دولت چهاردهم درباره تحولات سوریه، تصریح کرد: «درباره بسیاری از موضوعات در حاکمیت تصمیمگیری صورت میگیرد و طبیعتاً دولتها با ملاحظاتی که حاکمیت در نظر دارد، مجری هستند. بسیاری از موضوعات تصمیم یک دولت نیست. در این موضوع نیز هزینهکردها با ملاحظه منافع ملی صورت گرفته است. تحولات سوریه را رصد میکنیم و برای ما، منافع ملی ایران مهم است و لذا روابط خود با کشورها را بر پایه سه اصل مورد نظر رهبر انقلاب که همان عزت، حکمت و مصلحت است، پیش خواهیم برد. دفاع از اماکن مقدسه و دیپلماتیک و حفظ کرامت انسانی از جمله محورها و ملاحظاتی است که همواره موردنظر ما است.»
سخنگوی دولت در پاسخ به این سوال که آیا ایران تاکنون با گروههای مسلح مستقر در سوریه ارتباطی برقرار کرده است؟ تصریح کرد: «تمام پیگیری لازم برای حفظ منافع ملی کشور در سوریه انجام خواهد شد، اما لازم است ثبات حداقلی در آن کشور وجود داشته باشد. تمام تماسها و رایزنیها به منظور حفظ منافع ملی و با درنظر داشتن شرایط انجام خواهد شد.»
دوستان از سایه خارج شوند
مهاجرانی در پاسخ به سوال دیگری مبنی بر اینکه چرا دولت در برابر اظهارنظرهای سعید جلیلی در قالب «دولت در سایه» سکوت میکند؟ گفت: «فراموش نکنیم که هیچ نیازی به سایه نیست. چرا سایه؟! ما که آمادگی شنیدن داریم. نقد مبتنی بر کارِ، کارشناسی است. نقد مبتنی بر واقعیات، دادهها و آگاهی است. ما بسیار هم از این موضوع استقبال میکنیم. پیشنهاد میکنیم، دوستانی که میخواهند در سایه باشند کاملاً به روشنایی بیایند و از سایه خارج شوند. بحمدالله فضای جامعه، فضای گفتوگو است و ما آمادگی شنیدن نظرات را داریم. اتفاقاً میتوان در این فضا با شفافیت گفتوگو کرد و موضوعات را حل کرد. اگر هر کسی نقد منصفانه دارد، ما بسیار علاقهمند هستیم که موضوعاتی را که مبتنی بر دلسوزی درباره مردم باشد را بشنویم و حل کنیم.»
افزایش قیمت بنزین در دستور کار نیست
سخنگوی دولت با اشاره به ناترازی بنزین، گفت: «با این ناترازیها مواجه شدهایم، چون به فکر درمان نبودیم و فقط مُسکن تزریق کردهایم. ناترازی بنزین یک واقعیت است و برای حل آن دو راهبرد داریم. یک: واردات و دوم: افزایش قیمت. آنچه مسلم است اینکه، افزایش قیمت بنزین در دستور کار دولت نیست.» مهاجرانی درباره مخالفت اعضای شورای عالی فضای مجازی برای رفع فیلترینگ، تاکید کرد: «اختیارات رئیسجمهور بالاست اما دولت، دولتِ وفاق است. قرار است اجماع کنیم نه اینکه لزوماً دستور بدهیم.
این از اختیارت رئیسجمهور است اما در راستای وفاق به دنبال کسب اجماع حداکثری هستیم.» وی در پاسخ به سوال دیگری پیرامون نحوه ارتباط دولت با منتقدان، اظهار کرد: «اصولاً اینکه رئیسجمهور اعلام آمادگی کند که مرا به چالش بکشید، نشان از توانمندی، صراحت، صداقت و شفافیت او دارد و باید از رئیسجمهور قدردانی کرد که این فضا را باز میکند و اجازه میدهد، مجریان تلویزیون اینگونه راحت و خیلی اوقات با تکرار واژهها از رئیسجمهور سوال کنند.»
سخنگوی دولت افزود: «بیشتر از هر کس، مردم لمس میکنند که چه چیزی تحویل گرفته شده است، به جهت اینکه سواد مردم در طول سالهای گذشته افزایش پیدا کرده و مردم خیلی خوب میدانند که موضوع تورم موضوع یکشبهای نیست؛ تورم با سرمایهگذاری رابطه کاملاً مستقیم دارد.»
او در پاسخ به سوالی راجع به توئیت حاشیهساز یکی از مسئولان سابق ستاد امر به معروف و نهی از منکر گفت: «برای برخورد با مسائلی از این دست دو رویکرد وجود دارد. یکی، قضایی و حقوقی و دیگری، اخلاقی و اقناع. رویکرد دولت اجتناب از پیگیری حقوقی و قضایی است. حفظ حرمت رئیسجمهور اسلامی ایران یقیناً لازم است، اما در عین حال دولت کارهای خیلی مهمتری برای رفع گرفتاریهای مردم دارد.»
موضوع کالابرگ الکترونیک تا دهک هفتم در حال بررسی است
مهاجرانی در پاسخ به سوالی مبنی براینکه برنامه دولت برای ادامه طرح کالابرگ الکترونیکی چیست؟ گفت: «برای حمایت از اقشار آسیبپذیر دو راه وجود دارد. نخست، یارانه نقدی که پیش از این تجربه آن وجود دارد و دیگری اختصاص کالابرگ. در حال حاضر این تاکید وجود دارد که از پرداخت یارانه نقدی به سمت ارائه کالابرگ برویم، چراکه بهتر میتوان به خانوادههای نیازمند کمک کرد.»
وی درباره برنامه و جدول زمانی تحویل مسکن ملی در دولت چهاردهم، گفت: «براساس اعلام وزارت راه و شهرسازی، ۸۲۰ هزار متقاضی موثر تاکنون قرارداد بستهاند که از این تعداد۳۹۷ هزار نفر قرارداد تسهیلات منعقد کردهاند که البته ۳۳ هزار واحد آن مربوط به دولت چهاردهم است. وعده ساخت مسکن در دولت سیزدهم همچنان در دستور کار است و دولت چهاردهم تلاش میکند که تمام تعهدات دولتها اعم از سیزدهم یا چهاردهم را عملیاتی کند. زمین بسیاری از این مسکنها هنوز آماده نشده است؛ دولت در حال برنامهریزی است که ابتدا زمینها را آماده کند و سپس اقدامات اجرایی آن انجام خواهد شد.»
وی درباره قرارداد ایران و چین نیز، گفت: «برنامه همکاری ۲۵ ساله ایران و چین هنوز به مرحله اجرایی نرسیده است و در حال حاضر در حال گفتوگو بر روی کلیات آن هستیم. براساس منافع ملی و منافع مردم با همه کشورها در حال گفتوگو هستیم، در عین حال که مراودات اقتصادی خوبی با چین نیز داریم.»
بازگشت اساتید اخراجی
مهاجرانی در پاسخ به سوال ایرنا درباره بازگشت همه اساتید اخراجشده به دانشگاه، اظهار کرد: «رویکرد وزارت علوم، دانشگاهها و دولت چهاردهم این است که صدای بیصدایان و کسانی که اخراج شدهاند و آسیب دیدهاند باشد و کارگروههایی به این منظور تشکیل شده و موضوع را بررسی میکنند و کار در جریان است. برخی از این افراد که سرشناستر بودند و بیشتر مورد توجه بودند به کار بازگشتند، اما برخی دیگر هنوز به کار بازنگشتند و کارشان در جریان قرار دارد.
سیاستی که دولت دنبال میکند این است که اگر کسانی کارآمدی کافی داشتهاند و توانستهاند اجماع و عملکرد مثبتی ایجاد کنند لزوماً به دلیل اینکه منصوب دولت دیگری بودند، جابهجا نشوند. اتفاقاً این یک رویکرد معنادار و درستی است، زیرا رویکرد ما لزوماً سیاسی نیست، رویکرد دولت وفاق رویکرد عملکردی است. ما در دولتهای قبل شاهد این موضوع بودیم که صرفاً به دلیل وابستگی به جناحی خاص تغییرات صورت میگرفت، درحالیکه بر روی عملکرد افراد کمتر ارزیابی انجام میشد. آن چیزی که امروز در دستور کار وزارت علوم قرار دارد، این است که عملکرد افراد و نه وابستگیشان به دولت قبل را بررسی میکند.»
باید با مردم حرکت کرد
سخنگوی دولت با بیان اینکه یکی از تحلیلهایی که میشود درباره سقوط بشار اسد مطرح کرد، این بود که با مردم گفتوگو نکرد و قدرت مردم را به اندازه کافی درک نکرد، اظهار کرد: «البته ارتش نیز دچار بیعملی شد. باید با مردم حرف زد، با مردم حرکت کرد. با مردم پیش رفت، بهویژه در حوزه اقتصاد که ذرهای در آن تردیدی نیست. نباید کاری کنیم که معیشت مردم تحت تاثیر قرار بگیرد.
دولت نسبت به افزایش قیمتها آگاه است و تلاش میکند که اوضاع را کنترل کند، اما موضوعاتی مثل تورم، مربوط به یک ماه و صد روز نیست و برای حل آنها باید برنامه درازمدت داشته باشیم، باید سرمایهگذاری را افزایش و تورم را کاهش دهیم، از این رو با همه این ملاحظات و تاکید رئیسجمهور بر سفره و معیشت مردم تلاش میکنیم که تورم از میانگین افزایش حقوق که ۲۸ درصد است، بیشتر نباشد و در این مسیر به سرمایهگذاری خارجی و افزایش بهرهوری نیاز داریم تا بتوانیم افزایش رشد اقتصادی هم داشته باشیم.»