| کد مطلب: ۲۴۹۹۲
پرداخت یارانه‌ها باید عادلانه شود

رئیس‌جمهور در مراسم روز پرستار:

پرداخت یارانه‌ها باید عادلانه شود

اگر قرار شد در پرداخت یارانه‌ها مداخله‌ کنیم باید اطمینان دهیم این روند به نفع مردم و استقلال کشور است. امروز پولدارها از یارانه بیشتر استفاده می‌کنند. باید تدبیری اتخاذ کنیم که حق همه براساس سرانه به دست‌شان برسد و پرداخت یارانه به نحوی نباشد که فقیر فقیرتر شود، و پولدار، پولدارتر! برازنده نیست برخی در این جامعه نان شب پیدا نکنند، و ما این همه یارانه به افراد ثروتمند جامعه بدهیم.

«منطقی نیست برای یک ساعت اضافه کار ۲۵ هزارتومان پرداخت شود و توقع داشته باشیم آنها بمانند و کار کنند.» این اظهارنظر مسعود پزشکیان، رئیس‌جمهور در مراسم گرامیداشت روز پرستار بود که روز گذشته برگزار شد. او گفت:«ما از حضرت زینب(س) و امام حسین(ع) حق‌طلبی و حق‌گویی را آموخته‌ایم و سعی کرده‌ایم به آن عمل کنیم. امر به معروف و نهی از منکر برای این است که حق در جامعه جاری شود. همه پیامبران و امامان آمده‌اند تا حق را در جامعه پیاده کنند. حق چپ و راست و مذهبی و غیرمذهبی نمی‌شناسد. پیامبران برای پیاده کردن حق و عدالت آمده‌اند، هدف این است که در جامعه حق پیاده شود.» 

پزشکیان  در این مراسم به اعتراض‌های صنفی اخیر پرستاران اشاره کرد:«آغاز کار ما به نحوی بود که برخی پرستاران اعتراضاتی درمورد حقوق و مزایای خود داشتند. ما گفتیم اجازه بدهید مستقر شویم به این موضوع هم می‌پردازیم. ما خودمان را موظف به پیگیری حق و اجرای آن در جامعه تا جایی که می‌توانیم، می‌دانیم، ما جزو کسانی بودیم که به این وضعیت معترض بودیم. نمی‌شود برای یک ساعت اضافه کاری ۲۵ هزار تومان پرداخت کرد و انتظار داشت پرستار بماند و کار کند. باید برای حل مشکلات راه علمی و درست را طی کنیم. پزشک، پرستار، ماما، کارشناس آزمایشگاه، بهیار، بهورز، کاردان و کارشناس سلامت همه یک تیم هستیم. وقتی همه با هم کار کنیم می‌توانیم سلامت جامعه را تامین کنیم. ایران ما یک کشور است اینکه برای یک گروه یا سازمان یا جایگاهی اختیاری بدهیم و نتوانیم حق سازمان دیگر را پرداخت کنیم اجحاف کرده‌ایم.»

نگاه‌مان به محرومین است

رئیس‌جمهور تاکید کرد:«ما را در مخمصه‌ای گرفتار کردند که در کشور نارضایتی ایجاد شود، دشمنان به این دلیل تحریم‌های ظالمانه را اعمال کردند که ما را زمین‌گیر کرده و بستری ایجاد کردند که این اتفاق بیفتد و بعد امیال و اهداف خودشان را محقق کنند. من نیامده بودم رئیس‌جمهور شوم، آمده بودم بگویم که مردم به این انقلاب و باورها پایبند هستند و به همین دلیل مردم باید پای صندوق‌ها بیایند تا دشمن را ناامید کنند. امروز همه ما باید برای ایران و موفقیت کشورمان تا جایی که می‌توانیم تلاش کنیم. در حوزه بهداشت و درمان تلاش کردیم، سهم سرانه بهداشت در بودجه دولت به صورت عادلانه اختصاص یابد.»

او این را هم گفت که به عنوان دولت نگاه ما به محرومین است و اول باید کسانی را ببینیم که دیده نمی‌شوند: «همه باید تلاش کنیم آنهایی را که دیده نمی‌شوند، ببینیم، بیماری و مرگ افرادی مانند زنان سرپرست خانواده، افراد سالمند و فقرا و مستمندان را تهدید می‌کند و وظیفه ما به عنوان دولت و وزارت بهداشت و درمان این است که اول افرادی را که در معرض خطر هستند ببینیم. در حدی که داریم و می‌توانیم با کمک مجموعه تیم سلامت، مشکلات قشر محروم و نیازمند جامعه را حل می‌کنیم. نگاه ما به محرومین و عادلانه و عدالت‌محور است. من انتخاب کردم برای این مملکت بمانم و کار کنم و حتی اگر قرار شد، شهید شوم. به آنها که می‌خواهند به خارج بروند نمی‌گویم نروید، اگر می‌خواهند بروند؛ این انتخاب آنهاست اما شما می‌توانید از ما مطالبه حق کنید، با هم صحبت می‌کنیم و آنچه داریم منصفانه پرداخت می‌کنیم.» 

سرانه پزشک در آمریکا 9 هزار دلار، در ایران 400 دلار 

او اضافه کرد:«طبیعی است که حقوق یک پزشک در ایران به اندازه یک پزشک در آمریکا نیست؛ سرانه آنها ۹۰۰۰ دلار است، اما اینجا ۴۰۰ دلار. وضعیت فعلی شایسته و برازنده ما ایرانی‌ها نیست. باید تلاش کنیم مملکت‌مان را از این بحران نجات دهیم. اینجا هستیم برای اینکه این وضعیت را تغییر دهیم و به شرایط بهتری برسیم. امروز کسانی دم از حقوق بشر و حقوق زن‌ها و قومیت‌ها می‌زنند که حقوق بشر در برابر کار و رفتار آنها مسخره است. اما اسرائیل با نسل‌کشی، بی‌شرمانه‌ترین و ناجوانمردانه‌ترین کار را با مردم غزه و فلسطین می‌کند! ما ادعا نداریم حقوق قومیت‌ها و جنسیت‌ها به‌طور کامل در ایران اجرا می‌شود، ما برای درست اجرا کردن آن تلاش می‌کنیم. اما شما که خیلی نامرد و پست هستید! چرا زن‌ها و کودکان و بیمارستان‌ها و کسانی را که می‌خواهند به اینها کمک کنند می‌زنید.»

رئیس‌جمهور در ادامه سخنان خود با بیان اینکه اگر همه کمک کنند مشکلات را با عزت و سربلندی از پیش رو برخواهیم داشت، گفت:«اینکه در شعارهای انتخاباتی‌ خود گفتم «وفاق» و «همه برای ایران و ایران برای همه ایرانیان» برای این بود که اعتقاد دارم این مملکت برای همه ماست و ما باید آن را بسازیم، یعنی حق نداریم تبعیض را در جامعه اعمال کنیم، حق نداریم بی‌عدالتی کنیم. دشمنان ایران گمان می‌کنند می‌توانند با اختلاف‌افکنی و اخبار دروغ این تصور را در جامعه ایجاد کنند که ما ایرانی‌ها نسبت به آب و خاکمان با دید دیگری نگاه می‌کنیم اما با کمک و همکاری شما دشمن را ناامید می‌کنیم. من موظفم به همه کسانی که در این مملکت زندگی می‌کنند به بهترین روشی که می‌توانم خدمت کنم. اگر همه کمک کنند مشکلات را با عزت و سربلندی از پیش رو برخواهیم داشت و روسیاهی برای زغال خواهد ماند.»

رئیس‌جمهور همچنین درخصوص تغییر احتمالی در شیوه پرداخت یارانه‌ها هم گفت:«اگر قرار شد در پرداخت یارانه‌ها مداخله‌ کنیم باید اطمینان دهیم این روند به نفع مردم و استقلال کشور است. امروز پولدارها از یارانه بیشتر استفاده می‌کنند. باید تدبیری اتخاذ کنیم که حق همه براساس سرانه به دست‌شان برسد و پرداخت یارانه به نحوی نباشد که فقیر فقیرتر شود، و پولدار، پولدارتر! برازنده نیست برخی در این جامعه نان شب پیدا نکنند، و ما این همه یارانه به افراد ثروتمند جامعه بدهیم.»

ارسال لایحه حمایت از حقوق پرستاران به مجلس

محمدرضا ظفرقندی، وزیر بهداشت هم در این مراسم گفت: «پرداخت معوقات پرستاران با شروع کار دولت چهاردهم که از مهرماه سال گذشته مانده بود، آغاز شد، به‌طوری‌که با کمک‌های انجام‌شده، اضافه کار تا حدود خردادماه و کارانه نیز تا حدودی از ابتدای امسال توسط دانشگاه‌های علوم پزشکی پرداخت شده است. جلسات متعدد در وزارت بهداشت با تشکل‌ها و نظام پرستاری برای حل مشکلات این قشر فداکار و زحمتکش برگزار شده و اکنون بحث مالیات آنها در مجلس در دست پیگیری است. همچنین لایحه حمایت از حقوق مادی و معنوی پرستاران نیز به مجلس شورای اسلامی ارائه شده است.» 

او از استخدام حدود ۲۵ هزار نفر در نظام سلامت که از این تعداد ۱۱ هزار نفر در حوزه پرستاری خواهند بود، خبر داد:«حدود ۱۵ هزار ورودی دانشجوی پرستاری در کشور وجود دارد. اکنون مجموع دانشجویان پرستاری حدود ۶۰ هزار نفر است و این حرفه تا دکترا نیز ادامه پیدا کرده؛ البته اکنون کمبود پرستار وجود دارد و با افزایش تخت‌های بیمارستانی، باید پرستار هم تامین شود. ایران از لحاظ پرستاری دارای رتبه علمی اول در منطقه است. کشورهایی مانند ترکیه و عربستان از نظر پژوهش و علم از ایران در حوزه پرستاری بسیار عقب‌تر هستند.»

ظفرقندی، از رئیس‌جمهور به دلیل اهتمام ویژه به حوزه سلامت و حل مشکلات جامعه پرستاری تقدیر کرد و گفت: «شهادت می‌دهم که در دو ماه گذشته، موضوع پرستاری توسط رئیس‌جمهور ۵ بار در جلسه هیئت دولت مطرح شده و همین امروز هم دکتر پزشکیان، حضور در این نشست و شنیدن مشکلات پرستاران را به جلسه هیئت دولت ترجیح داد که این فرصت مغتنمی برای نظام سلامت کشور است. نیروهای حوزه سلامت همانند یک تیم ملی هستند. در تیم ملی سلامت از همه نیروها مانند بهورزان، پرستاران، نیروهای آزمایشگاه، اورژانس، پزشکان و سایر رده‌های شغلی حضور دارند که امیدوارم با همدیگر به یک نتیجه خوب برسیم. قطعاً در این تیم، نقش پرستار بسیار محوری، برجسته، رکین و ارزشمند است ولو اینکه در یک تیم فوتبال ممکن است تلاش‌های یک بازیکن دونده و زحمتکش همانند سایرین دیده نشود اما همه صاحب‌نظران به نقش ارزشمند پرستاری واقف و قدردان آن هستند.» 

وزیر بهداشت با اشاره به تاریخچه ۱۱۰ ساله پرستاری کلاسیک در کشورمان، گفت: «سابقه شروع پرستاری کلاسیک از ۱۱۰ سال پیش در مدرسه پرستاری ارومیه بوده و بعد گسترش یافته و تمام دانشکده‌ها و مراکز آموزشی ما مدیون بزرگانی همچون مرحوم خانم هروآبادی و خانم دکتر مداح است که در توسعه پرستاری نقش ویژه‌ای داشته‌اند.» 

ضرورت پوشش بیمه‌ای خدمات پرستاری در منزل

عباس عبادی، معاون پرستاری وزارت بهداشت هم در این مراسم با تاکید بر ضرورت دسترسی مردم به خدمات با کیفیت و ارزان در حوزه سلامت گفت:«تخصصی‌سازی بیش از حد در چند دهه گذشته، باعث کمرنگ شدن نقش نیروهای حد واسط در نظام سلامت، افزایش هزینه‌های خدمات، وابستگی بیش از حد به تکنولوژی، کاهش انگیزه و در نهایت منجر به افزایش خروج از خدمت همکاران شده‌است. در سال گذشته، بیش از ۲ هزار و ۲۰۰ نفر از گروه‌ کادر درمان به‌ویژه پزشک و پرستار از خدمت خارج شده‌اند. کمبود نیروی پرستار سبب محرومیت مردم از دریافت خدمات با کیفیت حوزه سلامت خواهد شد.»

معاون وزیر بهداشت درباره لایحه حمایت معنوی و مادی از گروه پرستاری در وزارت بهداشت توضیح داد:«این لایحه شامل مواردی چون مالیات، جذب و استخدام، ایثارگری، مسکن و خدمات رفاهی پرستاران است.» او همچنین به کمبود پرستار و نیاز مردم به خدمات پرستاری در منزل اشاره کرد و خواستار ارائه پوشش بیمه‌ای برای این خدمات شد:«با توجه به موج سالمندی و افزایش بیماری‌های مزمن، اگر توسعه خدمات پرستاری در منزل و پوشش بیمه‌ای آن انجام نشود، این خدمات به یک خدمات دست‌نیافتی و گران تبدیل خواهد شد و بسیاری از مردم از آن محروم خواهند ماند.» 

60 هزار پرستار ترجیح‌داده‌اند در خانه بمانند

Mohammad_Sharifi_Moghadam

محمد شریفی‌مقدم، دبیرکل خانه پرستار در گفت‌وگو با هم‌میهن تاکید می‌کند که مشکلات جامعه پرستاری، عدیده، ‌مزمن و انباشته‌شده بوده و طی 10، 20 سال گذشته ایجاد شده است:«بنابراین نباید انتظار حل یک‌شبه آنها را داشته باشیم. رویکرد پزشکیان و ظفرقندی تاکنون مبتنی بر تلاش بوده است. وزیر بهداشت از ابتدای آغاز به کارش جلساتی را با نهادهای پرستاری برگزار کرده و در وزارت بهداشت مهم‌ترین مشکلات جامعه پرستاری را بازگو کرده‌ و راهکار هم ارائه داده‌ایم. در گام اول دولت گوش شنوا و پذیرش برای این مشکلات داشته است.»

او از تلاش دولت درباره پرداخت معوقات پرستاری هم می‌گوید:«البته مطالبات پرستاری تنها معوقات نیست. معوقات در واقع همان اضافه‌کار اجباری پرستاران با نرخ 25 هزار تومان است که البته خلاف قانون است. ما نهادهای پرستاری جلساتی را برگزار و متفقاً فرمولی را اعلام کردیم که وزارت بهداشت هم پذیرفت براساس این فرمول نرخ ساعتی اضافه‌کار 100هزار تومان می‌شد. اما بر اساس توجیهات سازمان برنامه و بودجه رئیس‌جمهور و وزیر بهداشت نرخ اضافه‌کار ساعتی 80 هزار تومان شد یعنی حدود 2 و نیم برابر اضافه‌کار فعلی که البته کافی نیست. البته این پرستار هست که باید تصمیم‌ بگیرد آیا با این میزان نرخ،‌ اضافه‌کاری‌اش توجیه دارد یا خیر.» 

دبیرکل خانه پرستار با بیان اینکه اضافه‌کار ساعتی 25 هزار تومان تامین‌کننده هزینه رفت و آمد پرستاران هم نبود، اضافه کرد:«با توجه به مواجهه بیمارستان‌ها با کمبود پرسنل، آنها مجبور می‌شدند که به پرستار اضافه‌کار بدهند و پرستاران هم زیر بار اضافه‌کار نمی‌رفتند. این موضوع باعث شد که بیمارستان‌ها با ابزارهای نادرست مدیریتی مانند تهدید به تغییر بخش یا کاهش کارانه،‌ پرستار را وادار به اضافه‌کار کنند. در این شرایط نرخ تعیین‌شده فعلی یعنی 70، 80 هزار تومان کافی نیست اما یک گام اولیه است.»

به گفته شریفی‌مقدم دولت جدید برای حل مشکلات پرستاران تلاش می‌کند اما مشخص نیست که این تلاش‌ها در آینده منجر به نتیجه‌ای شود که پرستار جذب بیمارستان‌ها شود:«امروز اعلام شد که اجازه استخدام 11 هزار پرستار را گرفته‌‌اند. اما مسئله این است که در نگهداشت پرستاران مشکل داریم. باید جذابیت حرفه‌ای ایجاد کنیم یعنی باید دریافتی پرستار آنقدر زیاد باشد که او رغبت به کار کردن پیدا کند.» 

او با تاکید بر اینکه در حال حاضر 50،60 هزار پرستار ترجیح داده‌اند که در خانه بمانند زیرا هزینه‌ کمتری دارد، ادامه داد:«رئیس‌جمهور گفته است که هر چه آورده داریم به صورت عادلانه توزیع می‌کنیم. این اتفاقی خوبی است. یکی از مشکلات ما در وزارت بهداشت بی‌عدالتی است که مقابله با آن شعار رئیس‌جمهور است. مطالبات پرستاری بحق هستند و هیچ‌کس هم آنها را ناحق نمی‌داند به همین دلیل هم رئیس‌جمهور اعلام کرد که آورده‌ها را در طبق اخلاص می‌گذارند زیرا گروه پزشکی یک تیم است و باید با همه اعضای آن برخورد عادلانه کرد. یعنی در پرداخت،‌ جایگاه مدیریتی و برخوردها باید شرایط عادلانه باشد که در گذشته چنین مسئله‌ای نبوده است. درآینده هم ما نمی‌توانیم نظر دهیم. دوستان تازه بر سر کار آمده‌اند اما در همین دو سه ماه تمام تلاش خود را به کار بسته‌اند.» 

قوانین درباره پرستاران اجرا نمی‌شود

او مطالبه دیگر پرستاران را پرداخت فوق‌العاده خاص با ضریب مناسب می‌داند:«این پرداخت می‌تواند دریافتی ثابت پرستاران را افزایش دهد. در حال حاضر بودجه‌ریزی در وزارت بهداشت شروع شده است. انتظار جامعه پرستاری این است که فوق‌العاده خاص با ضریب مناسب در بودجه پیش‌بینی شود. اگر چنین نشود به مشکل بر می‌خوریم. باید با گذشت زمان دراین‌باره قضاوت کرد.»

دبیرکل خانه پرستار درباره لایحه حمایت از حقوق مادی و معنوی پرستاران هم می‌گوید:«در حال حاضر قوانین سال‌های گذشته مانند قانون مصوب 1368 که شغل پرستاری را سخت و زیان‌آور توصیف و اعلام می‌کند که پرستاران می‌توانند بعد از 25 سال کار با 30 روز حقوق بازنشسته شوند، اجرا نشده و پرستاران از مزایای آن برخوردار نمی‌شوند و به دلیل شرایط مجبورند همان 30 سال را کار کنند. همچنین قوانین دیگری مانند «قانون ارتقاء بهره‌وری کارکنان بالینی نظام سلامت» مصوب 1388 یا «قانون تعرفه‌گذاری خدمات پرستاری» مصوب 1386 هم به درستی اجرا نشده است. این لایحه هم مانند سایر قوانین است؛ یعنی روی کاغذ خوب است. با توجه به تاکید سران قوا نسبت به اجرایی شدن این قوانین اما این اتفاق نیفتاده است بنابراین با توجه به این شرایط جامعه پرستاری کشور اعتماد چندانی به این موارد(لایحه) ندارد.»

دیدگاه

ویژه تیتر یک
پربازدیدترین
یادداشت
آخرین اخبار