ابهام در واگذاری خودروسازان
داستان واگذاری دو تودلی خودروساز ایرانخودرو و سایپا تمامی ندارد. در ساعات ابتدایی روز یکشنبه، انتشار نامهای درخصوص توقف واگذاری ایرانخودرو و سایپا در کدال، باعثِ سرخپوشی بازار سهام شد.

داستان واگذاری دو تودلی خودروساز ایرانخودرو و سایپا تمامی ندارد. در ساعات ابتدایی روز یکشنبه، انتشار نامهای درخصوص توقف واگذاری ایرانخودرو و سایپا در کدال، باعثِ سرخپوشی بازار سهام شد.
مدیرعاملهای این دو شرکت در نامههایی محرمانه ارسالی از سوی دبیرخانه شورای عالی هماهنگی اقتصادی سران قوا مبنی بر تهیه گزارشهای ساماندهی صنعت خودرو مقرر شد که هرگونه واگذاری و تحول سهام این شرکتها تا تعیین تکلیف این طرح انجام نشود. توقف واگذاری درحالی رخ میدهد که این دو شرکت خودروسازی در یک قدمی خصوصی شدن قرار داشتند.
این موضوع در حالی رخ میدهد که متقاضیان سهام سایپا تا ۲۴ اردیبهشتماه مهلت داشتند تا درخواست خود را ارائه دهند. پس از پایان این بازه زمانی، قرار بود فرایند اهلیتسنجی متقاضیان توسط کارگروه ویژه و با نظارت سازمان خصوصیسازی و وزارت امور اقتصادی و دارایی آغاز شود. از سوی دیگر ایران خودرو نیز با حواشی بسیاری به کروز واگذار شد و اکنون نوبت سایپا بود که واگذاری این دو شرکت متوقف شد.
بر همین اساس، ولیاله جعفری، مدیر نظارت بر ناشران سازمان بورس و اوراق بهادار در همان روز موضوع را برای سهامداران شفاف کرد و با اشاره به مفاد اطلاعیه ۲ شرکت خودروساز، توضیح داد: «حسب اطلاع دریافتی از شرکتهای ایرانخودرو و سایپا، دبیرخانه شورای عالی هماهنگی سران قوا، در نامهای بسیار محرمانه، به شرکتهای مذکور اعلام کرده تا زمان ابلاغ مصوبات سران قوا از هرگونه واگذاری و تغییر و تحول سهام خودداری کنند.»
همچنین ولیاله جعفری، مدیر نظارت بر ناشران سازمان بورس، طی نامهای به مدیران پنج شرکت خودرویی (سایپا، ایرانخودرو، گروه سرمایهگذاری سایپا، گروه صنعتی رنا و گسترش سرمایهگذاری ایرانخودرو) تأکید کرد که باید درباره وضعیت واگذاری سهام این شرکتها شفافسازی فوری در سامانه کدال انجام شود. این نامه به توقف و سپس بازگشایی نماد معاملاتی شرکتها به دنبال انتشار اخبار متناقض درباره واگذاری سهام دولت اشاره دارد و از این شرکتها خواسته مستندات و برنامههای خود را برای سهامداران به طور شفاف بیان کنند تا ابهامات برطرف شود. در ادامه نیز سازمان خصوصیسازی اعلام کرد: واگذاری سهام دولت در ایرانخودرو و سایپا همچنان در دستور کار دولت قرار دارد.
طبق اطلاعیه این سازمان، با حمایت دبیرخانه شورای عالی هماهنگی اقتصادی سران قوا و با استناد به قانون اجرای سیاستهای کلی اصل ۴۴ و برنامه هفتم پیشرفت، دولت به واگذاری کامل سهام خود متعهد است و جزئیات برنامه واگذاری بهزودی اعلام میشود. به فاصله کوتاه نیز مرکز رسانه قوه قضائیه هم، خبر منتشرشده درباره تصمیم شورای هماهنگی اقتصادی سران قوا، در مورد توقف هرگونه واگذاری یا تغییر و تحول در سهام دو شرکت خودروساز را تکذیب و اعلام کرد: «چنین موضوعی در شورای هماهنگی اقتصادی سران قوا مطلقاً مطرح نشده و طبیعتاً تصویب هم نشده است.»
با انتشار این اطلاعیه مشخص شد دستکم قوای مجریه و قضائیه مخالفتی با واگذاری سهام خودروسازان ندارند. این در شرایطی بود که پیش از این اکثریت نمایندگان مجلس شورای اسلامی، به عنوان ضلع سوم قوا، بارها بر ضرورت واگذاری امور به مردم و خصوصیسازی صنعت تاکید کرده بودند. همزمان روابط عمومی دبیرخانه شورایعالی هماهنگی اقتصادی سران قوا نیز در خصوص واگذاری سهام شرکتهای خودروسازی ایرانخودرو و سایپا، در اطلاعیهای رسمی اعلام کرد: «پیرو اخبار منتشر شده درخصوص توقف واگذاری سهام شرکتهای خودروسازی، بیانیه (شنبه ۴ خرداد ۱۴۰۴) سازمان خصوصیسازی در این خصوص، مورد تایید دبیرخانه شورایعالی هماهنگی اقتصادی سران قوا است.»
پس از انتشار این نامهها، «شرکتهای سایپا، ایرانخودرو، گروه سرمایهگذاری سایپا، سرمایهگذاری گروه صنعتی رنا و گسترش سرمایهگذاری ایرانخودرو»، در سامانه کدال اطلاعیههای شفافسازی جداگانهای صادر و تاکید کردند: «موضوع واگذاری سهام بر اساس بند ب ماده ۵ قانون برنامه هفتم پیشرفت و مفاد دستورالعمل حاکمیت شرکتی ناشران ثبت شده نزد سازمان بورس اوراق بهادار باید انجام شود و پیگیریهای لازم از مراجع ذیصلاح از جمله دبیرخانه شورای عالی هماهنگی سران قوا برای هماهنگی و رفع موانع واگذاری سهام صورت گرفته و هرگونه نتیجه حاصل شده به استحضار سهامداران میرسد.»
در نهایت دوشنبه سیدمحمد اتابک، وزیر صنعت، معدن و تجارت، بر اجرای برنامه دولت در خصوص واگذاری سهام خودروسازان تاکید کرد. وزیر صنعت، معدن و تجارت توضیح داد: اشکال خاصی در فرآیند واگذاری سهام خودروسازها وجود ندارد و برنامه دولت واگذاری است. حال با وجود این شرایط بالا و پایینهای بسیار مشخص نیست که آیا واگذاری این خودروساز به نتیجه خواهد رسید یا خیر؟