| کد مطلب: ۳۱۳۲۹

نقش مدرسه در تربیت و شکل گیری شخصیت دانش آموزان چیست؟

 

1

نقش مدرسه در تربیت دانش آموزان آنقدر پررنگ است که به هیچ عنوان نمی توان منکر آن شد. مدرسه به عنوان یکی از مهم ترین موسسات آموزشی و تربیتی که جزء اصلی ترین نهادهای اجتماعی محسوب می شود، نقش حائز اهمیتی در شکل گیری شخصیت دانش آموزان دارد. خوشبختانه در دنیای امروز مدارس به بخش جدایی ناپذیر زندگی کودکانی تبدیل شده اند که آینده کشور را می سازند. بی شک آموزش این افراد و تلاش برای شکل گیری صحیح شخصیت آنان نقش قابل توجهی در توسعه جوامع خواهد داشت.

شاید باورتان نشود، اما حقیقت این است که بخش اعظمی از فرآیند اجتماعی شدن در مدرسه سپری می گردد. کودکان با ورود به این محیط به تعامل با هم سن و سالان خود پرداخته و مهارت های لازم برای ورود به جامعه را فرا می گیرند.

اگر بگوییم آموزش و پرورش نقش غیر قابل انکاری در زندگی نسل های مختلف ایفا می کند، گزاف نگفته ایم. با اندکی تامل متوجه خواهید شد که همه ابعاد زندگی انسان نظیر رشد ویژگی های شخصیتی، آموزش اخلاقی، یادگیری مهارت ها و... همه و همه تابع آموزش درست و اصولی هستند. به همین خاطر است که می گوییم نقش مدارس در تعلیم و تربیت افراد جامعه را نمی توان انکار کرد!

نقش مدارس در تربیت دانش آموزان

شاید شما هم به آن دسته از افرادی تعلق دارید که فکر می کنید مدارس تنها محلی برای آماده سازی افراد جهت پیدا کردن موقعیت های شغلی و موفقیت های اجتماعی هستند. اگر چنین است، باید بگوییم که سخت در اشتباهید. آموزش و پرورش دانش آموزان تضمین کننده سلامت رفتاری و تربیت صحیح آن ها است. برای آن که جامعه ای سالم داشته باشیم، چاره ای جز تربیت نسل سالم نداریم. مدرسه درست همان مکانی است که در آن به آموزش اصول اخلاقی و ویژگی های لازم برای تجربه یک زندگی سالم پرداخته و بدین ترتیب؛ نسلی سالم به جامعه تحویل می دهند.

دانش آموزان پس از ورود به مدرسه و در تعامل با همکلاسی ها و معلمان خود مفاهیم مهم رفتاری از احترام و عشق گرفته تا صداقت و مهربانی و گذشت و... را می آموزند. آن ها در این فضا برای حفظ روابط خود با دیگران تلاش کرده و یاد می گیرند که گاهی لازم است بردبار بوده و از خود گذشتگی به خرج دهند. منضبط بودن یکی دیگر از مهم ترین اصول تربیتی است که به خوبی در مدارس آموزش داده می شود. به همین دلیل است که می گوییم نقش مدرسه در تربیت دانش آموزان بسیار پررنگ و انکار ناپذیر است!

 

2

نقش مدرسه در شکل گیری شخصیت افراد

حقیقتا هرچه از اهمیت مدرسه در جامعه برایتان بگوییم، حق مطلب را ادا نکرده ایم. از نقش مدرسه در تربیت دانش آموزان گذشته، این نهاد پس از خانواده نقش مهمی در شکل گیری شخصیت افراد دارد. کودکان پس از رسیدن به سنی مشخص، از محیط متفاوت خانواده فاصله گرفته و وارد اجتماع بزرگتری تحت عنوان مدرسه می شوند. هر یک از دانش آموزان از خانواده ای با سطح فرهنگی، اجتماعی و اقتصادی متفاوت آمده و در مواجهه با یکدیگر رفتارهای مختلفی را از خود به نمایش می گذارند. درست در همین نقطه شخصیت کودک روند رو به رشد خود را آغاز می نماید. مربیان نیز در این میان با برنامه های آموزشی و پرورشی به شکل گیری شخصیت دانش آموزان و تکامل آن کمک می کنند.

 

3

چرا نقش مدرسه در تربیت دانش آموزان و شکل گیری شخصیت آن ها مهم است؟!

همان طور که در جریان هستید، کودکان پیش از ورود به مدرسه، عمده وقت خود را در اجتماع کوچکی تحت عنوان خانواده می گذرانند. اجتماعی که در آن تقریبا همه چیز بر وفق مراد کودک پیش رفته و تعامل با همسالانی که موجبات یادگیری و آموزش را فراهم می سازند، ناچیز است. بسیار حائز اهمیت است که این افراد پیش از ورود به جامعه و تلاش برای کار و زندگی، مهارت های لازم را در اجتماع کوچکتری به نام مدرسه بیاموزند. معلمان و مربیانی که در مدرسه مشغول به فعالیت هستند، علوم، مسائل و مهارت های لازم را به کودکان آموزش داده و آنان را برای حضور موفق در جامعه آماده می کنند. این آموزش ها از مقطع ابتدایی آغاز و در مقاطع بالاتر به صورت پیشرفته ادامه پیدا می کنند.

والدین امروزی در مقایسه با پدران و مادرانی که در گذشته های دور می زیسته اند، دغدغه های بیشتری را تجربه می کنند. آن ها عمده وقت خود را در بیرون از منزل سپری کرده و از همین رو فرصت کمتری برای تعلیم و تربیت فرزندانشان در اختیار دارند. این موضوع موجب شده که روز به روز بر اهمیت نقش مدرسه در تربیت دانش آموزان و شکل گیری شخصیت آنان افزوده شود.

مدرسه؛ بستری برای شکوفایی

مدرسه بستری فعال برای شکوفایی دانش آموزان بوده و آن ها را در مسیر درست دستیابی به اهداف والایشان قرار می دهد. محال است کودکی از این آموزش ها بی نصیب باشد و بتواند در جامعه پرهیاهو و پر رقابت امروز موفقیت دندان شکنی کسب کند. چرا که چنین فردی آشنایی چندانی با اصول اولیه و ارزش های اصلی اجتماعی نداشته و به همین دلیل نمی تواند حضور موفقی را در جامعه تجربه نماید. رشد اجتماعی در مدرسه به بالاترین حد ممکن می رسد. افرادی که به خوبی در این محیط رشد کرده و مهارت های آموزش داده شده را یاد می گیرند، آماده فعالیت در جامعه هستند.

نقش مدرسه در بهداشت روانی دانش آموزان، تعهد، تمرکز، انتخاب صحیح، مسائل دینی و... نیز بر هیچ کس پوشیده نیست. با نگاهی به مقالات موجود در سایت رسمی دکتر آریا پارسا متوجه اهمیت مدرسه در جامعه خواهید شد!

 

 

 

دیدگاه

آخرین اخبار