میرلوحی: فکر میکردند اصولگرایی، نسخه نجاتبخش کشور است
حاکمیت خود را در چنبره جریان اصولگرایی قرار داد، زیرا فکر میکرد این جریان، نسخه نجاتبخش کشور، انقلاب و اسلام است و بر همین اساس هر چه قدر توانستند، به اصلاحات تاختند.
سیدمحمود میرلوحی، معاون وزیر کشور دولت خاتمی معتقد است، تا کنون حاکمیت خود را در چنبره اصولگرایان قرار داده و لذا هیچ گاه نخواسته پیام تحولخواهی ملت ایران را درک کند.
وی در گفتوگو با خبرنگار جماران، با بیان اینکه دوم خرداد یک حادثه بود و یک حماسه شد، اظهار کرد: میتوان پیشینه این اتفاق را در نهضت مشروطه، ملیسازی صنعت نفت و انقلاب ۵۷ پیدا کرد. از سال ۷۲ و در ذیل کلماتی مانند «تهاجم فرهنگی» و غیره، حاکمیت سعی کرد بخشهای مختلف فکری را کنار بگذارد، تا اینکه در سال ۷۶ و در حالیکه همه آقای ناطق نوری را پیروز انتخابات میدانستند و حتی در سفرهای خارجی برایش فرش قرمز پهن میکردند، آقای خاتمی توانست پیروز شود. لذا این شکل از اصلاحطلبی، در دوم خرداد معرفی و شناخته شد. در دوم خرداد، مطالبات مردم سر باز کرد. البته این مطالبات سالها زیر پوست جامعه وجود داشت و حاکمیت نمیتوانست ببیند یا پذیرد که اینها مطالبات اکثریت جامعه است.
این فعال سیاسی اصلاحطلب ادامه داد: موفقیتهای دولت اصلاحات در حدی بود که اگرچه آقای خاتمی نمیخواست در انتخابات سال ۸۰ شرکت کند، اما تحت خواستههای افکار عمومی حضور مجدد در انتخابات را پذیرفت و این بار حتی بیشتر از دور اول رای آورد. بنابراین، در سال ۸۰ جامعه یک بار دیگر اصلاحات را انتخاب کرد و جریان خالصساز را کنار زد. هرچند نهایتا خالصسازان با رد لوایح دوقلو و همچنین ردصلاحیت گسترده در انتخابات مجلس هفتم، مانع موفقیت کامل اصلاحات شدند.
میرلوحی با بیان اینکه در سال ۹۲ نیز مجددا مردم با اصلاحطلبان همراه شدند، عنوان کرد: در آن سال سیاست اصلاحات این بود که با توجه به محدودیتهای ایجادشده برای حضور یک نامزد اصلاحطلب، از یک فردی که خارج از دایره اصلاحات قرار میگیرد، حمایت کند و نهایتا هم دیدیم که آن فرد رای آورد. در سال ۹۶ نیز دیدیم با وجود اینکه مانند ۸۴، تمام ظرفیتهای جریان مقابل به صحنه آمد، اما باز هم مردم با اصلاحطلبان همراه شدند و برای بار دوم با روحانی همراه شدند.
وی با بیان اینکه اگر دقیق نگاه کنیم، میان انتخابات دولتهای دوم خاتمی و روحانی شباهتهای زیادی وجود دارد، عنوان کرد: یعنی در ۹۶ هم مانند ۸۰، تنشزدایی با دنیا و اعتدالگرایی در داخل، باعث شد نامزد مورد حمایت اصلاحطلبان رای آورد.
این فعال سیاسی اصلاحطلب با بیان اینکه اکنون نیز محتوا و اهداف دوم خرداد قابل انکار نیست، اضافه کرد: حتی گاهی رقبای ما نیز مجبور میشوند شعارهای اصلاحطلبانه بدهند. لذا معلوم میشود اگرچه خالصسازان هر بار تلاش میکنند سیاستهای خود را اجرا کنند، اما باز هم مردم سعی دارند از هر فرصتی برای اجرای مطالبات و تحقق حقوق اساسی خود که هم جزو آرمانهای انقلاب است و هم جزو اصول قانون اساسی، استفاده کنند. لذا همچنان آرمانهای دوم خرداد زنده است و خواسته اکثریت مردم را تشکیل میدهد.
میرلوحی با بیان اینکه اما حاکمیت هیچ گاه نخواسته پیام تحولخواهی ملت ایران را دریافت کند، افزود: در حقیقت حاکمیت خود را در چنبره جریان اصولگرایی قرار داد، زیرا فکر میکرد این جریان، نسخه نجاتبخش کشور، انقلاب و اسلام است و بر همین اساس هر چه قدر توانستند، به اصلاحات تاختند. اصلاحات جانسخت بود که در چنین شرایطی توانست خود را حفظ کند. علیرغم اینکه جریان اصلاحطلبی مورد بیمهریهای زیادی قرار گرفته و حتی بخشی از مردم نیز شعار «اصلاحطلب، اصولگرا دیگه تمومه ماجرا» سرمیدادند، اما باز هم در حوادث ۹۶، ۹۸ و ۱۴۰۱، این اصلاحطلبی بود که کنار مردم قرار گرفت.
وی با تأکید بر لزوم روزآمدی جریان اصلاحات، بیان کرد: اصلاحطلبان باید شعارهای گذشته خود را متناسب با شرایط جدید، بهروز کنند. یکی از راههای لازم برای این کار، استفاده از جوانان است که بهتر از هر کسی دیگر، با مسائل روز آشنا هستند. اصلاحات باید از یک سو مطالبات جدید مردم را احصاء کرده و از سوی دیگر از طریق ارتباطات خود با حاکمیت، برای تحقق این مطالبات تلاش کند تا وضعیت کشور به آشوب و براندازی نکشد. کما اینکه جامعه ایران نیز تمایل دارد که مشکلات خود را در داخل حل کنند.