| کد مطلب: ۸۷۸۹
نگاه خارجی

نگاه خارجی

آنچه در این ستون می‌خوانید، دیدگاه‌های رسانه‌‌های خارجی است که صرفا جهت اطلاع‌رسانی منتشر می‌شود و این دیدگاه‌ها موضع روزنامه «هم‌میهن» نیست.

آنچه در این ستون می‌خوانید، دیدگاه‌های رسانه‌‌های خارجی است که صرفا جهت اطلاع‌رسانی منتشر می‌شود و این دیدگاه‌ها موضع روزنامه «هم‌میهن» نیست.

Al Jazeera newspaper

تلاش ایران برای کوچ جمعیت به جزایر سه‌گانه خلیج‌فارس

ایران برنامه‌هایی را برای افزایش جمعیت جزایر در تنگه استراتژیک هرمز اجرا کرده‌است؛ جزیره‌هایی که امارات متحده عربی هم نسبت به آنها ادعا دارد. مقام‌های ایرانی ماه‌هاست در حال برنامه‌ریزی در مورد افزایش جمعیت شهروندان ایرانی در جزایر ابوموسی، تنب بزرگ و تنب کوچک هستند. این سه جزیره موضوع اصلی مناقشه چنددهه‌ای میان ایران و همسایه جنوبی‌اش در خلیج‌فارس است. برای مثال گفته‌شده که قرار است زمین‌های ۳۰۰ مترمربعی رایگان در اختیار افرادی که مایل به مهاجرت به این جزایر باشند، بدهند. علاوه بر این در چارچوب برنامه مسکن ملی، به این افراد وام‌های ساخت مسکن هم داده ‌می‌شود. در عین حال دولت استثناهایی هم برای کسانی که قصد استفاده از تسهیلات ویژه این مناطق داشته ‌باشند، قائل شده‌است: برخلاف دیگر متقاضیان وام، این افراد لازم نیست قبلًا از تسهیلات مسکن استفاده نکرده‌باشند و خانه‌ای با نام‌شان نباشد. در نتیجه اگر متقاضیان تعهد بدهند که در جزایر زندگی کنند، می‌توانند بلافاصله شروع به ساخت خانه کنند.
برای ایجاد جذابیت‌های بیشتر، تابستان امسال فرمانی صادر شد که اگر یک خانواده تعهد بدهد که ۱۲ سال در جزایر زندگی کند، یک فرد مذکر از این خانواده از خدمت اجباری سربازی معاف می‌شود. ابوموسی که در بین جزایر مورد مناقشه، بزرگترین جزیره محسوب می‌شود، ۲۵ کیلومترمربع مساحت دارد و قرار است نزدیک به ۵۲۰ هزار زمین برای ساخت مسکن در آن جانمایی شود. با توجه به متوسط جمعیت 3/3 نفری خانوارهای ایرانی، برآورد می‌شود که با این تعداد مسکن تعداد جمعیت جزیره به یک میلیون و ۷۰۰ هزار نفر برسد که بسیار بیشتر از جمعیت کنونی است.
ابوموسی و دیگر جزایر اطراف آن در فاصله ۷۵ کیلومتری سواحل ایران قرار گرفته‌است و نقاط استراتژیک در برنامه دفاع دریایی ایران در تنگه پرتردد هرمز محسوب می‌شود که به‌صورت مستمر از آن نفتکش‌ها و ناوهای جنگی عبور می‌کنند. سپاه پاسداران انقلاب اسلامی و ارتش ایران در ابوموسی و دیگر جزایر حضور دارند، اما در مورد استعداد نیروهای حاضر در این جزایر آمار و ارقامی به‌صورت عمومی در دسترس نیست. علیرضا تنگسیری، فرمانده نیروی دریایی سپاه پاسداران اوایل سال جاری میلادی به رسانه‌ها گفته‌بود که رهبر معظم ایران، آیت‌الله خامنه‌ای، شخصاً دستور داده‌است که جمعیت جزایر برای افزایش امنیت آنها افزایش پیدا کند. اوایل هفته جاری علی‌اکبر ولایتی، مشاور ارشد روابط خارجی رهبر ایران به الجزیره گفت که اگر امارات متحده عربی به ادعاهایش در مورد جزیره ادامه دهد، ثبات و امنیت منطقه را به‌خطر می‌اندازد. سه جزیره مورد مناقشه از سال ۱۹۷۱ که شاه ایران نیروی دریایی را در پی خروج نیروهای بریتانیایی به آنجا فرستاد، تحت سلطه ایران هستند. رهبران امارات از آن زمان ادعا می‌کنند که جزایر متعلق به آنهاست و این ادعا از سوی کشورهای عربی مورد حمایت قرار گرفته‌است. ایران با قاطعیت این ادعاها را رد می‌کند و می‌گوید حاضر به هیچ مذاکره‌ای در خصوص مالکیت جزایر نیست. چین و روسیه در طول سال گذشته به‌صورت جداگانه پای بیانیه‌های مشترکی را با شورای همکاری خلیج[فارس] امضا کرده‌اند که حقوق ایران را در مورد این جزایر به چالش می‌کشد. این دو قدرت تلاش کرده‌اند که روابط نزدیک خود را با تهران حفظ کنند اما در واکنش به این بیانیه‌ها، تهران در اقدامی نادر برای نشان دادن نارضایتی‌اش سفرای این کشورها را احضار کرد. تابستان امسال ایران تعدادی رزمایش در این جزایر برگزار کرد که در آنها از هواپیماها، موشک‌ها، خودروهای زرهی و نیروهای پیاده برای نشان دادن میزان آمادگی در این سرزمین‌ها استفاده شده‌بود. سپاه پاسداران که تجهیزات دفاع موشکی و ضدهوایی در جزایر مستقر کرده‌است، از یک شناور جدید با قابلیت حمل موشک با برد معادل ۶۰۰ کیلومتر رونمایی کرد. دریادار تنگسیری گفته‌است: «جزایر خلیج‌فارس، ناموس ملت بزرگ ایران اسلامی هستند و ما فرزندان این ملت غیور موظف هستیم از نوامیس خود دفاع کنیم.»

دیدگاه

ویژه دیپلماسی