| کد مطلب: ۳۱۵۸۸

۳ نیروی خنثی‌کننده برنامه‌های ترامپ

با ورود دوباره دونالد ترامپ، رئیس‌جمهور منتخب آمریکا به کاخ سفید سه روند بزرگ پیش‌پای او قرار خواهند داشت.

3 نیروی خنثی‌کننده برنامه‌های ترامپ

با ورود دوباره دونالد ترامپ، رئیس‌جمهور منتخب آمریکا به کاخ سفید سه روند بزرگ پیش‌پای او قرار خواهند داشت. از سال 2017 که او برای اولین بار روی کار آمد، جمعیتی قدرتمند، نیروهای زیست‌محیطی و فناوری تغییرات بسیاری در جهان ایجاد کرده‌اند. هر کدام از این نیروها در مقابل اولویت‌های سیاسی رئیس‌جمهور منتخب و مشاوران ارشد او قرار دارند و آنها را تهدید می‌کنند؛ به‌ویژه زمانی که به سیاست‌های مهاجرتی، تغییر اقلیم و هوش مصنوعی مربوط می‌شود. 

برای اجتناب از این واقعیت‌های سخت، دولت جدید باید هوشمندانه عمل کند تا در برخی از فرضیات عملیاتی خود بازبینی کند تا بتوانند در جهت این جریان‌های قدرتمند حرکت کند تا خلاف آن. برای هدایت مسیرهای پیش‌رو و اجرای سلطه واقعی بر سرنوشت آمریکا نیازمند آن است تا چهل‌وهفتمین رئیس‌جمهور آمریکا روابط مشترکی را با کشورهای دیگر تشکیل دهد و منافع آمریکا را در داخل نهادهای بین‌المللی دنبال کند. 

اولین روند عظیم، عدم تطابق جمعیتی در جهانی است که همزمان پیر و جوان است، اما در مکان‌های متفاوت. در سال 2023 جمعیت جهان به 8 میلیارد نفر رسید که از سال 1990، 5/3میلیارد نفر افزایش یافته است. این روند برای چند دهه آینده ادامه خواهد داشت که تا آخر این قرن به 9/7 میلیارد و 10/9 میلیارد نفر برسد. اما در جهان ثروتمند و حتی در کشورهای در حال توسعه نگرانی اصلی جمعیت بیش از حد نیست بلکه جمعیت‌زدایی است چون نرخ تولد کاهش یافته و سن جوامع به‌سردی رو به پیر شدن است. در عین حال جمعیت آفریقا تا سال 2050 تقریباً 2 برابر خواهد شد، زمانی که از هر 4 نفر در کره زمین یک نفر آفریقایی خواهد بود. 

یک واکنش واضح به این عدم تطابق جمعیتی مهاجرت قانونی بیشتر از کشورهای فقیر اما جوان تا کشورهای ثروتمند اما مسن است. اما سیاست‌های این امر در بسیاری از جهان سمی است، چون مهاجران به قربانیان آسان عوام‌فریبی بومی‌گرایان تبدیل می‌شوند. بدون مهاجرت، آمریکایی‌ها باید به‌گونه‌ای راضی شوند تا نرخ تولد را بالا ببرند که هدف اعلام‌شده جی‌دی‌ونس نیز هست. با این حال سابقه سیاست‌های پروناتالیسم ضعیف است و مشخص نیست که مزایای معتبری که حزب جمهوری‌خواه تعیین خواهد کرد خانواده‌های بیشتری را به فرزندآوری تشویق خواهد کرد یا نه. 

دوم روند عظیم، تشدید وضعیت اضطراری سیاره‌ای است. سال گذشته گرم‌ترین دمای کره زمین به ثبت رسید. برای جلوگیری از افزایش میانگین دمای جهان به 1/5 درجه کشورها باید در 5 سال آینده 42درصد و تا سال 2035 تا 57درصد از انتشار گازهای گلخانه‌ای را کاهش دهند؛ اهدافی که به‌نظر غیرقابل قبول به‌نظر می‌رسند. تغییر اقلیم آتش‌سوزی‌های فاجعه‌بارتر، خشکسالی، موج گرما، سیل و دیگر بحران‌های شدید را رقم خواهد زد. 

پیش‌بینی‌ها حاکی از سرمایه‌گذاری بیشتر در کربن‌زدایی و سرمایه‌های طبیعی است که به همراه مزایا و قوانین اقتصادی بتوان اقتصاد مبتنی بر طبیعت را پروراند. ترامپ همچنان تغییر اقلیم را حقه‌ای فریبکارانه می‌داند و وعده می‌دهد تا اکتشاف سوخت‌های فسیلی را دوبرابر کند. 

سومین روند عظیم، سرعت بخشیدن به نوآوری‌های فناوری از جمله در هوش مصنوعی و زیست‌شناسی مصنوعی است. درحالی‌که این پیشرفت‌ها وعده‌های بزرگی را پیشنهاد می‌دهد آنها همچنین خطرات منحصربه‌فردی را ایجاد می‌کنند و مشخص نیست که ترامپ با نیاز برای کاهش این قوانین ملی و همکاری‌های بین‌المللی هماهنگ است یا نه. 

از نظر تاریخی نوآوری‌ فناوری اغلب از اقدامات دولت‌ها پیشی می‌گیرند. امروز نگرانی‌های تجاری و ژئوپلیتیکی این شکاف‌ را طولانی‌تر کرده‌اند و خطرات امنیتی و ایمنی از فناوری‌هایی که مصارف دوگانه‌ای دارند و مستعد عواقب ناخواسته‌ هستند را افزایش می‌دهد. کاهش چنین خطراتی نیازمند نظارت قوی داخلی و همکاری‌های بین‌المللی است. هیچ‌کدام از این اهداف در اولویت‌های ترامپ قرار ندارند، که در انتخاباتی برنده شد که مورد حمایت «شتاب‌گرایان» فناوری قرار گرفت. دیوید سکس، سزار هوش مصنوعی در دولت ترامپ، منتقد قوانین فناوری است و می‌گوید که دولت جدید موانع موجود را برخواهد داشت تا این صنعت قوانین خود را تنظیم کند. 

دیدگاه

ویژه بین‌الملل
پربازدیدترین
آخرین اخبار