فرمانهای اجرایی دونالد ترامپ
انتظار میرود دونالد ترامپ، رئیسجمهور منتخب در روزها و هفتههای آینده دهها فرمان اجرایی صادر کند که مسیر و لحن بازگشت دولت او به قدرت را تعیین خواهد کرد.
انتظار میرود دونالد ترامپ، رئیسجمهور منتخب در روزها و هفتههای آینده دهها فرمان اجرایی صادر کند که مسیر و لحن بازگشت دولت او به قدرت را تعیین خواهد کرد. فرمانهای اجرایی و دیگر بخشنامهها از «روز اول» به رئیسجمهور، بدون آنکه مجبور باشد منتظر کنگره بماند رویکردی قدرتمند برای شکلگیری سیاستهای دولت اعطا میکند.
ترامپ احتمالاً اقدامات اجرایی سریعی را در سراسر طیفی از مشکلات سیاسی انجام میدهد که شامل مهاجرت، تجارت، انرژی، سلامت و دیگر مسائلی که در دوران کمپین و پیش از ریاستجمهوریاش اشاره کرده بود، میشود. فرمانهای اجرایی شناختهشدهترین بخشنامههایی است که شامل ابلاغیهها و دیگر اقدامات اجرایی است. ترامپ همانگونه که در سال 2017 انجام داد، در حالی در سال 2025 وارد کاخ سفید میشود که اکثریت کنگره آمریکا را جمهوریخواهان تشکیل میدهند. رهبران جمهوریخواه در کنگره اعلام کردهاند که با چند قانونی که با اهداف ترامپ برای ریاستجمهوری همسو است موافقاند که شامل امنیت مرزی و کاهش مالیات میشود اما مشخص نیست کدامیک از آنها را میتوانند تصویب کنند.
ترامپ در اولین سال از دوران پیشین ریاستجمهوری خود نزدیک به 60 فرمان اجرایی را امضا کرد که بیش از نیمی از آن در صد روز اول انجام شد. هنوز مشخص نیست که دولت جدید او چه اقداماتی انجام خواهد داد اما میتوان به برخی از آنها اشاره کرد.
در مورد مهاجرت، ترامپ احتمالاً به امنیت گسترده و سیاست مهاجرت خواهد پرداخت که دوباره بسیاری از اقداماتی که در دور اول خود انجام داد را اعمال خواهد کرد. این شامل دستور تکمیل دیوار مرزی آمریکا و مکزیک، بازگشت سیاست «در مکزیک بمانید» که مهاجران را ملزم میکرد تا زمانی که پرونده پناهندگی آنها در دادگاههای آمریکا مورد بررسی قرار میگیرد، در مکزیک باقی بمانند. همچنین انتظار میرود قانون بحثبرانگیز ممنوعیت سفر (مثل قانون «ممنوعیت سفر مسلمانان در سال 2017»، قانون اعطای شهروندی به متولدان در خاک آمریکا (که نیازمند تغییر قانون اساسی است) را دوباره تنظیم کند. با این حال کارشناسان میگویند بسیاری از اقدامات او با چالشهای قانونی روبهرو خواهد شد.
در مورد انرژی و آب و هوا انتظار میرود ترامپ دستوراتی صادر کند که شامل لغو بسیاری از سیاستهای پیشینیان اوست؛ از جمله استانداردهای راندمان سوخت خودرو. او همچنین میگوید که مهلت قانونی که بایدن بر مجوزهای صادرات گاز طبیعی مایع گذاشته را لغو میکند و اکتشاف نفت و گاز را در اراضی و آبهای فدرال گسترش میدهد که در جهت اهداف او برای استقلال آمریکا از نظر انرژی است. علاوه بر خروج از توافق پاریس که در دور اول ریاستجمهوری او نیز انجام شد، ترامپ میتواند آمریکا را از کنوانسیون تغییرات آب و هوایی سازمان ملل 1992 نیز خارج کند.
در مورد تجارت و اقتصاد انتظار میرود همانند دور اول ریاستجمهوری افزایش تعرفهها اهرم اصلی سیاست تجاری ترامپ باشند با اینکه گمانهزنی گستردهای نسبت به شیوه استفاده دولت او از آنها وجود دارد. تحلیل گران میگویند که ترامپ میتواند اولین رئیسجمهوری باشد که از قدرت اجرایی اضطراری برای اعمال برخی از این تعرفهها استفاده کند. او میتواند یک فرمان اجرایی را در خصوص ابتکار بزرگ تجاری دولت بایدن یعنی «چارچوب اقتصادی ایندوپاسیفیک» صادر کند. برخی از گروههای مدافع جمهوریخواهان از دولت جدید میخواهند تا از صندوق بینالمللی پول و بانک جهانی خارج شود؛ خواستهای که احتمالاً انجام نخواهد شد.
در مورد تحریمها ترامپ اعلام کرده است که میخواهد از آنها در این دوره بهصورت قطرهچکانی استفاده کند اما بسیاری از تحلیلگران قوانین بینالمللی میگویند که احتمال آن بسیار کم است چون او در دوران اول ریاستجمهوری خود از آنها بهطور گستردهای استفاده کرده و بهنوعی در میان دیگر رؤسایجمهور آمریکا رکورددار است. رؤسایجمهور آمریکا از فرمانهای اجرایی برای وضع تحریمها بر دولتها و نهادهای خارجی مهاجم استفاده میکنند. (کنگره هم ممکن است همین کار را بکند.) به طور مشخص، تعدادی از کارشناسان سیاست خارجی انتظار دارند ترامپ به سیاست «فشار حداکثری» خود در قبال ایران بازگردد و تحریمهایی را علیه کوبا وضع کند اما در مورد اعمال تحریمها علیه رژیمهای حاکم در چین، کره شمالی، روسیه و دیگر کشورها هیچ قطعیتی وجود ندارد.