آشوب ترامپ در بورسهای جهان
بورسهای جهان نسبت به تعرفههای جدید ترامپ علیه کشورهای مختلف واکنش نشان دادند و روز گذشته یکپارچه سرخپوش شدند.

بورسهای جهان نسبت به تعرفههای جدید ترامپ علیه کشورهای مختلف واکنش نشان دادند و روز گذشته یکپارچه سرخپوش شدند.
دونالد ترامپ، رئیسجمهور آمریکا چند روز پیش تعرفه ۱۰ درصدی را بر کالاهایی که از اکثر کشورها وارد ایالات متحده میشد، وضع کرد و همین تعرفه باعث واکنش تمامی بازارهای مالی در جهان شد. این تعرفه علیه واردات، کشورهای دوست مثل بریتانیا و اعضای اتحادیه اروپا و ژاپن تا چین که مهمترین رقیب آمریکا به شمار میآید را پوشش میدهد. بسیاری از کشورها و فعالان اقتصادی این تعرفهها را ناعادلانه میدانند و عقیده دارند که اقتصاد تمامی کشورهای دنیا دچار نوسان و خسارت خواهد شد.
ترس از تعرفههای جدید ترامپ باعث شده که بورس آمریکا، اروپا و آسیا روند نزولی بگیرد. روز دوشنبه با اعمال تعرفههای جدید بورسهای آسیا پیشقدم سرخپوشی بازارها شدند.
دونالد ترامپ، رئیسجمهور آمریکا روز یکشنبه در میان خبرنگاران گفت: «نگران زیانهایی نیست که تریلیونها دلار از ارزش بازارهای سهام در سراسر جهان را از بین برده است. نمیخواهم چیزی از بین برود. اما گاهی اوقات برای رفع مشکل، باید دارو مصرف کرد.»
همچنین ترامپ اظهار کرد: «در آخر هفته، با رهبران اروپا و آسیا صحبت کرده است که امیدوارند او را متقاعد کنند تعرفههای گمرکی را که از هفته جاری اجرایی میشود، تا ۵۰ درصد کاهش دهد. آنها پای میز مذاکره میآیند. آنها میخواهند صحبت کنند، اما هیچ صحبتی وجود ندارد، مگر اینکه سالانه پول زیادی به ما بپردازند.» او در پاسخ به پرسشی درباره سقوط جهانی بازارهای بورس گفت: «گاهی برای اینکه چیزی را اصلاح کرد باید دارو خورد.»
بورسهای جهان نسبت به این سخنان ترامپ واکنش نشان دادند و به نوعی سخنان ترامپ در روز یکشنبه باعث آشوب در بازارهای جهانی شد. بر همین اساس شاخص سهام کره جنوبی پنج درصد کاهش یافت و در ادامه شاخص اماسآی بازارهای سهام آسیا- اقیانوسیه نیز 7/8 درصد نزول را ثبت کردند و در آستانه ثبت بزرگترین کاهش روزانه از سال ۲۰۰۸ تا به امروز قرار گرفتند.
سهام شرکتهای بزرگ چینی نیز نزولی شدند و شاخص مهم سیاسآی۳۰۰ بیش از ۵ درصد افت کرد و حتی ارزش پول ملی چین نیز تا حدودی کاهش یافت. شاخص بازار تایوان نیز با وجود تعطیلی پنجشنبه و جمعه حدود ۱۰ درصد سقوط را در کارنامه خود ثبت کرد.
اما در مهمترین بورس یعنی والاستریت، شاخص اس اند پی۵۰۰ نیز 3/5 درصد کاهش یافت. معاملات نزدک افت 4/4 درصدی را ثبت کرد و به ریزش تقریباً ۶ تریلیون دلاری هفته اخیر افزودند.
معاملات یورو استاکس ۵۰ نیز 4/4 درصد افت، معاملات افتیاسئی کاهش 2/2 درصدی و معاملات داکس آلمان نیز افت 4/2 درصدی را ثبت کرد.
با اعمال تعرفههای جدید سهام کامودیتی بیشترین ریزش را ثبت کرد و به نوعی پیشگام بورسها در روند منفی بود، در ادامه احتمال میرود با توجه به اعمال مرحله دوم تعرفههای آمریکا این ریزش بیش از پیش شود.
البته در میان قیمت نفت نیز کاهش بسزایی را تجربه کرده است و تا این لحظه قیمت نفت برنت به ۶۴ دلار رسید و این درحالی است که پیش از این قیمت نفت به آستانه ۱۰۰ دلاری رسیده بود.
از سوی دیگر تا اردیبهشتماه نرخ جدید بهره توسط آمریکا اعلام میشود که این موضوع در وهله نخست به صورت روانی و پس از اعلام عدد به صورت واقعی تاثیر منفی روی بورسهای جهانی خواهد داشت.
بسیاری از کارشناسان عقیده دارند که بورسهای جهانی طی روزهای آینده ریزشی بسیار سنگین را تجربه خواهند کرد که این ریزش از زمان کرونا تا به امروز بیسابقه بوده است. در اصل به نظر میرسد که بورسهای جهانی با سقوط به عددهای بسیار پایین و جدیدی دست پیدا میکنند.
در این میان از ابتدای هفته بورس تهران نیز روند اصلاحی به خود گرفته و هر روز ارزش ریالی و دلاری بازار کاهش مییابد. این درحالی است که تالار شیشهای معاملات از تابستان سال ۹۹ روند اصلاحی دارد و از آن زمان نتوانسته ارزش ریالی و دلاری خود را افزایش دهد و به نوعی با ورود نقدینگی همراه شود.