عراقیها، آماده خلع سلاح
فرهاد علاءالدین، مشاور روابط خارجی سودانی به رویترز گفت که نخستوزیر متعهد است از طریق «گفتوگوهای سازنده با بازیگران مختلف ملی» تضمین کند، همه سلاحها در عراق تحت کنترل دولت هستند. دو مقام امنیتی عراقی گفتند سودانی فشار میآورد تا همه شبهنظامیان مقاومت اسلامی در عراق خلع سلاح شوند.

چندین گروه غیرنظامی قدرتمند دارای حمایت ایران در عراق، برای اولین بار آمادهاند خود را خلع سلاح کنند، برای دورکردن تهدید درگیری فزاینده با دولت ترامپ. این را ۱۰ فرمانده و مقام ارشد به رویترز گفتهاند. به گفته منابعی شامل شش فرمانده محلی از چهار گروه غیرنظامی، این حرکت پس از هشدارهای خصوصی مکرر مقامات آمریکا به دولت عراق از زمان آغاز دولت ترامپ رخ داده است. این مقامات به بغداد گفتهاند، اگر اقدام به انحلال این گروهها نکند، ممکن است آمریکا این گروهها را هدف حمله هوایی قرار دهد.
عزت الشابندر، سیاستمدار ارشد شیعه و نزدیک به ائتلاف حاکم عراق به رویترز گفته است، گفتوگوها بین نخستوزیر محمدشیاعالسودانی و چندین نفر از رهبران این گروهها «بسیار پیش رفته» است و این گروهها مایل به تبعیت از درخواست ایالات متحده برای خلع سلاح هستند: «این گروهها لجبازی نمیکنند و اصرار بر ادامه کار به شکل فعلی خود ندارند.» وی افزود، این گروهها «کاملاً آگاه» هستند که ممکن است ایالات متحده آنها را هدف بگیرد. این شش فرمانده شبهنظامی از کتائب حزبالله، نجبا، کتائب سیدالشهدا و انصاراللهالاوفیاء هستند.
یکی از فرماندهان کتائب حزبالله گفت: «ترامپ آماده است جنگ با ما را به بدترین سطح ببرد. ما این را میدانیم و میخواهیم از چنین سناریوی بدی اجتناب کنیم.» این فرماندهان گفتهاند، متحد و حامی اصلیشان، سپاه پاسداران انقلاب اسلامی از ایران، به آنها اجازه این را دادهاند تا هر تصمیمی لازم میدانند بگیرند تا از کشیدهشدن به میانه درگیری با ایالات متحده و اسرائیل که ممکن است ویرانکننده باشد، دوری کنند.
فرهاد علاءالدین، مشاور روابط خارجی سودانی به رویترز گفت که نخستوزیر متعهد است از طریق «گفتوگوهای سازنده با بازیگران مختلف ملی» تضمین کند، همه سلاحها در عراق تحت کنترل دولت هستند. دو مقام امنیتی عراقی گفتند سودانی فشار میآورد تا همه شبهنظامیان مقاومت اسلامی در عراق خلع سلاح شوند. برخی گروهها تا همین حالا هم از ترس حمله هوایی، تا حد زیادی ستادهای مرکزی خود را تخلیه و حضور خود را در شهرهای بزرگ شامل موصل و الانبار کاهش دادهاند.
بسیاری از فرماندهان، اقدامات حفاظتی خود را نیز از آن زمان افزایش دادهاند، گوشیهای همراه، خودروها و اقامتگاههای خود را در فواصل کمتر تغییر میدهند. وزارت خارجه ایالات متحده میگوید همچنان به بغداد اصرار میکند این گروههای شبهنظامی را مهار کند: «این نیروها باید به فرمانده کل قوای عراق پاسخگو باشند، نه به ایران.» یک مقام آمریکایی هشدار میدهد، پیشتر نمونههایی بوده که این گروهها به خاطر فشار ایالات متحده دست از حمله کشیدهاند و نسبت به بلندمدت بودن هرگونه خلع سلاح تردید وجود دارد.
الشابندر میگوید، دولت عراق هنوز توافقی با رهبران شبهنظامی نهایی نکرده است و سازوکار خلع سلاح هنوز مورد بحث است. به گفته او، گزینههایی که در حال بررسیاند، شامل تبدیل این گروهها به احزاب سیاسی و ادغام آنها در نیروهای مسلح عراق میشود. سرنوشت هر گونه فرایند خلع سلاح همچنان مبهم است، اما همین بحثها نمایانگر اولین مرتبهای هستند که این گروهها آماده بودهاند، در مقابل فشارهای دیرینه غربی عقب بنشینند. عراق در مواجههاش با این گروهها در خاک کشور، به دنبال این است که اتحادهایش با آمریکا و با ایران را در تعادل قرار دهد.
این گروهها، در فضای آشفته پس از حمله سال ۲۰۰۳ ایالات متحده که صدام حسین را سرنگون کرد، با حمایت مالی و نظامی ایران در سراسر کشور سر برآوردند و نیروهای مهیبی شدهاند که میتوانند از لحاظ قدرت آتش با ارتش ملی رقابت کنند. دو مقام دولتی و دو منبع امنیتی میگویند شانزدهم مارس، کمی بعد از شروع حملات آمریکاییها به حوثیها، پیت هگزت، وزیر دفاع ایالات متحده در تماسی تلفنی به نخستوزیر السودانی گفت از حملات انتقامجویانه این گروهها به پایگاههای اسرائیل و آمریکا در منطقه و در حمایت از متحدانشان، جلوگیری کند.
از سوی دیگر، ابراهیم الصمیدعی، مشاور سیاسی سابق السودانی نیز به تلویزیون دولتی عراق میگوید مدتهاست ایالات متحده به حاکمان عراق فشار میآورد که این گروههای شبهنظامی شیعه را منحل کند، اما این بار شاید واشنگتن پاسخ منفی را نپذیرد: «اگر داوطلبانه این خواسته را برآورده نکنیم، ممکن است از بیرون مجبورمان کنند، با استفاده از زور.»