بهبود شاخص توسعهیافتگی
در پاسخ به مطلب منتشره با عنوان: «کیفیت مشاغل ایجادشده» مورخ ۳۱ مردادماه ۱۴۰۲، توضیحات وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی به شرح زیر ارسال میگردد. مقتضی است برابر
در پاسخ به مطلب منتشره با عنوان: «کیفیت مشاغل ایجادشده» مورخ 31 مردادماه 1402، توضیحات وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی به شرح زیر ارسال میگردد. مقتضی است برابر قانون مطبوعات نسبت به درج آن اقدام لازم به عمل آورند. بهرغم اشاره آن روزنامه به اهمیت اصلی نداشتن نرخ بیکاری در اعلام وضعیت اشتغال کشور، لازم به ذکر است که افزایش اشتغال و کاهش بیکاری، بهعنوان یکی از شاخصهای توسعهیافتگی جوامع تلقی میشود و نرخ بیکاری یکی از شاخصهایی است که برای ارزیابی شرایط اقتصادی کشور مورد استفاده قرار میگیرد. با این اوصاف براساس درخواست آن روزنامه، مبنی بر استناد به آمار ارائهشده توسط مرکز آمار به شرح آمار ارائهشده پرداخته و در ادامه آمار ثبتشده در سامانه ملی رصد اشتغال آورده میشود.
مطابق با آمار ارائهشده از سوی مرکز آمار، نرخ مشارکت اقتصادی جمعیت 15ساله و بیشتر نشان میدهد که 2/41 درصد جمعیت در سن کار از نظر اقتصادی فعال بودهاند و بررسی روند تغییرات نرخ مشارکت اقتصادی کل کشور نشان میدهد که این شاخص، نسبت به فصل مشابه در سال قبل (بهار 1401) 3/0 درصد افزایش داشته است. بررسی نسبت اشتغال جمعیت 15ساله و بیشتر بیانگر آن است که 8/37 درصد (24305714 نفر) از جمعیت در سن کار شاغل بودهاند. این رقم در فصل مشابه سال 1401، 1/37 درصد (23577638 نفر) بوده است. در واقع با 7/0 درصد (728076 نفر) تغییر، بیانگر بهبود وضعیت اشتغال خالص در کشور است.
افزایش تعداد 728 هزار نفری اشتغال خالص در کشور در واقع خبر از تلاشهای مستمر دولت سیزدهم در عمل به وعدههای خود میدهد. لازم به ذکر است که دولت سیزدهم، بعد نظارت بر خدمات منجر به اشتغال را به شکل چشمگیری بهبود بخشیده است و این امر موجب واقعیتر شدن ثبت اینگونه خدمات شده است.
در راستای اجرای برنامه دولت مردمی سیزدهم برای ایجاد سالانه یک میلیون شغل توسط استانها و دستگاههای اجرایی در سال 1402 که درسامانه ملی رصد اشتغال ثبت میگردد تا مورخ 6 شهریور 1402، بیش از 424 هزار نفر اشتغال به تفکیک استانهای کشور توسط بیش از 21 هزار کاربر دستگاه اجرایی ثبت شده که در مجموع حدود 39 درصد نسبت به برنامه 1.088.069 نفر تعهد اشتغال سال جاری پیشرفت رخ داده است. لازم به ذکر است آمار ثبتی در سامانه رصد در حال صحتسنجی تلفنی بوده و در آینده نیز مورد نظارت میدانی قرار خواهند گرفت و در پایان سال آمار دقیق اشتغال به مردم عزیز ایران اعلام خواهد شد.
مطابق با آخرین آمار دریافتی از داشبورد تمامشماری سامانه رصد اشتغال کشور به تفکیک استانهای کشور، بیشترین درصد پیشرفت تعهد اشتغال استانی مربوط به استانهای قزوین، سمنان و هرمزگان است و کمترین درصد پیشرفت به استانهای چهارمحال و بختیاری، لرستان و اصفهان تعلق دارد. این آمار مبتنی بر کد ملی بوده و ثبتی مبنا میباشند و قابل راستیآزمایی هستند.
مطابق با داشبورد عملکرد دستگاهی اشتغال کشور نیز سه دستگاه وزارت صنعت، معدن و تجارت، کمیته امداد امام خمینی(ره) و جهاد کشاورزی بیشترین ثبت اشتغال کشوری را تاکنون داشتهاند.
در خصوص اشاره به سرمایهگذاری و اشتغال مولد و تحقق آن در کشور از طریق حل مسائل و کاهش تنشهای خارجی و داخلی نیز لازم به ذکر است که راهبرد دولت سیزدهم در گسترش روابط با همسایگان و عضویت رسمی در سازمانهای همکاری اقتصادی مانند شانگهای و بریکس، فرصتهای اقتصادی زیادی را در اختیار میگذارد تا زمینه رشد و توسعه سرمایهگذاری و اشتغال مولد و پایدار را در کشور فراهم نمود. در واقع با همگرایی و توسعه روابط با سازمانهای بینالمللی، ایران در مسیر نوینی قرار میگیرد که به تحول اقتصادی برای کشور میانجامد.
مضاف بر این، افزایش سهم گروه خدمات از حجم یک اقتصاد، خبر خوبی تلقی میشود و این موضوع از نکات مثبتی است که اقتصادهای پیشرفته دارای آن هستند. خدمات چه از نظر سهم در معاملات بینالمللی و چه از نظر نقشی که در فرآیند و تسهیل توسعه پیدا کرده به تدریج به بخش اصلی و مؤثر اقتصاد کشورها تبدیل شده است. همچنین شایان ذکر است که خدمات کارآمد برای توسعه اقتصادی حیاتی و ضروری هستند. چراکه بسیاری از خدمات به نوعی نهادهها و ورودیهای تولید کالاها و خدمات دیگر هستند. در نتیجه، کیفیت و هزینه آنها بر عملکرد اقتصاد و رشد اقتصادی تاثیرگذار است.
افزایش سهم این بخش در اقتصاد کشور نشان از رشد و توسعه اقتصادی و همچنین اشتغالزایی در کشور دارد. این رویکرد تغییر فعالیتی نهفقط در ایران که در همه دنیا در حال رخ دادن است. براساس آمارهای جهانی در سالهای اخیر حدود 70 تا 80 درصد از ارزش افزوده کل در کشورهای توسعهیافته در بخش خدمات بوده و همچنین سهم قابلملاحظهای در حدود 70 تا 75 درصد از کل شاغلان را در کشورهای مذکور در بر دارد. اشتغال ایجادی در بخش خدمات در ایران حدود 51 درصد است که البته هنوز هم از متوسط کشورهای توسعهیافته کمتر است.