| کد مطلب: ۳۸۳۶۳

وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات در ادامه تور جهانی دیپلماسی فناوری به چین، قلب نوآوری جهان، سفر کرده است

جایی که آینده ساخته می‌شود

قطار دیپلماسی فناوری وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات به چین رسید؛ کشوری که چندسالی است در آسمان فناوری جهان چون ستاره‌‌ای می‌درخشد.

جایی که آینده ساخته می‌شود

گروه فناوری: قطار دیپلماسی فناوری وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات به چین رسید؛ کشوری که چندسالی است در آسمان فناوری جهان چون ستاره‌‌ای می‌درخشد. با اقتصادی بالنده، زیرساخت‌های عظیم صنعتی، نیروی کار ماهر و استراتژی‌های تجاری هوشمندانه. وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات ایران به دعوت همتایش به این کشور، مهد نوآوری و قلب تولید فناوری جهان، سفر کرده تا فصلی نو در همکاری‌های دوجانبه میان دو کشور در حوزه‌هایی مانند زیرساخت‌ ارتباطی، هوش مصنوعی و هوشمندسازی صنایع انجام شود.

او در بدو ورود به پکن، در گفت‌وگویی با رسانه‌ها، اهداف سفر خود را چنین اعلام کرد: «هدف ما تقویت تعاملات دوجانبه با چین در زمینه‌هایی است که می‌توانند اقتصاد دیجیتال ایران را به سطحی جدید ارتقاء دهند. زیرساخت‌های ارتباطی پیشرفته، هوشمندسازی صنایع و بهره‌گیری از ظرفیت‌های هوش مصنوعی از محورهای اصلی سفر است.» 

چین؛ سرزمین نوآوری و فرصت‌ها

چین مبدأ بسیاری از محصولات فناورانه‌ای است که جهان امروز را شکل داده‌اند؛ سرزمین غول‌هایی چون هواوی، لنوو، شیائومی، اوپو و... که  هرکدام در صنعت مخابرات، تلفن‌های هوشمند، رایانه‌های پیشرفته، باکیفیت و قیمت رقابتی‌شان بازارهای جهانی را فتح کرده‌اند. چینی‌ها در حوزه‌هایی مانند هوش مصنوعی، اینترنت اشیاء و توسعه میکروچیپ‌ها رقابتی نفس‌گیر با کشورهای غربی دارند، در زیرساخت‌های 5G پیشتاز هستند و برندهایی چون ZTE و هواوی، ستون‌های اصلی شبکه‌های ارتباطی مدرن را تأمین می‌کنند.

پارک‌های فناوری مانند Z-Park، که خاستگاه برندهای جهانی چون هواوی و لنوو است و مراکز نوآوری دیجیتال مانند «آی‌فلای‌تک دیجیتال اکسپرینس سنتر»، نمادهایی از توانمندی‌های این کشور در حوزه فناوری هستند. هاشمی و هیئت همراهش، در نخستین‌روز سفر از این مراکز بازدید کردند و از نزدیک با پروژه‌های پیشرفته چین آشنا شدند.

هاشمی در حاشیه بازدید از پارک Z-Park گفت: «تجربیات چین در ایجاد اکوسیستم‌های نوآوری، الگویی ارزشمند برای ایران است که می‌توانیم از آن برای تقویت زیست‌بوم فناوری داخلی بهره ببریم.»

بازدید از «سافت‌وی پارک» نیز بخش دیگری از برنامه بود. این مرکز که به توسعه نرم‌افزارهای پیشرفته در حوزه هوش مصنوعی اختصاص دارد، نمونه‌ای از تعهد چین به پیشتازی در فناوری‌های آینده است. هاشمی در این بازدید، بر ضرورت همکاری مشترک میان دو کشور در حوزه‌های هوش مصنوعی، هوشمندسازی صنایع، توسعه زیرساخت‌های ارتباطی و آموزش نیروی انسانی تأکید کرد.

پلی برای همکاری‌های راهبردی

یکی از مهم‌ترین بخش‌های تور دیپلماسی فناوری هاشمی در چین، دیدار او با «لی لیچنگ»، وزیر صنعت و فناوری اطلاعات این کشور بود؛ دیداری که بیش از دو ساعت به‌طول انجامید و فضایی برای گفت‌وگوهای عمیق درباره آینده همکاری‌های فناورانه دو کشور فراهم کرد. هاشمی در این دیدار، چین را «شریک و متحدی راهبردی» توصیف کرد و با اشاره به سند همکاری ۲۵ ساله ایران و چین، بر لزوم تسریع در اجرای عملیاتی این توافقات تأکید کرد.

او اظهار کرد: «ما به‌دنبال نگاهی نو به این سند هستیم تا بتوانیم از ظرفیت‌های آن در حوزه فناوری اطلاعات و ارتباطات بهره‌مند شویم.»

تبادل تجربیات در زمینه دولت الکترونیکی و خدمات هوشمند و نیز همکاری‌های آموزشی و تربیت نیروی انسانی متخصص نیز از دیگر موضوعاتی بود که از سوی وزیر ارتباطات ایران در این دیدار مطرح و بر آن تأکید کرد.

«لی لیچنگ»، وزیر صنعت و فناوری اطلاعات چین و یکی از چهره‌های اصلی حزب جمهوری خلق چین نیز ضمن اشاره به پیوندهای دیرینه و صمیمی میان ایران و چین، ایران را شریکی کلیدی در منطقه برای پکن توصیف کرد. او با ستایش از توانمندی‌های برجسته ایران در عرصه فناوری اطلاعات، هوش مصنوعی و زیرساخت‌های ارتباطی، از عزم چین برای گسترش پیوندهای دوجانبه و پیشبرد تعهدات مندرج در سند همکاری راهبردی ۲۵ ساله سخن گفت.

لیچنگ اضافه کرد: «گسترش همکاری‌های فناورانه نه‌تنها به سود منافع ملی دو ملت است، بلکه گامی مؤثر در راستای تقویت تعاملات فناورانه در سطح منطقه خواهد بود.»

دو طرف در این نشست بر گسترش همکاری در حوزه‌های هوش مصنوعی، زیرساخت‌های ارتباطی و آموزش نیروی انسانی توافق کردند. لی همچنین از هاشمی برای شرکت در اجلاس وزرای ارتباطات کشورهای عضو سازمان همکاری شانگهای دعوت کرد؛ دعوتی که نشان‌دهنده جایگاه روبه‌رشد ایران در دیپلماسی فناوری منطقه‌ای است.

جایی که آینده ساخته می‌شود

هاشمی در این سفر از دانشگاه بیهانگ، معتبرترین دانشگاه چین در حوزه مخابرات و فناوری اطلاعات نیز بازدید کرد و درباره هوش مصنوعی و کاربردهای آن در صنعت سخنرانی کرد که با استقبال گسترده دانشجویان مواجه شد. وزیر ارتباطات در این سخنرانی، با اشاره به پتانسیل‌های ایران در حوزه فناوری اظهار داشت: «هوش مصنوعی، آینده صنایع جهان را شکل خواهد داد و ایران مصمم است در این حوزه نقش‌آفرین باشد. همکاری با چین می‌تواند ما را به این هدف نزدیک‌تر کند.» هاشمی در این دیدار بر اهمیت تبادل دانش و همکاری‌های آموزشی تأکید کرد و گفت: «ما به دنبال ایجاد پل‌های ارتباطی بین دانشگاه‌های ایران و چین هستیم تا نسل جدیدی از متخصصان را تربیت کنیم.»

دیپلماسی فناوری؛ نقشه راه ایران برای آینده

سفر وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات به چین، تداوم برنامه راهبردی دولت چهاردهم با نام «دیپلماسی فناوری» و اهمیت آن در تقویت جایگاه بین‌المللی ایران در حوزه فناوری، تبادل دانش و جذب سرمایه‌گذاری خارجی است. با چنین هدف‌گذاری‌ای بوده که وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات ماموریت یافته با کشورهای مختلف وارد تعامل و همکاری‌های فناورانه شود تا ایران را به‌عنوان بازیگری کلیدی در عرصه فناوری منطقه‌ای و جهانی معرفی کند. تور دیپلماسی فناوری (چه به‌صورت مستقل، چه در همراهی با رئیس‌جمهور) تاکنون از کشورهای مختلفی گذشته است؛ از آمریکای لاتین و کشورهایی مانند کوبا و ونزوئلا تا صربستان و جمهوری آذربایجان در قاره اروپا، امارات در خاورمیانه و هم‌اکنون هم چین در خاور دور.

این مفهوم در نگاه نخست پیچیده به‌نظر می‌رسد اما در باطن مفهومی ساده و قابل درک دارد؛ بهره‌گیری از فناوری و نوآوری به‌مثابه پلی برای پیوند ملت‌ها و استحکام روابط دو یا چندجانبه. در جهانی که اختلافات و رقابت‌ها گاه چون دیواری نفوذناپذیر میان کشورها سر برمی‌آورند، فناوری به‌سان زبانی بی‌طرف و جهانی، راهی برای گفت‌وگو و همکاری می‌گشاید.

این رویکرد درون‌مایه‌ی مشخصی دارد: همکاری‌های علمی، پروژه‌های مشترک فناورانه، استانداردسازی، دیپلماسی عمومی و تبادل فرهنگی. اجزایی که در ارتباط با یکدیگر شبکه‌ای منسجم و پیوندساز میان کشورها ایجاد می‌کند. با همین منطق است که دیپلماسی فناوری به یکی از ارکان اصلی برنامه راهبردی هاشمی و مجموعه وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات تبدل شده است. 

آینده‌ای روشن در سایه همکاری

ایران با موقعیت استراتژیک خود می‌تواند چون شاهراهی دیجیتال، قاره‌های آسیا، آفریقا و اروپا را متصل کند و در این میان دیپلماسی فناوری چارچوبی برای تقویت جایگاه بین‌المللی ایران در اقتصاد فناوری جهانی است. سفر هاشمی فراتر از یک دیدار دیپلماتیک، نشانه‌ای از عزم ایران برای پیوستن به جرگه کشورهای پیشرو در حوزه فناوری و فرصتی برای بهره‌مندی از ظرفیت‌های عظیم چین به‌عنوان پیشتاز نوآوری‌های دیجیتال جهان است. 

هاشمی در جریان  سفرش در گفت‌وگویی با رسانه‌ها، با اشاره به نتایج مثبت این دیدارها، اظهار داشت: «تعاملات بسیار خوبی در این سفر آغاز شده و امیدواریم نتایج آن به‌زودی در اقتصاد دیجیتال و صنایع هوشمند ایران قابل مشاهده باشد.»

او همچنین بر ضرورت پیگیری تفاهم‌نامه‌های پیشین و اجرای عملیاتی آن‌ها تأکید کرد. همکاری ایران و چین در حوزه فناوری، از توسعه زیرساخت‌های 5G تا هوشمندسازی صنایع به ویژه در بخش‌های برق، نفت و گاز و همچنین افزایش بهره‌وری  می‌تواند نقطه عطفی در مسیر توسعه اقتصاد دیجیتال ایران باشد. سفری که در راستای سند همکاری ۲۵ ساله دو کشور انجام شده و نشانه‌ای از آغاز دوران و رویکرد جدید در سیاست‌گذاری حوزه ارتباطات و فناوری اطلاعات کشور است.

دیپلماسی فناوری این روزها نه‌فقط ابزاری برای تقویت روابط بین‌المللی، که کلیدی برای باز کردن درهای پیشرفت و نوآوری به داخل کشور است.

به کانال تلگرام هم میهن بپیوندید

دیدگاه

ویژه بیست‌و‌چهار ساعت
پربازدیدترین
آخرین اخبار