طغیان جدید کرونا/وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی برای مقابله با کووید ۱۹ آمادهباش است
این روزها هم سویه جدید کرونا که بین مردم به «ویروس جدید» معروف شده اوج گرفته است. علیرضا رئیسی، معاون بهداشت وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی در پی این شدت گرفتن، روزهای اخیر با ارسال نامهای به معاونان بهداشت دانشگاههای علوم پزشکی بر لزوم تشدید اقدامات مراقبتی در برابر بیماریهای حاد تنفسی، بهویژه کووید-۱۹ و آنفلوآنزا تأکید کرد.

زمستان 1398 دنیا مجبور شد زره جنگی بپوشد و به نبرد با یک ویروس برود. ویروسی که تمام دنیا را فراگرفت و نهتنها اقتصاد کشورهای مختلف را با چالش واقعی روبهرو کرد، بلکه جان بسیاری را گرفت. پیر و جوان هم نمیشناخت. اما با واکسیناسیونی که انجام شد افسار این ویروس را کشید و به تدریج مردمی که در خانهها حبس شده بودند پس از یکسال و نیم آرام آرام صورتهای خود را از پشت ماسکها بیرون آوردند و به زندگی عادی بازگشتند.
اما این ویروس هنوز از بین نرفت و از یک سویه به سویه دیگر تغییر ماهیت داد. این روزها هم سویه جدید کرونا که بین مردم به «ویروس جدید» معروف شده اوج گرفته است. علیرضا رئیسی، معاون بهداشت وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی در پی این شدت گرفتن، روزهای اخیر با ارسال نامهای به معاونان بهداشت دانشگاههای علوم پزشکی بر لزوم تشدید اقدامات مراقبتی در برابر بیماریهای حاد تنفسی، بهویژه کووید-۱۹ و آنفلوآنزا تأکید کرد.
افزایش 2 درصدی عفونتهای تنفسی
قباد مرادی، سرپرست مرکز مدیریت بیماریهای واگیر وزارت بهداشت نیز درباره شیوع بیماریهای واگیردار هشدار داده و تاکید کرد: طبق دادههای سیستم رصد عفونتهای تنفسی مرکز مدیریت بیماریهای واگیر، سهم عفونتهای ناشی از کووید ۱۹ (کرونا) در میان عفونتهای تنفسی طی یک ماه گذشته با افزایشی جزئی از ۲ درصد به ۴ درصد رسیده است. کووید ۱۹ اکنون در سطح جهانی به یک بیماری بومی تبدیل شده و همچون سایر ویروسهای عامل عفونتهای تنفسی، از جمله سرماخوردگی، یکی از علل بروز این نوع بیماریها به شمار میرود.
سویههای در گردش کنونی نیز مشابه سایر سویههای رایج جهان هستند و در حال حاضر نگرانی جدی از بابت شرایط اضطراری وجود ندارد.» او افزود: «از عموم مردم میخواهیم که نسبت به رعایت آداب بهداشتی تنفسی از جمله شستوشوی دستها، استفاده از ماسک در مکانهای شلوغ و پرهیز از حضور در اجتماعات در صورت داشتن علائم، توجه ویژهای داشته باشند. این توصیهها در راستای سیاستهای پیشگیرانه نظام سلامت برای کاهش بار بیماریها و حفاظت از سلامت عمومی جامعه است.»
با طغیان جدید روبهرو هستیم
محمدرضا صالحی، عضو کمیته کشوری علمی کرونا نیز درباره نامه وزارت بهداشت به دانشگاههای علوم پزشکی مبنی بر لزوم تشدید اقدامات مراقبتی در برابر بیماریهای حاد تنفسی، بهویژه کووید-۱۹ و آنفلوانزا تاکید کرد: «نامه وزارت بهداشت به دانشگاههای علومپزشکی مبنی بر افزایش کرونا واصل شده است. بررسیها بیانگر این است میزان عفونتهای تنفسی طی دو هفته گذشته نسبتاً افزایش یافته و این موضوع به طور ویژه در هفته پیش بیشتر مشهود است.
با بررسی ترند عفونتهای تنفسی در بیمارستان امام خمینی نیز به این نتیجه میرسیم که میزان مراجعه و بستری به دلیل کرونا افزایش یافته است. میزان مراجعه برای بیماری کرونا حدود یک یا دو مورد در هر هفته بود، این درحالیست که میزان مراجعه برای این بیماری به صفر درصد رسیده بود. در حال حاضر، میزان مراجعه افزایش یافته و به نحوی است که میزان روزانه برای بیماری کرونا طی چند روز گذشته به 5 تا 8 نفر رسیده است.» او با بیان اینکه با روند آرام افزایش بیماری مواجه هستیم، به ایسنا گفت: «اگرچه به نظر میرسد با روند افزایش آرام بیماری مواجه هستیم اما اظهارنظر نهایی به پایش بیشتر نیاز دارد.
اطلاعاتی که در اختیار دارم بیانگر این است که با سویه جدید مواجه نیستیم اما همکاران ایمونولوژی باید به بررسی شرایط بپردازند تا بدانیم آیا با سویه جدید مواجه هستیم یا سویههای قدیمی طغیان کردهاند؟ سیستم تنفسی فوقانی تحت تاثیر قرار میگیرد و علائمی مانند گلودرد، سردرد، آبریزش بینی و عطسه و سرفه خشک دارد. همچنین افراد مسن، بیماران دارای بیماری زمینهای و افرادی که دارای پیوند عضو هستند نیز درگیر مشکل ریوی میشوند.»
کاهش حمایت بیمهای
در این میان به نظر میرسد حمایت بیمهای کاهش یافته و این خبری است که مرتضی ایزدی، عضو هیئت علمی دانشکده پزشکی دانشگاه بقیهالله تاکید و بیان کرد: «دنیا از وضعیت اضطراری کرونا خارج شده ولی همچنان از آن فاصله نگرفتهایم. کرونا همچنان تغییر رفتار و ماهیت میدهد و بیماران با تغییرات بالینی روبهرو هستند. شکلگیری ایمنی نسبی جامعه نسبت به کرونا موجب تغییر شدت بیماری شده؛ بنابراین کرونا با فازی که در گذشته شاهد بودیم، متفاوت است. باید در برابر بسیاری از ویروسها که شکل خواهند گرفت، آماده باشیم.
نباید از ماسک مناسب و شستوشوی دستها غافل شویم. همچنان باید در موارد خاص از ماسک استفاده کرد. سیاستگذاران حوزه سلامت نیز باید از آموزش مدام حمایت کنند و نسبت به تشخیص و درمان به موقع اقدام نمایند؛ اما متأسفانه حمایت بیمهای کاهش یافته و قطعاً اگر در حوزه تشخیص اقدام کنیم به درمان اصلی پرداخته خواهد شد.» او دسترسی به دارو را الزامی دانسته و افزود: «در حوزه آنفلوآنزا به دارو دسترسی داریم ولی هنوز داروی خوراکی و مورد تأیید مجامع علمی جهانی در حوزه کرونا، در دسترس مردم نیست. دسترسی به داروی خوراکی موجب کاهش بار این بیماری است. بعد از پاندمی کرونا، رعایتها کنار گذاشته شد و به نظر میرسد امروز کمتر از ۲۰ درصد جامعه همچنان رعایتها را ادامه میدهند.»
کرونا ارمغان نوروزی مسافران خارجی
مسعود مردانی، فوق تخصص بیماریهای عفونی در گفتوگو با هممیهن و در پاسخ به این سوال که چرا با وجود واکسیناسیون دوباره شیوع کرونا در ایران اوج گرفته است؟ تاکید کرد: «بیماری کرونا، بیماریای نیست که از صحنه کره زمین محو شود. در حال حاضر متاسفانه موارد جدید ابتلا به کرونا در کشور رو به افزایش است.» او با اشاره به علت افزایش ابتلا به کرونا، افزود: «واکسنهایی که زدهایم روی گونه امیکرون که شیوع پیدا کرده اثری ندارد. اگر این روند ادامه پیدا کند وزارت بهداشت باید نسبت به ساخت واکسن مناسب برای تاثیرپذیری روی سویه امیکرون اقدام کند.» مردانی در پاسخ به این سوالات که واکسن مناسب با امیکرون وجود دارد؟
چرا ایران اقدام به ساخت این واکسن نکرده است؟ گفت: «بسیاری از کشورها این واکسن را ساخته و در آمریکا این واکسن را به مردم تزریق میکنند. در کشور ما تعداد موارد ابتلا به امیکرون کم بود و فکر کردیم که شاید این واکسن لازم نباشد.» این فوق تخصص بیماریهای عفونی با اشاره به این که ویروس کرونا گردش جهانی دارد، تاکید کرد: «بسیاری از بیمارانی که در عید از استرالیا، کانادا و آمریکا به ایران آمدند، ناقل ویروس بودند. این شیوع حاکی از آن است که این ویروس در کره خاکی هنوز ریشهکن نشده است.»
او توصیه کرد: «مردم بهویژه آنهایی که بیماری زمینهای دارند حتی اگر سرفه طولانی داشتند و حس چشایی آنها به دلیل سرماخوردگی از بین رفت حتماً فکر کنند کرونا دارند و آزمایش آن را بدهند. علاوه بر آن از خانواده جدا شوند تا بقیه به کرونا مبتلا نشوند.» مردانی با بیان اینکه این سویه کرونا بیشتر در افرادی اتفاق میافتد که عمدتا نقص سیستم ایمنی مانند سرطان و... دارند، گفت: «ویروس در این افراد راحت تشدید پیدا میکند و مدت آن هم طولانیتر میشود. علائم آن هم مانند کرونای معمولی است. بیشتر با تب طول کشیده، درد بدن، سرفههای خشک و از هفته دوم به ریه میزند و ممکن است در عکس یا اسکن ریه تظاهرات کرونا را پیدا کنیم.»