انتظار برای اجرای عدالت اجتماعی
انتصابات یکسویه و غیرمنطقی در شرکتهایی مانند نفت و حفاری، آنقدر گسترده و بیقاعده است که حتی صدای عالیترین مقام دولت در استان خوزستان را بلند کرده است.
انتصابات یکسویه و غیرمنطقی در شرکتهایی مانند نفت و حفاری، آنقدر گسترده و بیقاعده است که حتی صدای عالیترین مقام دولت در استان خوزستان را بلند کرده است. تبعیض در کوتاهمدت ممکن است منافع گروهی را تأمین کند و بهضرر گروهی دیگر باشد، اما در درازمدت، به غدههایی سرطانی تبدیل میشوند که مهار آنها تقریباً غیرممکن است.
استاندار خوزستان اخیراً در مراسم افتتاحیه نمایشگاه نفت و گاز در اهواز بر لزوم انتصابهای متناسب و متوازن تأکید کرد و گفت: «مدیریت و مسئولیتها باید بهصورت عادلانه میان جوانان، بانوان و اقوام توزیع شود. این خواستهی مردمِ عزیزمان است و باید به آن توجه شود.» به باور ناظران در بالاترین سطوح مدیریتی، اثر کمی از حضور اهوازیها دیده میشود. استاندار در این مراسم به بخشنامه شماره 119155/63296 معاون اول رئیسجمهوری نیز اشاره کرد که بر ضرورت بهکارگیری عادلانه جوانان، زنان و اقوام تأکید دارد. این پیام روشن است. بیعدالتی ساختاری نهتنها مشروعیت مدیران را زیر سوال میبرد، بلکه اعتماد عمومی را نیز متزلزل میکند.
جایگاه زنان و شکاف در اشتغال
موقعیت زنان در ایران طی سه دهه گذشته دچار تحولات اساسی شده است. حضور گسترده زنان در عرصههای اجتماعی، دانشگاهها و فعالیتهای خلاقانه و روشنفکرانه، چشمگیر و امیدبخش است. با این حال، این مشارکت چشمگیر در سطح اشتغال انعکاسی مناسب نداشته است. آمارها نشان میدهد اشتغال زنان ایرانی هم از نظر کمی و هم کیفی، در موقعیتی شکننده قرار دارد. فرصتهای شغلی زنان، چه در مقایسه با مردان و چه در سلسلهمراتب شغلی، همچنان محدود است. این شکافها باید با برنامهریزی و سیاستگذاریهای عادلانه برطرف شود. بهترین فرصتها باید به تمام گروههای اجتماعی و اقوام بهگونهای اختصاص یابد که هیچکس احساس شهروند درجه دوم بودن نکند.
نگاه انسانگرا به مدیریت جامعه
تقویت حقوق اقلیتها، افزایش آزادیهای فردی و گروهی، پذیرش انتقاد و مبارزه بیامان با فساد و مافیاها، تنها مسیر رشد و توسعه پایدار است. این رویکرد موجب شکوفایی استعدادهای انسانی میشود و جامعهای دموکراتیک، آباد و مستقل را شکل میدهد.
نگاه انسانمحور به مدیریت جامعه، تفاوتها را بهجای عامل تفرقه، به غنای فرهنگی تبدیل میکند. پذیرش تفاوتها و مدیریت صحیح آنها، برخلاف مدیریتهای آمرانه، مسیری دشوار اما ضروری برای رشد و توسعه فرهنگی و اجتماعی است. مدیریت آمرانه تنها به تخریب و هرجومرج منجر میشود، درحالیکه مدیریت مبتنی بر تکثر، پتانسیلهای بیپایانی را برای پیشرفت فراهم میکند.
باتوجه به سفرِ قریبالوقوع آقای پزشکیان، این انتظار در میان کنشگران اجتماعی اهواز وجود دارد که رئیسجمهور نسبت به اجرای عدالت اجتماعی و مبارزه با تبعیضهای فرهنگی از نمایندهی دولتِ خود در خوزستان حمایت کند و اختیاراتِ جدیتری را برای او در نظر بگیرد. قطعاً رفعِ تبعیض نوعی جراحی است که با درد همراه است و در استانهای کردستان، خوزستان و بلوچستان قرار بود که اجرا شود. برای التیامِ این درد حمایت و پشتیبانیِ دولتِ پزشکیان الزامی است.