| کد مطلب: ۳۱۰۱۴

صرافی‌های ارز دیجیتال چطور کار می‌کنند؟ صفر تا صد خرید و فروش امن ارزدیجیتال

ارزهای دیجیتال امروزه بین تمامی اقشار جامعه محبوبیت پیدا کرده‌اند. حتی کسانی که تا پیش از این هیچ زمینه‌ای درمورد بازارهای مالی نداشتند، با ترند شدن بازار ارزهای دیجیتال، به فعالیت در این مارکت بزرگ علاقه‌مند شده‌اند. مسئله مهمی که درمورد ارزهای دیجیتال و معامله کوین‌ها وجود دارد، امنیت است. عدم رعایت نکات امنیتی توسط تریدرها یا توسعه‌دهندگان صرافی‌های ارز دیجیتال، می‌تواند به‌راحتی چندین میلیارد دلار سرمایه کاربران را نابود سازد.

برای اینکه بتوان به شیوه‌ای امن و مطمئن در بازار ارزهای دیجیتال به فعالیت پرداخت، لازم است تا با نحوه کارکرد صرافی‌های مختلف و مبانی امنیت در آن‌ها آشنا بود. در ادامه، به معرفی انواع صرافی می‌پردازیم و سپس، مهم‌ترین نکات امنیتی برای داشتن فعالیتی بی‌دردسر را پوشش خواهیم داد.

1

صرافی ارز دیجیتال چیست؟

در یک تعریف ساده، صرافی ارز دیجیتال نوعی کسب‌وکار محسوب می‌شود که امکان تبادل یا خرید دارایی‌های دیجیتال را برای کاربران فراهم می‌سازد. کاربران یک صرافی می‌توانند با پرداخت ارز فیات، دارایی خود را به ارز دیجیتال تبدیل کنند؛ یا اینکه با وارد کردن رمزارزهای خود به صرافی، آن‌ها را با ارز دیجیتال دیگری تبادل کنند. درواقع یک صرافی ارز دیجیتال که امکانات خوبی را برای کاربران خود فراهم کرده باشد، تنها چیزی است که برای ترید کردن در بازار کریپتوکارنسی به آن نیاز است.

مت گاکس یکی از اولین صرافی‌های ارز دیجیتال جهان بود که در کنار حضور مثبتی که داشت، تاثیر منفی بزرگی نیز از خود به‌جا گذاشت. این صرافی در سال ۲۰۱۰ فعالیت خود را آغاز کرد و بعد از چهار سال، در سال ۲۰۱۴ ورشکست شد. دلیل ورشکستگی مت گاکس این بود که ۸۰۰ هزار بیت کوین از ولت‌ آن به سرقت رفت. اگر می‌خواهید ارزش این دارایی‌ها را متوجه شوید، کافی‌ست تا عدد ۸۰۰۰۰۰ را در قیمت امروز بیت کوین ضرب کنید. این مثال ساده، کاملا اهمیت رعایت نکات امنیتی هم از طرف صرافی و هم از طرف کاربران را نشان می‌دهد.

 

2

انواع صرافی‌های ارز دیجیتال

تفاوتی ندارد که به‌دنبال خرید ارز پپه باشید یا اینکه بخواهید بیت کوین بخرید، در هر صورت، معمولا می‌توانید از سه راه مختلف اقدام کنید.

صرافی‌های متمرکز (Centralized Exchanges)

صرافی‌های متمرکز به صرافی‌هایی گفته می‌شود که تحت نظارت یک نهاد مرکزی فعالیت می‌کنند. افرادی که بر این صرافی‌ها نظارت دارند، به هویت و اطلاعات کاربران خود واقف هستند؛ به همین دلیل، بعضی از فعالان حوزه ارزهای دیجیتال، آن‌ها را مغایر با ارزش‌های بنیادین این شبکه‌ها می‌بینند. چراکه یکی از اصلی‌ترین اهداف ایجاد کوین‌های دیجیتال بر بستر شبکه‌های بلاک‌چین، حفظ حریم خصوصی افراد و جلوگیری از دسترسی شرکت‌ها و سازمان‌ها به اطلاعات شهروندان بود.

بااین‌حال، صرافی‌های متمرکز مزیتی دارند که سایر صرافی‌ها از آن برخوردار نیستند. این صرافی‌ها امکان تبدیل ارزهای فیات به ارز دیجیتال را فراهم کرده‌اند و به همین دلیل از محبوبیت بالایی برخوردار هستند. بسیاری از کسانی که می‌خواهند به دنیای ارزهای دیجیتال وارد شوند، ترجیح می‌دهند تا از طریق یک صرافی متمرکز اقدام کنند.

صرافی‌های غیرمتمرکز (Decentralized Exchanges)

از دیگر انواع صرافی‌های ارزهای دیجیتال، صرافی‌های غیرمتمرکز هستند. این صرافی‌ها اطلاعات کاربران را در یک نقطه به‌خصوص ذخیره نمی‌کنند و نهاد مرکزی خاصی بر آن‌ها نظارت ندارد؛ به همین خاطر، از نظر سیاست کاری کاملا با دنیای ارزهای دیجیتال سازگار هستند. اما در نقطه مقابل، معمولا امکاناتی که صرافی‌های متمرکز ارائه می‌دهند را به کاربران خود عرضه نمی‌کنند.

علاوه‌بر این، صرافی‌های غیرمتمرکز معمولا پیچیدگی بیشتری دارند. برای کار کردن با این صرافی‌ها لازم است تا به یک‌سری از مفاهیم فنی ارزهای دیجیتال واقف بود و بتوان آن‌ها را به‌صورت عملی پیاده‌سازی کرد. عدم آشنایی با این مفاهیم یا ضعف در پیاده‌سازی آن‌ها به شیوه‌ای درست، باعث می‌شود که امنیت فرآیندها تحت‌تاثیر قرار بگیرد.

چگونه یک صرافی ارز دیجیتال معتبر را انتخاب کنیم؟

تفاوتی ندارد که قصد خرید دوج کوین را داشته باشید یا اینکه بخواهید رمزارز دیگری را تهیه کنید. در هر صورت، لازم است تا از طریق یک صرافی معتبر اقدام کنید تا دارایی خود را تحت خطر قرار ندهید. به‌طور کلی، دو راهکار پیش روی معامله‌گران ایرانی وجود دارد؛ یک اینکه در صرافی‌های خارجی مشغول معامله شوند و دیگری استفاده از خدمات صرافی‌های ایرانی است.

با توجه به تحریم‌های مالی فراوانی که ضد کاربران ایرانی وجود دارند، بهتر است تا از امکانات صرافی‌های داخلی بهره گرفت. خوشبختانه امروزه صرافی‌های داخلی ابزارهای زیادی را برای معامله‌گران فراهم کرده‌اند و از نظر امنیت نیز در جایگاه بسیار خوبی قرار می‌گیرند. برای اینکه میزان اعتبار یک صرافی داخلی را سنجید، می‌تون از روش‌های زیر استفاده کرد:

  • بررسی مجوزهای صرافی: صرافی‌های ایرانی برای فعالیت باید از ارگان‌های خاصی برای اخذ مجوز اقدام کنند. درصورتی‌که یک صرافی داخلی این مجوزها را اخذ نکرده باشد، قطعا نامعتبر است.

  • بررسی نظرات کاربران: امروزه سایت‌ها و انجمن‌های زیادی وجود دارند که می‌توان از طریق آن‌ها، نظرات کاربران یک صرافی را مطالعه کرد. طبیعی است که هرچقدر نظرات مثبت‌تری برای صرافی ثبت شده باشد، صرافی نیز اعتبار بیشتری دارد.

  • بررسی شبکه‌های اجتماعی: صرافی‌هایی که از اعتبار خوبی برخوردار هستند، معمولا در شبکه‌های اجتماعی نیز به‌صورت تخصصی فعالیت می‌کنند. مزیت دیگری که درمورد شبکه‌های اجتماعی وجود دارد، این است که معامله‌گرانی که قبلا سابقه فعالیت در صرافی را داشته‌اند، می‌توانند آزادانه نظرات خود را بیان کنند. 

این موارد تعدادی از روش‌های مناسب برای سنجش میزان اعتبار یک صرافی بودند. طبیعی است که روش‌های دیگری نیز  وجود دارند که می‌توانند کارساز واقع شوند.

عوامل مهم در انتخاب صرافی

اگر بخواهیم نگاهی خلاصه به مهم‌ترین عوامل انتخاب صرافی داشته باشیم، می‌توانیم به سه مورد اصلی اشاره کنیم. این سه مورد در ادامه عنوان شده‌اند.

امنیت صرافی

صرافی ارز دیجیتال باید از بهترین پروتکل‌های امنیتی و به‌روزترین تکنیک‌هایی که ابداع شده‌اند، برای حفاظت از داده‌های کاربران استفاده کند. صرافی‌هایی که از نظر امنیتی آپدیت نیستند، طعمه‌ای خوب برای هکرها خواهند بود و قطعا دارایی کاربران خود را در معرض خطر قرار خواهند داد.

میزان امکانات صرافی

امکانات یک صرافی باید به اندازه‌ای باشد که تمامی نیازها جهت تحلیل و انجام معامله‌ای پرسود را برطرف سازد. حتی اگر کاربران یک صرافی از سواد مالی و اقتصادی بالایی برخوردار باشند، بدون امکانات و ابزارهای کافی که صرافی در اختیار آن‌ها قرار می‌دهد، نمی‌توانند به ماکسیموم پتانسیل مهارت‌های خود دست پیدا کنند.

سرعت صرافی

بازار ارزهای دیجیتال به‌صورت لحظه‌ای در حال نوسان است. یک صرافی باید از سرعتی بالا برخوردار باشد و تمامی معاملات و فرآیندها را در سریع‌ترین زمان ممکن به ثبت برساند. درصورتی‌که سرعت صرافی کافی نباشد، همه معاملات با مشکل مواجه خواهند شد و فرصت‌ها از دست می‌روند.

 

 

3

جمع‌بندی

صرافی‌های ارز دیجیتال انواع مختلفی دارند و هریک از آن‌ها طبق مکانیزم‌های متفاوتی عمل می‌کنند. برای اینکه بتوان بهترین صرافی ممکن را انتخاب کرد، لازم است تا با انواع آن‌ها و تفاوت‌هایی که دارند، آشنا بود. علاوه‌بر این، باید به نکات امنیتی مختلفی نیز توجه داشت تا بتوان از دارایی‌های دیجیتال به بهترین شیوه ممکن محافظت کرد.

در این مطلب به سه تا از مرسوم‌ترین مدل‌های صرافی ارز دیجیتال که عبارت‌اند از صرافی‌های متمرکز، صرافی‌های غیرمتمرکز و صرافی‌های همتا به همتا پرداختیم و آن‌ها را با یکدیگر مقایسه کردیم. علاوه‌بر این، مهم‌ترین نکات امنیتی برای داشتن فعالیتی بی‌خطر در صرافی‌های ارز دیجیتال را نیز مورد بررسی قرار دادیم؛ نکاتی که عدم توجه به آن‌ها، قطعا عواقب ناگواری در پی خواهد داشت.

 

دیدگاه