جهش بورس ادامه دارد؟بازار سرمایه به برنامههای رئیس سازمان بورس واکنش مثبت نشان داد
تالار شیشهای معاملات بورس تهران مجدد به روند صعودی خود بازگشت، روز چهارشنبه و پس از صحبتهای حجتاله صیدی، رئیس سازمان بورس شاهد صعود بیش از یک درصدی این بازار بودیم. به نظر میرسد که صحبتهای رئیس سازمان بورس توانسته اعتماد سرمایهگذاران را با سرعت بالا به بازار بازگرداند.

تالار شیشهای معاملات بورس تهران مجدد به روند صعودی خود بازگشت، روز چهارشنبه و پس از صحبتهای حجتاله صیدی، رئیس سازمان بورس شاهد صعود بیش از یک درصدی این بازار بودیم. به نظر میرسد که صحبتهای رئیس سازمان بورس توانسته اعتماد سرمایهگذاران را با سرعت بالا به بازار بازگرداند.
سهشنبهشب، حجتاله صیدی، رئیس سازمان بورس و اوراق بهادار با حضور در برنامه گفتوگوی ویژه خبری از بازار سهام حمایت و از افزایش تامین مالی و ورود نقدینگی به این بازار سخن گفت. این صحبتها در مسیر اعتمادسازی قدم برداشت و ورود نقدینگی به بازار سهام رخ داد. رئیس سازمان بورس در صحبتهای خود با تاکید بر اهمیت تقویت بازار سرمایه، این بازار را یک بستر مناسب و سودساز برای سرمایههای سرگردان دانست و به سرمایهگذاران این اطمینان را داد که با برنامههای جدید، شرایط بورس به زودی بهبود خواهد یافت.
همین موضوع باعث شد که مجدد امید در دل سرمایهگذاران بورسی زنده شود، در نهایت طی معاملات روز چهارشنبه شاهد ورود اعتماد و نقدینگی به دایره معاملات بازار سرمایه بودیم. نکته قابل توجه اینجاست که صحبتهای صیدی به اندازهای اثرگذار بود که توانست به صورت موقت نیز ارزش دلاری بازار را نیز افزایش دهد، حال اگر این روند تا چند روز آینده ادامهدار باشد، شاهد ورود نقدینگی و تغییر رنگ و بوی اساسی بورس پس از حدود چهار الی پنج سال خواهیم بود.
مروری بر گذشته بورس نشان میدهد که بازار سهام در زمستان سال 98 و بهار سال 99 روزهای درخشانی را پشت سر گذاشت که با وجود حجم عظیمی از نقدینگی روبهرو بوده است. بورس تهران طی این مدت توانست یکی از پربازدهترین و پراقبالترین بازارهای مالی باشد. رشدهای تاریخی شاخص و سودسازهای بسیار قابل توجه طی این مدت باعث شد که سرمایهگذاران بسیاری جذب بورس شوند؛ اما در نهایت نوع سرمایهگذاری نامناسب و عوامل بیرونی باعث زیان سرمایهگذاران بر روی سرمایههای خود شد.
بهطور کلی مجموعه تصمیمات اشتباه سیاستگذاران، تغییرات در متغیرهای کلان اقتصادی و فشارهای ناشی از شرایط سیاسی و تحریمها، بورس وارد یک دوره طولانی از رکود و اصلاح شد که این روند تا چند هفته اخیر در بازار ادامه داشت و سرمایهگذاران نتوانستند شرایط بهتری را تجربه کنند و خروج نقدینگی بسیار سنگینی از بورس رخ داد. اما در نهایت طی هفتههای اخیر، تغییر شرایط سیاسی و دیگر عوامل دست به دست یکدیگر دادند تا تالار شیشهای معاملات سبزپوش شود و شرایط بهتری را پشت سر بگذارد.
از تابستان سال 99 تا به امروز تمامی بازارهای مالی روندی صعودی داشتند؛ اما بورس تهران نتوانست سودساز باشد و از رقابت جاماند. اکنون زمان جبران گذشته رسیده و درحالی که بازارهای موازی روند اصلاحی دارند شاهد صعود بورس تهران هستیم. البته در این بین صندوقهای سرمایهگذاری بیش از شاخص رشد کردهاند و توانستهاند بخشی از سرمایههای سرگردان را جذب خود کنند. حال با توجه به صحبتهای رئیس سازمان بورس به نظر میرسد که روند اعتمادسازی و ورود نقدینگی به بازار سهام تقویت خواهد شد. بررسیها نشان میدهد که درحال حاضر تامین مالی از بازار سهام کمتر از 10 درصد است؛ اما رئیس سازمان بورس وعده افزایش سهم بازار سرمایه از تامین مالی داده است.
افزایش سهم بورس از تامین مالی میتواند آینده بازار سهام را تضمین سازد و به نوعی نقدینگی موجود در بازار را به سمت و سوی بورس روانه دهد. حال اگر این وعدهها در مسیر تحقق قرار بگیرند شاهد خروج نقدینگی از سایر بازارهای موازی و ورود پولهای قدرتمند به بورس تهران خواهیم بود. بورس تهران طی سالهای اخیر از معضل اصلیِ نبود مدیریت رنج میّبرد، به نوعی که در روزهای سخت متولی نداشت؛ اما اکنون به نظر میرسد که صیدی قرار است با برنامههایی در مسیر تحقق، شرایط بازار سهام را بهبود بخشد. در صورتی که چنین شرایطی در بازار سهام پدید آید، شاهد سودسازی بورس تهران خواهیم بود اما مسئله و نکته اساسی اینجاست که همه چیز در حد وعده نباشد؛ چراکه وعده میتواند مجدد بورس را به دام نزول عمیق و سقوط بکشاند.
سهم 50 درصدی تامین مالی
حجتاله صیدی، رئیس سازمان بورس و اوراق بهادار گفت: بحث سرمایهگذاری برای تولید همیشه دغدغههای مسئولان بوده و سالهاست تولید مسئله محوری است؛ بنابراین دولت چهاردهم همت خاصی را برای سامان بخشیدن و رونق تولید به خرج داده است. حرکت به این سمت با محوریت سه برنامه آغاز شده است؛ یک اقدام این بود که در لایحه بودجه مشوقهای مختلفی برای بحث تولید دیده شود، اقدام دوم، اجرای قانون تولید و زیرساخت است و اقدام سوم، تدوین برنامه پنج قسمتی در خصوص ارتقای اقتصاد کشور بود که سازمان برنامه آن را پیش میبرد.
رئیس سازمان بورس و اوراق بهادار تاکید کرد: مسئله رشد و رونق تولید مسئله اصلی کشور است؛ ولی وقتی شعار امسال «سرمایهگذاری برای تولید» تعیین شد، در حوزه رشد و رونق تولید بیش از گذشته بر این موضوع متمرکز شدیم. در سطح کلان یک شعار داریم و آن هم رشد اقتصاد است؛ وقتی برای سال یک شعار مشخص میشود قاعدتاً تمرکز به آن سمت میرود؛ بر همین مبنا در بازار سرمایه نیز شروع به تعریف صندوقهای جدید برای تامین مالی تولید کردیم. رئیس سازمان بورس و اوراق بهادار گفت: برای تأمین مالی بنگاههای کوچک و متوسط هم اوراق مرابحه تعریف کردهایم. در افق ۴ تا ۵ ساله باید سهم بورس از نظام تامین مالی افزایش یابد و به هدف تأمین مالی ۵۰ - ۵۰ بین بانک و بازار سرمایه برسیم.
او اظهار کرد: نظام بانکی یا بازار پول باید بتواند آن بخش سرمایه در گردش و کوتاهمدت را تامین مالی کند و همچنین بازار سرمایه بتواند تامین مالی بلندمدت را انجام بدهد. این حرکت شروع شده، عرضههای اولیه در حوزه شرکت پروژهها و صندوق پروژهها شروع شده؛ در حال حاضر نسبت دارد تغییر میکند. تا پنج شش ماه گذشته، اوایل آبان، یا اواخر مهر، این نسبتِ اوراق مرابحه در بخش دولتی و در بخش خصوصی و تولید حدود 8-92 بوده و الان رسیده به ۱۳-۸۷؛ کم کم این نسبت افزایش پیدا میکند.
رئیس سازمان بورس گفت: با برنامهریزیهای انجام شده در بازار سرمایه، عرضههای اولیه در حوزه شرکت پروژهها شروع و بستر لازم برای انتشار اوراق مرابحه فراهم شده است؛ به نحوی که در حال حاضر تعداد قابل توجهی از تولیدکنندگان تقاضای دریافت مجوز انتشار اوراق مرابحه دارند. صیدی با اشاره به روند فزاینده ورود پول به بورس تاکید کرد: حجم معاملات روزانه در بازار سرمایه از ۲۰ همت عبور کرده و احتمالاً از این عدد بالاتر هم خواهد رفت.
معتقدیم بازار سرمایه موتور محرک عملیات اقتصادی و اشتغال است و باید توسعه یابد. وی با اشاره به ورود استارتاپها به بورس گفت: شرکتهای دانشبنیان و استارتاپها از سال گذشته که شروع شد تا الان حدود ۵ مورد پذیرش شده است. نزدیک به ۲۵ مورد تا الان تقاضا داریم. بعضیهایشان مجوز معاونت علمی ریاستجمهوری را گرفتهاند.
در همین راستا و در گفتوگو با علی رحمانی کارشناس بازار سرمایه، بهمن فلاح کارشناس بازار سرمایه و محمد خبریزاد کارشناس بازارهای مالی به بررسی بیشتر این موضوع پرداختیم.