| کد مطلب: ۱۸۷۱۹

نشست گروه‌های فلسطینی در پکن با امضای یک بیانیه هشت ماده‌ای به پایان رسید

آشتی فلسطینی با نسخه چینی

آشتی فلسطینی با نسخه چینی

گروه خبر: نشست دو روزه گروه‌های فلسطینی که به ابتکار چین برگزار شده بود، با امضای یک بیانیه هشت ماده‌ای و تاکید آنان بر لزوم آشتی ملی به کار خود پایان داد.

گروه‌های فلسطینی شامل جنبش آزادی‌بخش ملی فلسطین (فتح)، جنبش حماس، جبهه مردمی برای آزادی فلسطین، جبهه دموکراتیک برای آزادی فلسطین، جنبش جهاد اسلامی، جبهه مبارزه مردمی فلسطین، جبهه ابتکار ملی فلسطین، جبهه مردمی فلسطین- فرماندهی کل، اتحاد دموکراتیک فلسطین، جبهه آزادی‌بخش فلسطین، جبهه آزادی‌بخش عربی، جبهه عربی فلسطین و پیشتازان جنگ آزادی‌بخش ملی در پایان این نشست بر رسیدن به وحدت ملی همه‌جانبه در  فلسطین، تاکید کردند. این گروه‌ها بر تعهد به تشکیل کشور مستقل فلسطین به پایتختی قدس طبق قطعنامه‌های بین‌المللی ۱۸۱ (۱۹۴۷)، ۲۳۳۴ (۲۰۱۶) و همچنین قطعنامه تضمین بازگشت فلسطینیان توافق کردند. همچنین گروه‌های فلسطینی از رای اخیر دیوان بین‌المللی دادگستری (دادگاه لاهه) مبنی بر غیرقانونی بودن اشغالگری رژیم صهیونیستی و شهرک‌سازی‌های اسرائیل در اراضی فلسطین، استقبال کردند.

اختلاف میان فلسطینیان

تفاوت آرا و اختلاف‌نظر میان گروه‌های فلسطینی، امری قدیمی است. شاید شاخص‌ترین نمونه این اختلافات، مشکلات میان سازمان آزادی‌بخش فلسطین (فتح) و حماس باشد که هر کدام یکی از بخش‌های سرزمین فلسطین را اداره می‌کنند. فتح کرانه باختری رود اردن را تحت عنوان تشکیلات خودگردان فلسطین اداره می‌کند و حماس نیز از سال ۲۰۰۶ تاکنون و پس از پیروزی در انتخابات، کنترل نوار غزه را در دست دارد. گروه‌هایی مانند حماس و جهاد اسلامی معتقد به مشی مبارزه مسلحانه با اسرائیل هستند و فتح از دهه ۹۰ پس از صلح با اسرائیل در زمان یاسر عرفات، مشی مسلحانه را کنار گذاشت.

اختلافات میان گروه‌های فلسطینی همواره یکی از مسائل تاثیرگذار در حل مشکلات این سرزمین بوده است. پیش از این در اسفند ۱۴۰۲، نشست مشابهی نیز به ابتکار روسیه در مسکو برگزار شده بود. در جریان نشست مسکو نیز بیانیه ۹ماده‌ای منتشر شد گروه‌های فلسطینی در آن بر انجام فوری وظایف خود در قبال مردم فلسطین و اتحاد و هم‌افزایی قدرت خود برای تحقق آرزوهای مردم این سرزمین و مقابله با جنایت نسل‌کشی اسرائیل تاکید کردند.

بند‌هایی از بیانیه پایانی

بیانیه پکن، ۸ ماده دارد. در بخشی از این بیانیه آمده است: «تشکیل دولت موقت وفاق ملی طبق توافق گروه‌های فلسطینی و براساس حکم رئیس تشکیلات خودگردان فلسطین و طبق قانون اساسی فلسطین، به‌طوری که دولت تشکیل شده، قدرت و اختیارات خود را بر همه اراضی فلسطین اعمال می‌کند که تاکیدی بر وحدت کرانه باختری، قدس و نوار غزه است؛ مشروط به اینکه این دولت اقدام به اتحاد همه مؤسسات فلسطینی در اراضی کشور فلسطین کرده و راه را برای بازسازی نوار غزه و برگزاری انتخابات عمومی تحت نظارت کمیته مرکزی انتخابات فلسطین در اسرع وقت، طبق قانون مصوب انتخابات هموار کند.»

در بند دیگری تاکید شده است: «مقاومت و شکست تلاش‌ها برای آوارگی مردم فلسطین از سرزمین خود به‌ویژه در نوار غزه یا کرانه باختری و قدس، تاکید بر عدم مشروعیت شهرک‌سازی و توسعه شهرک‌سازی صهیونیست‌ها طبق قطعنامه‌های شورای امنیت، مجمع عمومی سازمان ملل متحد و رای دیوان بین‌المللی دادگستری.»

واکنش جهاد اسلامی: اسرائیل را به رسمیت نمی‌شناسیم

به گزارش العالم به نقل از شبکه المیادین، «احساس عطایا» عضو شورای سیاسی جنبش جهاد اسلامی گفت: آنچه درباره محتوای بیانیه پایانی گفت‌وگوی فلسطینی در چین به رسانه‌ها درز پیدا کرده، نادرست است. جنبش جهاد اسلامی با هر فرمولی که به شکل آشکار یا تلویحی اسرائیل را به رسمیت بشناسد، مخالف است و همواره نیز از سازمان آزادی‌بخش فلسطین (ساف) خواسته است که از به رسمیت شناختن اسرائیل دست بکشد. جهاد اسلامی خواستار تشکیل کمیته اضطراری یا دولت اضطراری برای مدیریت نبرد در مقابله با نسل‌کشی و برنامه‌ها و طرح‌ها برای نابودی آرمان فلسطین شده است.

حماس: درباره تشکیل دولت وفاق ملی توافق کردیم

به گزارش تسنیم، موسی ابومرزوق از رهبران جنبش حماس گفت: روح مثبتی بر نشست پکن حاکم بود و تمام گروه‌‌های فلسطینی در یک صف واحد علیه جنگ نسل‌کشی موضع گرفتند. او اضافه کرد: اولین نقطه مورد توافق ما در پکن، یکپارچه کردن تلاش‌های‌مان برای مقابله با تجاوزات رژیم صهیونیستی و توقف جنگ غزه و چنگ زدن به تمامیت ارضی فلسطین بود. ما درباره تشکیل دولت وفاق ملی توافق کردیم، دولتی که براساس اتحاد کرانه باختری، قدس و غزه عمل و بلافاصله کار بازسازی نوار غزه و نیز مقدمه‌سازی برای برگزاری انتخابات عمومی را آغاز کند که البته این امور زمان‌بر خواهد بود.

اظهارنظر چین

وانگ یی، وزیر امور خارجه چین اوایل روز سه‌شنبه از توافقنامه منعقد شده توسط ۱۴ گروه فلسطینی بر سر ایجاد «دولت موقت وفاق ملی» در نوار غزه پس از جنگ خبر داد. وی همچنین اعلام کرد که در پایان این نشست دوروزه، گروه حماس نیز توافقنامه وحدت ملی را امضا کرده است.

وانگ یی پس از امضای بیانیه مشترک در پکن توسط جناح‌های مختلف فلسطینی گفت: قابل توجه‌ترین تحول، توافق برای تشکیل یک دولت موقت وفاق ملی برای حکومت پس از جنگ غزه است. آشتی یک موضوع داخلی جناح‌های فلسطینی است، اما در عین حال بدون حمایت جامعه بین‌المللی محقق نمی‌شود. وی تاکید کرد: چین مایل است نقش سازنده‌ای در حفظ صلح و ثبات در خاورمیانه ایفا کند.

واکنش تند اسرائیل

رژیم تل‌آویو واکنش تندی به امضای این بیانیه نشان داد. آنطور که باشگاه خبرنگاران گزارش داده، یسرائیل کاتس، وزیر امور خارجه اسرائیل از محمود عباس، رئیس تشکیلات خودگردان فلسطین به دلیل امضای توافقی با حماس با هدف ایجاد یک دولت آشتی ملی موقت در غزه پس از پایان جنگ انتقاد کرد.

کاتس بدون اشاره به حملات وحشیانه رژیم صهیونیستی علیه مردم غزه در انتقاد از «اعلامیه پکن» در ایکس نوشت: «محمود عباس به جای رد تروریسم، قاتلان و متجاوزان حماس را در آغوش می‌گیرد و چهره واقعی خود را آشکار می‌کند.»

وزیر امور خارجه اسرائیل مدعی شد که حکومت فلسطین بر نوار غزه هرگز تحقق نخواهد یافت، زیرا حماس درهم شکسته خواهد شد و عباس «از دور غزه را تماشا خواهد کرد». وی افزود: امنیت اسرائیل تنها در دستان اسرائیل باقی خواهد ماند.

اخبار مرتبط
دیدگاه
آخرین اخبار
پربازدیدها
وبگردی