| کد مطلب: ۳۲۶۹۳

انعقاد عهدنامه ترکمانچای

یکم اسفندماه ۱۲۰۶ خورشیدی، از پس شکست ایران در دور دوم جنگ‌های این کشور با روسیه تزاری، عهدنامه ترکمانچای در قریه‌ای به همین نام منعقد شد.

انعقاد عهدنامه ترکمانچای

یکم اسفندماه 1206 خورشیدی، از پس شکست ایران در دور دوم جنگ‌های این کشور با روسیه تزاری، عهدنامه ترکمانچای در قریه‌ای به همین نام منعقد شد. نمایندگان امضاءکننده ایران در این عهدنامه،  میرزا ابوالحسن‌خان شیرازی و الله‌یار خان آصف‌الدوله بودند و امپراطور روسیه هم به ایوان پاسکویچ اختیار داده بود.

براساس این عهدنامه، ایالات ایروان، نخجوان و بخش‌هایی از ایالت تالش (درمجموع حدود 30 هزار کیلومترمربع) به دست روس‌ها افتاد و بدین‌ترتیب جمع شهرهای منطقه قفقاز که در عرض 14 سال و در دو عهدنامه گلستان (1814 میلادی) و ترکمانچای از حاکمیت ایران خارج شد، به 17 شهر رسید.

پیش‌تر در عهدنامه گلستان نیز حدود 220 هزار کیلومترمربع از ایران جدا شده بود. مناطق از‌دست‌رفته ایران در آن زمان، اینک بخش‌هایی از ارمنستان، آذربایجان و ترکیه هستند. جز اینها حق کشتیرانی ایران در دریای خزر ازدست‌رفت و ایران ملزم به پرداخت 10 کرور تومان به‌عنوان غرامت شد. حق کاپیتولاسیون هم برای اتباع روسی ساکن در ایران به‌رسمیت شناخته شد. در مقابل اما روسیه متعهد شد که از پادشاهی ولیعهد وقت عباس میرزا حمایت کند.

به کانال تلگرام هم میهن بپیوندید

دیدگاه

ویژه بیست‌و‌چهار ساعت
پربازدیدترین
آخرین اخبار