| کد مطلب: ۴۳۸۳۶

موج جهانی زنده‌باد فلسطین/مروری بر فعالیت‌های هنرمندان جهانی در دفاع از مردم غزه

حمایت‌ از مردم فلسطین و محکوم کردن جنایت‌های اسرائیل در جهان هنر ادامه دارد. روزی نیست که حمایت هنرمندان سینما، موسیقی، هنرهای تجسمی و... از مردم غزه و انتقاد از دولت‌های غربی برای حمایت از اسرائیل خبرساز نشود.

موج جهانی زنده‌باد فلسطین/مروری بر فعالیت‌های هنرمندان جهانی در دفاع از مردم غزه

حمایت‌ از مردم فلسطین و محکوم کردن جنایت‌های اسرائیل در جهان هنر ادامه دارد. روزی نیست که حمایت هنرمندان سینما، موسیقی، هنرهای تجسمی و... از مردم غزه و انتقاد از دولت‌های غربی برای حمایت از اسرائیل خبرساز نشود. این موج جهانی ابراز انزجار از اسرائیل است که در غزه مشغول نسل‌کشی و گرسنگی دادن به فلسطینیان است و در قالب‌ بیانیه‌های رسمی، اقدامات اعتراضی در جشنواره‌ها و مراسم‌ها، اعلام موضع در شبکه‌های اجتماعی و به دفاع از مردم فلسطین، خبری می‌شوند. بسیاری از این واکنش‌ها فردی بوده و پاره‌ای از موضع‌گیری‌ها نیز مشترک و جمعی بوده است.

بریتانیا و جشنواره‌ موسیقی گلاستنبری به نماد این اعتراض‌ها در ماه بدل شده است. یکی از برجسته‌ترین لحظات جشنواره، اجرای گروه رپ ایرلندی Kneecap بود. این گروه، که به‌دلیل حمایت قاطع از فلسطین شناخته شده است، با وجود فشارهای سیاسی ازجمله اظهارات نخست‌وزیر بریتانیا که حضور آنها را «نامناسب» خوانده بود، به صحنه رفت. «نی‌کپ» با پوشیدن کفیه فلسطینی و تی‌شرتی با شعار «ما همه اکشن فلسطین هستیم»، جمعیت 30 هزارنفری را با شعار فلسطین آزاد و لعنت به کی‌یر استارمر هدایت کرد. اکشن فلسطین، نام گروهی است که به دولت بریتانیا و رویکرد آن درباره کارخانه‌های اسرائیلی ساخت اسلحه و ادوات جنگی در خاک این کشور معترض است.

اجرای زنده آنها از سوی بی‌بی‌سی با این توجیه که پایبند به دستورالعمل‌های بی‌طرفی است، بایکوت شد. گروه پانک‌رپ بریتانیایی باب ویلان نیز جنجال بزرگی به‌پا کرد. خواننده گروه، در صحنه شعارهای «فلسطین آزاد» و «مرگ بر ارتش اسرائیل (IDF)» را رهبری کرد و گفت: «از رود تا دریا، فلسطین آزاد خواهد شد، ان‌شاءالله.» این اظهارات با واکنش تند برگزارکنندگان جشنواره و دولت بریتانیا مواجه شد که آن را «تحریک به خشونت» و «یهودستیزی» خواندند. بی‌بی‌سی طبق معمول، پخش زنده این اجرا را متوقف کرد و پلیس نیز تحقیقاتی را برای بررسی جرائم احتمالی آغاز کرد.

باب ویلان نیز در پاسخ، در اینستاگرام نوشت: «من حرفم را زدم». این گروه همچنین ویزای ایالات‌متحده خود را از دست داد. حمایت از فلسطین البته تنها به این دو گروه محدود نشد و به موضوعی فراگیر در جشنواره تبدیل شد. نادینه شاه، خواننده بریتانیایی، در اجرای خود تصاویری از ویرانی غزه را به نمایش گذاشت و نامه سرگشاده‌ای در حمایت از گروه اکشن فلسطین خواند.

او با اشک، پیام‌های صوتی کودکان فلسطینی را پخش کرد که می‌گفتند: «من هنوز زنده‌ام»‌ و اظهار کرد: «من فقط از کشته‌شدن مردم خوشم نمی‌آید.» خوانندگان دیگری نیز در اجراهای خود با شعار «فلسطین آزاد»، همبستگی‌شان را با مردم غزه نشان دادند و از دولت بریتانیا به‌دلیل توجیه نسل‌کشی در انتقاد کردند. هنرمندان در یکی، ‌دو ماه گذشته با اقدام‌های نمادین مثل پوشیدن کفیه، نصب نمادهای بصری یا ساخت آهنگ‌هایی اختصاصی برای فلسطینیان، حمایت‌شان را از آنها نشان دادند. 

در همین حال حمایت هنرمندان به تالار اپرای سلطنتی بریتانیا هم کشید. شامگاه ۲۸ تیر در آخرین اجرای اپرای «ایل تروواتوره» در این تالار لحظه‌ای غیرمنتظره صحنه را در بر گرفت. یکی از بازیگران، هنگام تعظیم پایانی به تماشاگران، پرچم فلسطین را در دست گرفت و آن را به نمایش گذاشت. حرکت این بازیگر که با سکوتی معنادار همراه بود، با تلاش یکی از کارکنان پشت‌صحنه برای گرفتن پرچم همراه شد؛ تلاشی که ناکام ماند. ویدیویی کوتاه از این لحظه در شبکه‌های اجتماعی دست‌به‌دست می‌شود، میلیون‌‌ها بار دیده شده است.

  سخنگوی اپرای سلطنتی لندن این اقدام را نابجا برای لحظه‌ای حساس توصیف کرد و تأکید کرد که نمایش پرچم، عملی خودسرانه و بدون هماهنگی با مدیریت بوده است. او افزود که این حرکت با سیاست حفظ بی‌طرفی سیاسی این نهاد همخوانی ندارد. در این میان، به نظر می‌رسید دیگر اعضای گروه روی صحنه از اتفاقی که در پشت سرشان رخ می‌داد بی‌خبر بودند، و غرق در لحظه تعظیم و تشویق تماشاگران باقی ماندند. گرچه نام این بازیگر اعلام نشده، بسیاری احتمال می‌دهند مسئولان گروه او را از فعالیت محروم کنند. در همین حال، امروز خبر آمد که گروهی از هنرمندان موسیقی به سرپرستی گروه «مسیو اتک» ائتلاف علیه اسرائیل تشکیل داده‌اند. در این ائتلاف، «برایان اونو»، گروه نی‌کپ و گروه راک «Fontaines D.C» حضور دارند.

این ائتلاف هنری با هدف حمایت از موسیقی‌دانانی شکل گرفته که به‌دلیل مواضع ضد جنگ، از سوی نهادهای حقوقی و بدنه صنعت موسیقی تحت فشار، تهدید و سانسور قرار گرفته‌اند. آنها با انتشار بیانیه‌ای مشترک، اقدام‌های دولت اسرائیل بابت ارتکاب به نسل‌کشی در غزه را محکوم و از دولت بریتانیا به‌دلیل نقشش در این خشونت‌ها انتقاد کرده‌اند. در بیانیه این گروه آمده است: «صحنه‌های غزه از مرزهای توصیف فراتر رفته‌اند. ما به‌عنوان هنرمندانی که تصمیم گرفته‌ایم از تریبون عمومی‌مان برای اعتراض به نسل‌کشی در جریان در غزه و نقش دولت بریتانیا در تسهیل آن استفاده کنیم، سخن می‌گوییم.»

به کانال تلگرام هم میهن بپیوندید

دیدگاه

ویژه فرهنگ
پربازدیدترین
آخرین اخبار