انتظار تغییرات/بررسی روی کار آمدن دولت وفاق و انتخاب سیدمحمدرضا هاشمی بهعنوان استاندار خراسان جنوبی
انتخاب استاندار خراسان جنوبی اگرچه ممکن است برای دولت چهاردهم که بهویژه از پایگاه رای چندانی نیز در این استان برخوردار نبود جزو اولویتهای استانی نباشد، اما مردم این استان بسیار نگران این انتخاب بودند و شاید از همین روی بود که گمانهزنیها در این استان بسیار و گزینههای پیشنهادی برای این پست نیز فراوان بود.

انتخاب استاندار خراسان جنوبی اگرچه ممکن است برای دولت چهاردهم که بهویژه از پایگاه رای چندانی نیز در این استان برخوردار نبود جزو اولویتهای استانی نباشد، اما مردم این استان بسیار نگران این انتخاب بودند و شاید از همین روی بود که گمانهزنیها در این استان بسیار و گزینههای پیشنهادی برای این پست نیز فراوان بود. اعضای ستاد پزشکیان و فعالان سیاسی اصلاحطلب بر انتخاب یک چهره اصلاحطلب تاکید داشتند؛ اتفاقی که در این استان بیسابقه بوده اما در نهایت این انتخاب در خراسان جنوبی باز هم به نام اصولگراها رقم خورد.
تیم اقتصادیِ ضعیف
سیدمحمدرضا هاشمی، استاندار جدید خراسان جنوبی یک اصولگرای میانهرو است؛ هم در دولت رئیسی حضور داشته و هم در دولت روحانی و حالا مدتی است که حضور در دولت پزشکیان را تجربه میکند. او متولد سال ۱۳۴۹ و اهل شیروان است. اطلاعات چندانی از سوابق تحصیلی وی وجود ندارد اما سابقه کاری وی بیش از همه در وزارت کشور و فرمانداریها و استانداریها بوده است.
شاید او بهترین گزینه سیاسی برای استانی باشد که اکثریت قالب مردم آن در گروه اصولگراها قرار میگیرند؛ جلیلی در دور دوم انتخابات ریاستجمهوری چهاردهم در این استان بیش از ۶۶ درصد آرا را به خود اختصاص داد. اما از نظر عملکرد اجرایی، نسبت به انتخاب وی شبهههایی مطرح است؛ به ویژه آنکه هاشمی هنوز نتوانسته است تیم اقتصادی مناسبی را برای استانی که در میان استانهای رکورددار شاخص فلاکت در کشور قرار دارد مستقر کند. هرچند که او در اولویتهای خود بر جذب سرمایههای خارجی، سرعتبخشی در اجرای پروژههای عمرانی و انجام پروژههای نیمهتمام تاکید داشته است.
هاشمی، بیش از آنکه به واسطه نام و عملکرد خود شناخته شود، به واسطه روابطی که با دو وزیر کشور دولتهای قبل داشته شناحته میشود. او استاندار استان سمنان در دولت سیدابراهیم رئیسی بوده و در دولت حسن روحانی نیز فرماندار شاهرود، معاون سیاسی استانداری قم و فرماندار مشهد بوده است. به او نسبت فامیلی با عبدالرضا رحمانیفضلی، وزیر کشور دولت حسن روحانی را دادهاند و ارتباطش با اسکندر مومنی وزیر کشور دولت مسعود پزشکیان را نیز خوب توصیف میکنند.
چرا هاشمی؟
نام هاشمی در میان گزینههای نهایی استانداری خراسان جنوبی نبود و گمانهزنیهای متعدی در مورد انتخاب استاندار جدید در این استان وجود داشت؛ محمدعلی نبیپور و منوچهر حبیبی دو گزینه اصلی در این استان مطرح میشدند و در میان چهرههای سیاسی و فعالان ستادی اختلافنظر بر سر این انتخاب بالا بود. مشیرالحق عابدی، مهران فاطمی، محمدرضا مومنی، کاظم خاوازی، حمید یزدانیان، غلامرضا احمدی، هاشم غیاثی و چند گزینه دیگر در این لیست حضور داشتند.
اسکندر مومنی، وزیر کشور در مراسم معارفه هاشمی دلایل انتخاب وی را ویژگیهای خاص استان و نیاز به شتاب بیشتر برای مسیر رشد و توسعه بیشتر خراسان جنوبی بیان کرده است. او گفت که نمیخواستند آزمون و خطا کنند و کسی را روی کار بیاورند که اولین تجربه استانداری وی در این استان رقم بخورد. از سویی دیگر کسی را مدنظر داشتند که در مسئولیتهای قبلی کارنامه قابل قبولی برای ارائه داشته باشد و با این تعاریف، مردم این استان انتظار دارند که او بتواند تغییراتِ لازم را در این استان رقم بزند.
زمانی که وی به عنوان یکی از گزینههای استانداری خراسان جنوبی اعلام شد، انتقاداتی از سوی اصلاحطلبهای استان به این انتخاب وارد شد، مهمترین دلیل نیز عدم همسویی با رویکردهای سیاسی بود، بعلاوه نگرانیهایی نیز با توجه به عملکرد وی در استان سمنان وجود داشت. تنها دو ماه پیش از آنکه به سمت استانداری خراسان جنوبی برسد، یک سایت خبری در استان سمنان مدعی شده بود که در یک نظرسنجی تلگرامی ۸۴ درصد شرکتکنندگان از عملکرد وی ناراضی بودند.
هرچند که وی زمانی که فرماندار بوده، چند بار موفق به کسب عنوان فرماندار برتر و نمونه شده است. وی در سال ۱۳۹۰ به عنوان فرماندار نمونه استان خراسان شمالی، در سالهای 1393 و 1395 به عنوان فرماندار برتر استان سمنان و در سال ۱۳۹۸ به عنوان فرماندار برتر استان خراسان رضوی انتخاب شده است.
انتصابهای محدود و آهسته
عملکرد او در انتصابها مورد رضایت اصلاحطلبها بوده است، چراکه در تیم خود از اصلاحطلبها بسیار استفاده کرده است؛ او حسین شرافتیراد را بهعنوان سرپرست معاونت سیاسی، امنیتی و اجتماعی استانداری، حسین موهبتیزهان را بهعنوان سرپرست معاونت توسعه مدیریت و منابع استانداری، مژگان شریفی را بهعنوان مدیرکل دفتر امور اجتماعی و فرهنگی استانداری، سیدعلی قریشی را بهعنوان سرپرست دفتر هماهنگی امور اقتصادی استانداری و محمدفرهادی را به سمت سرپرست معاونت هماهنگی امور عمرانی استانداری منصوب کرده است.
وی تغییراتی نیز در فرمانداریها و بخشداریها ایجاد کرده است، از جمله علی اشرفیان را بهعنوان سرپرست فرمانداری ویژه شهرستان طبس و علی امینی را به عنوان سرپرست فرمانداری زیرکوه منصوب کرده است. این حرکت آهسته و محدود وی در تغییرات مدیریتی اعتراضاتی را مبنی بر اینکه میخواهد از همان کابینه دولت سیزدهم در تیم خود استفاده کند ایجاد کرده است.
هاشمی راه سختی را در خراسان جنوبی پیش روی خود دارد؛ او استاندار استانی شده است که با محرومیت دست و پنجه نرم میکند و حاشیههای مرزی مهمی به دلیل هممرزی با افغانستان دارد و در شرایطی که وزیر کشور وعده داده است اختیارات مرزی را به استانداران واگذار کند، باید دید آیا هاشمی از عهده اداره استانی با این شرایط برخواهد آمد و تغییراتی در وضعیت بهویژه اقتصادی و اجرای طرحهای عمرانی ایجاد خواهد کرد یا ساختمان استانداری را با همان چارچوبی که تحویل گرفته بود، ترک خواهد کرد.
در همین راستا و در گفتوگو با محبوبه مالکی فعال سیاسی اصلاحطلب و نظر افضلی نماینده نهبندان در مجلس دهم به بررسی بیشتر این موضوع پرداختیم.