محبوبه مالکی فعال سیاسی اصلاحطلب: انتصابها هماهنگ با وفاق ملی بود
محبوبه مالکی، فعال سیاسی اصلاحطلب استان خراسان جنوبی در گفتوگو با هممیهن با اشاره به عملکردهای کلی استاندار این استان میگوید هاشمی توانسته تعامل خوبی با جناحهای سیاسی داشته باشد، اما در انتصابها بهویژه در معاونت اقتصادی کُند عمل میکند و این نگرانی از عدم اجرای پروژههای عمرانی را زیاد کرده است.

محبوبه مالکی، فعال سیاسی اصلاحطلب استان خراسان جنوبی در گفتوگو با هممیهن با اشاره به عملکردهای کلی استاندار این استان میگوید هاشمی توانسته تعامل خوبی با جناحهای سیاسی داشته باشد، اما در انتصابها بهویژه در معاونت اقتصادی کُند عمل میکند و این نگرانی از عدم اجرای پروژههای عمرانی را زیاد کرده است.
برخی در استان خراسان جنوبی انتظار داشتند که با روی کار آمدن این دولت یک چهره اصلاحطلب استاندار شود اما چرا در نهایت یک اصولگرا استاندار شد؟
مهمترین دلیل این است که درصد رای اصلاحات در استان خراسان جنوبی کم است (حدود ۲۵ درصد) و اصلاحطلبان پایگاه رای بالایی در استان ندارند. کلیت استان اصولگرا هستند و آقای رئیسی نماینده مجلس خبرگان در این استان بودند. تاکنون اغلب استاندارهای استان خراسان جنوبی نه اینکه در دوره حضور چهرههای اصولگرا، که حتی در دوره آقای روحانی نیز استاندار از جریان اصولگرا بود (به غیر از یک مورد که از خراسان شمالی آمده بود و به دلیل هجمههای زیادی که علیه وی ایجاد شد یک سال بیشتر دوام نیاورد) ما استاندار اصلاحطلب نداشتیم.
البته باید به این نکته اشاره کنم که در خراسان جنوبی اساساً کسانی که روی کار میآمدند استاندار نبودند و همیشه نیروهای دسته اولی بودند که برای اولین بار استاندار میشدند. آقای هاشمی جزو معدود استانداری است که قبلاً نیز استاندار بوده و از طرفی هم در دولت روحانی فرماندار مشهد هم بوده است و نمیتوان دقیق گفت اصولگرا یا اصلاحطلب است. برای همین با توجه به اینکه تعداد آرا در این استان بالا نیست، تا زمانی که اصلاحطلبها پایگاه رای خوبی نداشته باشند برای دولتها آنقدر محلی از اعراب نیست که بهخاطر اینکه فرضاً یک استاندار اصلاحطلب در دولتِ اصلاحطلب روی کار بیاید، خودشان را با نمایندهها و یا جریانهای اصولگرا درگیر کنند.
ما چهار نماینده در استان داریم که سه نفر از آنها اصولگرا و صددرصد مخالف دولت هستند و در زمان انتخابات برای آقای جلیلی تبلیغ میکردند. بنابراین فکر میکنم نه دولت چندان دوست دارد خود را برای انتخاب استاندار اصلاحطلب درگیر کند و نه فضای سیاسی خراسان جنوبی چنین چیزی را میپسندد که استاندار صددرصد اصلاحطلب روی کار بیاید.
با همه این تفاسیر انتخاب آقای هاشمی را برای استانداری خراسان جنوبی گزینه مناسبی میدانید؟
من انتقادهای زیادی به این انتصاب داشتم، با توجه به اطلاعاتی که از استان سمنان و زمانی که ایشان استاندار این استان بودند دریافت کرده بودم، از اینکه ایشان استاندار خراسان جنوبی بشوند میترسیدم، اما زمانی که روی کار آمدند، دیدم آنقدری که انتظار داشتم عملکرد خوبی نداشته باشند، انصافاً چنین چیزی نیست. آقای هاشمی حتی در انتصاباتی که تاکنون انجام دادهاند، ۹۰ درصد از ستاد آقای پزشکیان بوده است.
با توجه به اینکه استاندار خراسان جنوبی بهعنوان چهره اصولگرا شناخته میشود چرا اکثر انتصابها از ستاد آقای پزشکیان بوده است؟
ایشان این ظرفیت را داشتند که با دولت همراه شوند. ایشان زمانی که فرماندار مشهد بودند در دولت آقای روحانی بوده و توانستند کار کنند و در این دولت هم احتمالاً بتوانند کار کنند.
عملکرد اجرایی آقای هاشمی را در مدتی که از انتخاب وی به عنوان استاندار میگذرد چگونه ارزیابی میکنید؟
در بخش اجرایی با توجه به اینکه چند ماهی از حضور ایشان میگذرد، انتصابها خیلی کُند هستند و هنوز معاون اقتصادی استانداری را عوض نکردهاند و تا زمانی که تیم اقتصادی چیده نشود نمیتوان در حوزه اجرایی اظهارنظری کرد که چه کار انجام دادهاند.
اما برای نمونه در مسئله احداث راهآهن که مسئله مهمی نیز برای مردم استان است، چند وقت پیش مطرح شد که قرار است از اولویتهای توسعهای دولت خارج شود، اما استاندار با همراهی نمایندهای که همسو با دولت است تلاش کرد این اتفاق رخ ندهد. اما در مجموع اینکه بگوییم عملکرد اجرایی خیلی خوبی از وی دیدهایم، رخ نداده است، چراکه مدیرها عوض نشدهاند و معاون اقتصادی هم هنوز از دولت قبل بر سر کار است.
درحالیکه در آن دولت نیز خبر از برکناری وی مطرح بود. در مجموع هنوز نمیتوان نظر مثبت یا منفی داد، خراسان جنوبی در تمام شاخصهای توسعه جزو آخرین استانهای کشور بوده است، اما در چند ماه اخیر مقداری این شاخصها جابهجا شدهاند. بنابراین باید به ایشان فرصت داد و در ماههای آینده عملکرد ایشان را بیشتر بررسی کرد اما نکته مهمی که میتوان به آن اشاره کرد این است که تاخیر در معاونت اقتصادی باعث ایجاد نگرانی در بدنه حامیان دولت شده است و معتقدیم با تیم فعلی اقتصادی نمیشود انتظاری برای پیشبرد اهداف اقتصادی استان داشت.
در انتصابات، نسبت به انتخاب زنان در کابینه استانی خود چه عملکردی داشتند؟ آیا رضایتبخش بوده است؟
نه. تاکنون تنها دو انتصاب خانم داشتهاند، یک نفر مدیرکل دفتر اجتماعی استانداری که اغلب نیز در این سمت زنان انتخاب میشوند. فردی که انتخاب کردهاند نیز همواره در معاونت حضور داشته است. یک نفر را نیز سرپرست دفتر امور شهری کردهاند که اصلاحطلب است. بخشدار مرکزی یک شهر را نیز یک زن منصوب کردهاند که از قبل نیز بخشدار بوده است. دیگر تا این لحظه انتصاب دیگری نداشتیم و در این زمینه ضعیف بودهاند.
دلیلعدم استفاده از بانوان در سمتهای مدیریتی در استان خراسان جنوبی چیست،آیا این پتانسیل وجود دارد و از آن استفاده نمیشود؟
بله قطعاً پتانسیل وجود دارد و میتوانند در جاهای مختلف از زنان استفاده کنند، برای نمونه در آموزش و پرورش که بیشتر فعالان ستادی آقای پزشکیان در میان بانوان فرهنگی بودهاند.
دغدغهای در استان خراسان جنوبی وجود دارد که استاندار قدرت چانهزنی در سطح ملی و تعامل با وزارت کشور را داشته باشد. آیا این ظرفیت را در آقای هاشمی میبینید؟
در بخش عمرانی تا اینجای کار خوب توانستند عمل کنند. در مسکن ملی برای نمونه اینجا چالشهای زیادی وجود دارد که البته همه کشور با آن درگیر هستند و در آنجا نیز در حال تلاش است و مشغول پیگیری است. پیگیری خوبی هم برای از سرگیری پروژه خط راهآهن داشتند.
نمایندههای استان خراسان جنوبی در انتصابها چقدر دخالت دارند؟ آیا استاندار خودش تصمیمگیر است یا اینکه جاهایی امتیازاتی به نمایندگان میدهد.
به نظرم استاندار یک جاهایی کوتاه میآید و آنقدر قاطع نمیتواند جلوی نمایندهها بایستد. دخالت نمایندهها در امور استانی موضوع بسیار مهمی است و در برخی جاها دست و پای استاندار را کامل میبندند و این اعتراض خیلیها را در پی داشته است. استاندار باید بتواند فضا را بهگونهای مدیریت کند که نظر نمایندهها در حد راهنمایی و مشورتی باشد و نه اینکه در امور استان و انتصابها دخالت داشته باشند.
چون فشار روی وی زیاد است؟
هم فشار زیاد است و هم اینکه من ایراد را در این میدانم که حامیان دولت هم نتوانستند ارتباط خوب و محکمی با ایشان برقرار کنند تا به پشتوانه حامیان دولت جلوی نمایندهها بایستد. من این موضوع را ایراد دو طرف میدانم و میتواند با تعامل درست شود اما تاکنون محقق نشده است.
این تعامل از سمت اصلاحطلبها وجود ندارد و یا اینکه خود استاندار تمایلی نداشته است؟
بیشتر فکر میکنم از سمت اصلاحطلبها است چراکه در دو سه ماه اخیر تلاش زیادی از سمت ایشان دیدم، برای نمونه یک مشاور تعیین کردهاند که از مدیران دولت آقای روحانی بوده و تلاش میکند که ارتباط خوبی با اعضای ستاد پزشکیان برقرار کند، نظرسنجی انجام دهد از ستاد و نظر آنها استفاده شد و فکر میکنم استاندار تمایل دارد که در ارتباط باشد.
آیا گفتمان وفاق ملی در رویکرد آقای هاشمی در استان خراسان جنوبی اجرایی شده است؟
اگر عملکرد در انتصابها را مدنظر قرار دهیم فکر میکنم بله این گفتمان اجرایی شده است و حتی از چیزی که فکرش را میکردیم انتصابهای بیشتری از سوی اصلاحطلبها داشتهاند.