استانداری با چالش بسیار در انتصابات/بررسی روی کار آمدن دولت وفاق و انتخاب مسعود امامی یگانه بهعنوان استاندار اردبیل
در ماجرای انتخاب امامییگانه به استانداری اردبیل، حاشیههایی مبنی بر دخالت امام جمعه اردبیل در این انتخاب بر سر زبانها افتاد؛ تا جایی که سیدحسن عاملی با صدور اطلاعیهای به ادعاهای مطرحشده واکنش نشان داد و گفت که هیچ دخالتی در انتخاب استاندار ندارد و با هر کسی که هیئت تحقیق انتخاب کند همکاری خواهد داشت

گفته میشود نفوذ اعضای ستادی پزشکیان در استان اردبیل ملموس است؛ ستاد انتخاباتی پزشکیان در استان اردبیل لیست 13 نفرهای تهیه کرد و به دست اسکندر مومنی، وزیر کشور رساند؛ هرچند که در بین اعضای ستاد استان اینگونه مطرح شده بود که در ستاد مرکزی در تهران تلاش بر این است تا چهرهای غیربومی در استانهایی همچون اردبیل به این سمت برسد اما در نهایت مسعود امامییگانه، یکی از اسامی لیست 13نفره بهعنوان استاندار انتخاب شد.
در ماجرای انتخاب امامییگانه به استانداری اردبیل، حاشیههایی مبنی بر دخالت امام جمعه اردبیل در این انتخاب بر سر زبانها افتاد؛ تا جایی که سیدحسن عاملی با صدور اطلاعیهای به ادعاهای مطرحشده واکنش نشان داد و گفت که هیچ دخالتی در انتخاب استاندار ندارد و با هر کسی که هیئت تحقیق انتخاب کند همکاری خواهد داشت و تاکید کرد: «مسئولیت استان با کسی است که استاندار را انتخاب میکند و هر گونه رشد و ناهنجاری، سقوط و عروج به پای او نوشته میشود.» هرچند که او در مراسم معارفه امامییگانه نگاه مثبتی به وی داشت و تاکید کرد که وی همه شرایط لازم را برای استاندار شدن دارد.
امامییگانی یکی از جوانترین استانداران دولت پزشکیان است؛ متولد سال 1356 و اردبیلی، دانشجوی دکترای رشته معماری است و در دولتهای یازدهم و دوازدهم معاون عمرانی استانداری اردبیل، فرماندار اردبیل، مدیرکل بحران استانداری اردبیل و مدیرکل امور شهری استانداری اردبیل بوده است. همسو با دولت چهاردهم است و در مراسم معارفه خود تاکید داشت که دغدغههای دولت را دنبال خواهد کرد: «توسعهمحوری و تلاش برای توسعه همهجانبه، وفاداری به گفتمان وفاق ملی دولت به عنوان اینکه همه ما باید به این گفتمان باور داشته باشیم، نه اینکه فقط در مسئولیتها دنبال وفاق باشیم؛ باید در باور به برنامههای دولت و دیدگاههایی که رئیسجمهور مطرح کردند و مورد پذیرش و اقبال عمومی قرار گرفت، توجه داشته باشیم. همه همکاران اینجانب به طور قطع سیاستها و دغدغههای دولت محترم مدنظر خواهد بود و مهمتر از همه صیانت از آرای مردم که برنامههایی را برگزیدند که باید آنها را به دقت اجرا کنیم.»
سرپرستهای پرتکرار
او از زمان روی کار آمدن دست به تغییرات مدیریتی هم زده است، اما بیشتر احکام صادرشده را در قالب سرپرست انجام داده است. معاونت هماهنگی امور اقتصادی استانداری اردبیل، دفتر سیاسی، انتخابات و تقسیمات کشوری استانداری اردبیل، معاونت سیاسی، امنیتی و اجتماعی استانداری اردبیل، معاونت هماهنگی امور عمرانی استانداری اردبیل، معاونت برنامهریزی و توسعه فرمانداری اردبیل، معاونت روابطعمومی، تشریفات و امور بینالملل استاندار اردبیل، در سطوح استانی، و فرمانداری مشکینشهر، معاونت برنامهریزی و توسعه فرمانداری اردبیل، معاونت برنامهریزی و توسعه فرمانداری پارسآباد، معاونت سیاسی، امنیتی و اجتماعی فرمانداری مشگینشهر، معاونت سیاسی، امنیتی و اجتماعی فرمانداری گرمی، معاونت برنامهریزی و هماهنگی امور عمرانی فرمانداری گرمی در سطح شهرستانی بخشی از انتصابهایی هستند که حکم سرپرستی گرفتهاند و در همین سطح باقی ماندهاند.
زنانِ کابینه استاندار
امامییگانه تاکنون سه زن را در سمت مدیرکلی منصوب کرده است؛ ماریا موسوی، مدیرکل دفتر امور اجتماعی و فرهنگی استانداری اردبیل، معصومه موسوی، مدیرکل دفتر برنامهریزی، بودجه و تحول اداری استانداری اردبیل و فریبا محمودلو را بهعنوان مدیرکل دفتر امور زنان و خانواده استانداری اردبیل منصوب کرد، اما در حوزه اقلیتهای مذهبی انتخابی نداشته است.
گره انتصابها در اردبیل
فعالان سیاسی این استان دلیل تعدد سرپرستها را سنگاندازیهایی میدانند که اجازه منصوب کردن تیم مدیریتی را به امامییگانه نمیدهد؛ مسئلهای که دلیل آن در وفاداری بیش از اندازه وی به اعضای ستادی پزشکیان نهفته است. او بخش قابل توجهی از کابینه مدیریتی خود را از اعضای ستاد تعیین کرده است و یا به همکاراناش در دولتهای یازدهم و دوازدهم رجوع کرده است که از نظر اصولگرایان این اتفاق معنای وفاق نمیدهد؛ هرچند که تاکنون مدیرکل ارشاد را که از دولت رئیسی بر سر کار بوده در سمت خود ابقا کرده است.
طولانی شدن فرایند انتصابها و عبور از سد گزینش در دولت قبلی به ندرت رخ داده بود چراکه افرادی که برسر کار آمده بودند، همسو با هسته گزینش استان بودند. یگانه البته دو مدیر فرهنگی را از دولت قبلی در سمتهای خود ابقا کرده است؛ مدیرانی که از نظر سیاسیون استان گرایش سیاسی خاصی ندارند و بیشتر در زمینههای فرهنگی مشغول به کار هستند. اما انتخاب برخی گزینهها از سوی استاندار نیز ضعیف بوده است. برای نمونه یک فعال سیاسی که خواست نامش در این گزارش ذکر نشود در گفتوگو با هممیهن با اشاره به انتخاب معاونت سیاسی استاندار توضیح داد: «انتصاب معاون سیاسی نشان میدهد که در این حوزه ضعیف عمل کرده است. در افکار عمومی معاون سیاسی قبلاً نماینده مجلس بوده و دیدگاه مردم این است که از این پست میخواهد استفاده کند تا دوباره نماینده مجلس شود.
در امور اقتصادی کسی را منصوب کرده که در گذشته فرماندار شهری بوده و در آن شهر موفق نبوده است و حالا معاون اقتصادی شده است، اینکه عملکرد خوبی نداشته و حالا یک پست بالاتر گرفته در اذهان عمومی بازخورد خوبی نداشته است. هرچند که امامییگانه توانسته است مراودات اقتصادی خوبی را ترتیب دهد. او راه تعامل با فعالان بخش خصوصی را میداند و حضور موثری هم با رئیسجمهور در جمهوری آذربایجان داشته است.»
آنگونه که به نظر میرسد استاندار اردبیل ابتدا باید بتواند از سد تاخیر در انتصابهای قطعی عبور کند و با رسیدن به یک ثبات در تیم مدیریتیاش در ادامه بتواند نقش اجرایی که دولت به وی محول کرده را به انجام رساند، سوال مهم این است که آیا استاندار توان ایستادن در برابر مخالفتها را خواهد داشت یا اینکه مغلوب سنگاندازیِ مخالفانِ استاندار اردبیل که بیش از 85 درصد مشارکتکنندگان آن در انتخابات ریاستجمهوری به رئیسجمهور منتخب رای دادهاند، میشود؟
در همین راستا و در گفتوگو با مرتضی طهماسبپور فعال سیاسی اصلاحطلب استان اردبیل و ناصر برزگر فعال سیاسی مستقل به بررسی بیشتر این موضوع پرداختیم.