عضو هیات رئیسه مجلس: طی ۱۰۰ اخیر ۱۱ هزار قانون وضع کردهایم
عضو هیات رئیسه مجلس شورای اسلامی با بیان اینکه ۱۱ هزار قانون طی ۱۰۰ سال وضع کردهایم، گفت: گاهی اوقات قانونی تصویب می کنیم و بعد از ۶ ماه متوجه می شویم که مشکلاتی را برای مردم به وجود میآورد و در نتیجه مجبور شده ایم اصلاحیه یا استفساریهای برای آن ارائه بدهیم.
به گزارش هممیهن آنلاین، مجتبی یوسفی در گفتوگو با شفقنا در رابطه با تعدد قوانین مصوب در مجلس شورای اسلامی، بیان کرد: آمارها نشان میدهند که ما بیش از ۱۱ هزار قانون طی ۱۰۰ سال قانونگذاری در ایران وضع کردهایم. در حالی که برخی کشورها با نظام قانونگذاری مدرن – که شاید دو یا سه برابر ما در این موضوع سابقه دارند – تعداد قوانینی بسیار کمتر از ما دارند. این موضوع نشاندهنده علاقه ما به تصویب مکرر قوانین به جای تمرکز بر نظارت و اجرا است.
او ادامه داد: این حجم زیاد قوانین باعث سردرگمی مردم و حتی صاحبنظران شده است. با توجه به تعداد زیاد قوانین موازی که وضع شدهاند، مجریان در بسیاری از موارد امکان تفسیرهای متفاوتی پیدا میکنند. این مسئله میتواند به اجحاف منجر شود؛ برای مثال، ممکن است یک نفر برای موضوع خاصی متهم و محکوم شود، در حالی که فرد دیگری برای همان موضوع از اتهام تبرئه شود.
نماینده اهواز در مجلس شورای اسلامی تصریح کرد: برای حل این مشکل، دو راهکار پیشنهاد شد. یکی از این راهکارها، همانطور که رهبر انقلاب اشاره فرمودند، توجه به سیاستهای کلی ابلاغی در حوزه قانونگذاری است. این سیاستها بر ضرورت اصلاح قوانین پایه و مادر تأکید دارند، مانند قوانین مربوط به صدور مجوزهای کسبوکار، صنعت خودرو، جهش تولید مسکن، و رتبهبندی حقوق بازنشستهها که در مجلس یازدهم به نتیجه رسید.
وی ادامه داد: تنقیح قوانین بهویژه با استفاده از فناوریهای نوین مانند هوش مصنوعی یکی از موضوعات مهمی می باشد که در حال انجام است. چراکه قوانین بسیاری در ایران داریم که مربوط به ۵۰ سال پیش است و با شرایط اجتماعی، اقتصادی و فناوری امروز هماهنگ نیستند.
وی خاطرنشان کرد: بسیاری از این قوانین ممکن است با یک اصلاحیه یا استفساریه بهروز شوند و برخی مواد تنها نیاز به بازنگری جزئی دارند. مردم بهدقت قضاوت میکنند و باید بدانند که برخی اوقات نطقهای برخی نمایندگان یا تعداد زیاد درخواست طرحها و لوایح، لزوماً دلیل بر پرکاری آنها نیست. زیرا اگر یک قانون بخواهد بهخوبی تنقیح شود، ممکن است در پروسهای طولانی بین دو مجلس، حتی تا هشت سال زمان ببرد.
یوسفی در پایان افزود: قوانین باید با دقت و استحکام وضع شوند، چرا که گاهی اوقات قانونی تصویب می کنیم و بعد از ۶ ماه متوجه می شویم که مشکلاتی را برای مردم به وجود میآورد و در نتیجه مجبور شده ایم اصلاحیه یا استفساریهای برای آن ارائه بدهیم که نشاندهنده اهمیت توجه به جزئیات و نیاز به بازنگری مداوم در روند قانونگذاری است.