| کد مطلب: ۱۶۰۴۵
بهارستان دوازدهم، تکمیل پازل دوقطبی‌سازی؟

«آرمان امروز» ترکیب جدید مجلس را بررسی می‌کند؛

بهارستان دوازدهم، تکمیل پازل دوقطبی‌سازی؟

ترکیب نمایندگان راه یافته به مجلس برای دوره دوازدهم، خبر از ایجاد دو قطب متفاوت در پارلمان می‌دهد.

به گزارش هم‌میهن آنلاین، ماراتن انتخاباتی دوازدهمین دوره مجلس شورای اسلامی روز جمعه به پایان رسید و بعد از فراز و نشیب‌های فراوان بار دیگر اصولگراها، بهارستان را از آن خود کردند تا در ادامه شاهد عملکرد دومین مجلس تمام اصولگرا باشیم. در این مورد با پایان انتخابات می‌توان تحلیل دقیق‌تری درباره میزان مشارکت جریان‌شناسی نمایندگان منتخب و نسبت آن با اولویت‌های مجلس آینده داشت. آخرین بررسی‌ها نشان می‌دهد که بیشترین کرسی مجلس دوازدهم، در انحصار کاندیداهای اختصاصی شورای ائتلاف نیروهای انقلاب (شانا) با ۵۸ کرسی است. پس از شانا، اصلاح‌طلبان با کسب ۴۰ کرسی قرار دارند. ائتلاف مردمی نیروهای انقلاب اسلامی (امنا) با ۱۶ کاندیدای اختصاصی در جایگاه سوم و جبهه موسوم به «صبح ایران» نیز با ۱۱ کاندیداهای اختصاصی در جایگاه بعدی قرار دارد.

کمترین کاندیدای اختصاصی راه‌یافته به مجلس دوازدهم متعلق به شورای وحدت نیروهای انقلاب اسلامی با ۴ کاندیدا است. در این مورد باید اضافه کنیم که تعداد نماینده‌های مستقل مجلس در این دوره به حدود ۱۰۰ نفر می‌رسد. رقابت‌های سیاسی در این دوره از انتخابات مجلس شورای اسلامی در کنار تفاوت‌هایی که از منظر آمار و ارقام مشارکت مردمی داشت، با توجه به شیوه حضور اصلاح ‌طلبان، کمی رنگ و بوی درون جریانی هم به خود گرفت؛ به طوری که جریان موسوم به اصولگرایی با انواع و اقسام لیست‌های انتخاباتی وارد عرصه‌ رقابت‌ها شد.

مجلس دوازدهم عملکرد ضعیفی خواهد داشت

«منصور حقیقت‌پور»، تحلیلگر مسایل سیاسی و نمانیده ادوار مجلس شورای اسلامی در این مورد که اگر بخواهد با همین ترکیب، عملکرد مجلس دوازدهم را پیش‌بینی کند به خبرنگار «آرمان امروز» می‌گوید: «وضعیت سیاسی، اقتصادی و اجتماعی کشور در وضعیتی قرار دارد که باید برای حل این بحران‌ها راه میانه را در پیش بگیریم چون با تندروی و افکار رادیکال نه در ساست داخلی می‌توانیم موفق باشیم و نه در حوزه سیاست خارجی، اکنون هم در حالی مجلس دوازدهم قرار است شروع به کار کند که تندروها اکثریت مجلس را در اختیار دارند. نمی‌خواهم آیه یاس بخوانم یا اینکه شروع به پیش‌ داوری منفی کنم ولی باتوجه به اسامی حاضر در مجلس باید بگوییم که مجلس دوازدهم عملکرد ضعیف‌تر و تندتری نسبت به مجلس یازدهم خواهد داشت. آنها نه‌تنها داخل کشور تاکید بر دوقطبی‌سازی دارند بلکه در سیاست‌خارجی هم بر این استراتژی اصرار خواهند کرد. با این وجود باید از اکنون بگوییم که مجلس دوازدهم فراکسیون اکثریت نخواهد داشت و در ادامه باید انتظار مجلسی سه ضلعی باشیم. دو ضلع را اصولگراهایی تشکیل می‌دهند که نمی‌خواهند در یک فراکسیون حضور داشته باشند و به‌اضافه طیف نمایندگان میانه‌رو، این سه ضلع را تشکیل خواهند داد. از این نظر رقابت در دور دوم بین نامزدهای اصولگرا و نامزدهای میانه‌رو است، که نتیجه آن می‌تواند در ترکیب هیات رییسه هم تاثیر زیادی داشته باشد.»

مشاور علی لاریجانی در پاسخ به این سوال که چه فردی می‌تواند به‌عنوان رییس مجلس دوازدهم انتخاب شود ادامه می‌هد: «هر فردی که بتواند نظر یکی از این ضلع‌ها را به خود جلب کند می‌تواند به صندلی ریاست تکیه بزند. به‌عنوان مثال اگر قالیباف بتواند نظر نمانیده‌های مستقل و میانه‌رو را جذب کند بدون در نظر گرفتن دیدگاه‌ها و تعداد نفرات تندرو می‌تواند خود را رییس مجلس بداند. به‌نظرم نمانیده‌های مستقل و میانه‌رو می‌توانند شکل هیات رییسه جدید را ترسیم کنند.»

این تحلیلگر در مورد ائتلاف احتمالی قالیباف و اصولگراهای تندرو برای تکرار ریاست اضافه می‌کند: «در حال حاضر هم مشاهده می‌کنیم که طیف قالیباف با همه اختلافی که با جبهه پایداری داشتند یک لیست واحد دادند ولی در مقابل هم طیف امنا و صبح ایران لیست‌های جداگانه‌ای دادند. اگر بخواهیم این جریان‌ها را در یک ائتلاف برای انتخاب رییس مجلس مشاهده کنیم، نیاز به یک عامل بیرونی دارند که در حال حاضر به‌نظر این اهرم بیرونی هم تمایلی به یکپارچه کردن اصولگراها ندارد.»

ضلع منتقد تشکیل فراکسیون می‌دهد؟

البته در کنار طیف‌های مختلف جریان اصولگرا که قاطبه کرسی‌های مجلس آینده را از آن خود کردند، به نظر می‌رسد اقلیتی اصلاح طلب یا به تعبیر خودشان میانه‌رو هم در مجلس دوازدهم حضور داشته باشند که اتفاقاً مدتی هست در تلاش‌اند تا فراکسیونی مستقل برای خود تشکیل دهند. فراکسیونی که غلامرضا نوری قزلجه، از منتخبان نزدیک به علی لاریجانی مدعی شده که قادر است با ائتلافی از ۱۰۰ نفر از نمایندگان مجلس دوازدهم اعلام موجودیت کند. فارغ از در نظر گرفتن تمامی گزاره‌های بیان شده در این گزارش، آنچه که مسلم به نظر می‌رسد این است که مشخص شدن ترکیب سیاسی مجلس دوازدهم تا پیش از آغاز رسمی این مجلس در ۷ خرداد امکان‌پذیر نخواهد بود.

دیدگاه

ویژه سیاست
سرمقاله
آخرین اخبار