در بررسی مطرح شدن استیضاح عباس علی آبادی مطرح شد: وزیر نیرو باید تیم خود را تغییر دهد
شرایط قطع برق و کمآبی، همچنین بلاتکلیفی ناترازیهای گسترده در حوزه نیرو بالاخره آقای وزیر را پای میز استیضاح کشاند.

شرایط قطع برق و کمآبی، همچنین بلاتکلیفی ناترازیهای گسترده در حوزه نیرو بالاخره آقای وزیر را پای میز استیضاح کشاند. عباس علی آبادی سومین وزیری است که تیغ استیضاح بر گلویش سنگینی میکند. او در جلسهای به سوالات نمایندگان پاسخ داد اما اینطور به نظر میرسد که جوابهای علیآبادی قانعکننده نبوده است.
ابراهیم نجفی، نایب رئیس کمیسیون عمران مجلس پنجشنبه (اول خرداد 1404) از ارسال استیضاح وزیر نیرو با 21 امتیاز به هیئت رئیسه خبر داد. او با انتقاد از قطعیهای مکرر برق و ضعف مدیریت در حوزه انرژی، گفت: «این استیضاح بهدلیل نداشتن برنامه مدون و عدم اجرای قوانین مصوب، مطرح شده است.
متأسفانه قطعی برق باعث بروز مشکلات عدیدهای در حوزههایی نظیر صنعت، آموزش، کشاورزی و سایر بخشها شده است. این مشکلات ریشه در بیتوجهیهای گذشته دارد و همه تقصیرها متوجه وزیر فعلی نیست، اما انتظار مجلس و مردم این است که وزارت نیرو یک برنامه مشخص و مدون برای مدیریت این بحران ارائه کند.»
نایب رئیس کمیسیون عمران مجلس افزود: «برنامه هفتم توسعه که با پیشنهاد دولت و تصویب مجلس نهایی شده، این اختیار را به وزارتخانهها داده است که بتوانند سالانه تا سقف ۱۰۰ میلیارد دلار بهصورت ارزی و ۵۰۰ هزار میلیارد تومان بهصورت ریالی با بخش خصوصی تفاهمنامه امضا کنند، بهویژه در حوزه انرژی؛ بنابراین راهکار قانونی فراهم بوده است.»
استیضاح وزیر نیرو سیاسی صرف نیست
احمد بیگدلی، نماینده خدابنده در گفتوگو با هممیهن درباره جلسه نمایندگان و علیآبادی، تاکید کرد: «با توجه به شرایط جامعه بیشتر سوالات درباره ناترازی در حوزههای آب و برق بود. درست است ناترازیهای آب و برق زمینه تاریخی دارد و امروز و دیروز ایجاد نشده اما وزیر امروز باید پاسخگوی آن باشد. در اکثر موارد آقای وزیر قول پیگیری داد.»
او با اشاره به اینکه ناترازی آب و برق به صنعت لطمه بسیاری وارد کرده است، افزود: «سرمایهگذار واقعی (نه سرمایهدار) میتواند سرمایه موجود را به واسطه سرمایههای خصوصی و دولتی به تولید سوق دهد. سرمایهگذار جایی میرود که حمایت از او وجود داشته باشد. سرمایهگذاران کلان و خرد روی سود عاقلانه و منطقی حساب میکنند. مردم ما عرق به سرزمین و تعصب روی ایران دارند. اما با وجود این اگر حمایتی وجود نداشته باشد سرمایهگذاری واقعی اتفاق نمیافتد. آب، برق و زیرساختها از جمله خدماتی است که باید از سوی دولت در اختیار سرمایهگذار قرار گیرد.»
بیگدلی با اشاره به اینکه ناترازیها یکی، دو هفته یا دو، سه سال به وجود نیامده که طی یکسال آن را بتوان رفع کرد، گفت: «باید ارادهای برای رفع آن وجود داشته باشد.»
او افزود: «50 درصد حل ناترازیها تخصیص اعتبار و بودجه است. 50 درصد بقیه انگیزه و اراده است. اما اینکه بنشینیم و بگوییم مردم من چکار کنم اعتبار ندارم که مشکل حل نمیشود. عملکردی که من از وزیر و اطرافیانش میبینم، چنین ارادهای وجود ندارد. واقعیت امر این است که ما قرار نیست منافع مردم و کشور را فدای رفاقت، همفکری و دوستان کنیم.
این موضوع را 6 ماه است که پیگیری میکنم اما هنوز ارادهای وجود ندارد که آقای وزیر تیمی تشکیل دهد تا مشکلات را بررسی و احصا کنند. به نظر من چالشهای اصلی کشور (آب و برق) در حال حاضر زیرمجموعه وزارت نیرو است. یک فرد جوان، جسورتر و جنگنده باید باشد، با پشت میز نشستن و جلسه برگزار کردن و منتظر اعتبارات دولتی ماندن، شک نکنید نهتنها مشکل حل نمیشود، بلکه مشکل حادتر خواهد شد. وقتی 6 ماه نتوانیم آب شرب یک روستا را حل کنیم مشکلات بعدی به آن اضافه میشود. من فکر میکنم آقای وزیر نیرو باید تغییراتی در تیم اجرایی و معاونان خود بدهد و افراد را پای کار بیاورد.»
بیگدلی تاکید کرد: «متاسفانه بودجه گرفتن و تخصیص اعتبارات، روشهای خود را دارد. وزارتخانههایی هستند که از مجلس کمک میگیرند و از سازمان برنامه پیگیری میکنند، تخصیص اعتبارات خود را افزایش میدهند و گاه از طریق رئیسجمهور میتوانند آنها را دریافت کنند.»
نماینده خدابنده با اشاره به این که موضوع آب و برق حیاتی و معضل پایهای کشور است، گفت: «برای برق از طریق سازمان انرژیهای تجدیدپذیر ایران اقداماتی انجام شده تا از این طریق سال آینده 5هزار مگاوات برق از این منبع تولید شود. امیدوارم که انحرافاتی که در گذشته در تخصیص بودجه، ارز و تجهیزات وجود داشت، در این برنامه ایجاد نشود. این برنامه تا عملیاتی که به تولید برق ختم شود، مسیری وجود دارد که متاسفانه در گذشته ناشفاف عمل شده و هنوز کارها سخت پیش میرود.»
بیگدلی در پاسخ به این سوال که با توجه به فضای مجلس به نظر شما این استیضاح رای میآورد؟ تاکید کرد: «استیضاح آخرین راهحل است و باید در بدترین شرایط به سمت استیضاح برویم. آقای وزیر اقتصاد استیضاح شد؛ چه اتفاقی افتاد؟ سه ماه هست وزیر اقتصاد نداریم. آیا شرایط اقتصادی کشور درست شد؟ خیر. بنابراین نباید احساسی، سریع و سیاسی به موضوع نگاه کنیم. البته نگاه به استیضاح وزیر نیرو خیلی سیاسی نیست بلکه نگرانیها برای مسائل کشور است. ممکن است نگاه سیاسی در این استیضاح وجود داشته باشد اما نه به اندازه وزارتخانههای دیگر.»