دوباره قطع برق در پایتخت/با از سرگیری خاموشی ها آتش استیضاح وزیر نیرو روشن شد
آش قطعی برق آنقدر شور شده که جایی برای دفاع نگذاشته و عباس علیآبادی را در صف استیضاح قرار داده است.

آش قطعی برق آنقدر شور شده که جایی برای دفاع نگذاشته و عباس علیآبادی را در صف استیضاح قرار داده است. علیآبادی هم به نوعی میراثی است برجا مانده از دولت سیزدهم و حال نمایندگان استیضاح او را با 18 امضا کلید زدهاند که گفته میشود امضاها در حال افزایش است. هر چقدر که میشد از وزرای دیگر در صف استیضاح (عبدالناصر همتی، وزیر اقتصاد و دارایی و فرزانه صادق مالواجرد، وزیر راه و شهرسازی و احمد میدری، وزیر تعاون، کار و راه اجتماعی) دفاع کرد، عملکرد علیآبادی با محاسبات اشتباهش کشور را به ورطه بحران کشانده و نارضایتیها را به اوج رسانده است.
مسعود پزشکیان در جلسه با استانداران در بهمن سال گذشته اعلام کرد: «دلمان نمیخواست مازوت بسوزانیم و وزیر نیرو گفته بود اگر دو ساعت خاموشی بدهیم مشکل حل میشود، اما محاسبه درست نبود.» این محاسبات اشتباه وزیر بارها دولت را به اشتباه انداخت. دولت تغییر ساعت کاری و تعطیلیهای زمستان سخت را پشت سر گذاشت به امید آنکه ناترازیها در سال جدید کاهش یابد اما هنوز به گرمای تابستان نرسیده قطعی برق و کمآبی گریبان کشور را گرفته است.
درست است که دولت چهاردهم در این شرایط گیر افتاده و قطعی برق و ناترازیها آن را احاطه کرده است، حتی عذرخواهی هم مردم را راضی نمیکند و نارضایتیها را کاهش نمیدهد. آذر سال گذشته بود که مسعود پزشکیان در تجلیل از مدالآوران المپیک و پاراالمپیک از مردم عذرخواهی کرد: «باید از مردم عذرخواهی کنیم که در شرایطی قرار داریم که مردم مجبورند مراعات کنند.
انشاالله تلاش میکنیم سال آینده این اتفاقات نیفتد. همانگونه که گفتیم یا راه پیدا میکنیم یا راهی میسازیم و نمیگذاریم که شرایط اینگونه بماند.» اسفند سال گذشته و در جریان استیضاح همتی بار دیگر رئیسجمهور در صحن علنی مجلس عذرخواهی کرد و گفت: «ایجاد یأس و ناامیدی به ضرر مردم و جامعه است. با مقصر دانستن یکدیگر در حالی که در شرایط جنگ اقتصادی قرار داریم مشکلی حل نخواهد شد؛ من از همین تریبون از مردم عزیز کشورمان به خاطر نارساییها و مشکلات ایجاد شده معذرتخواهی میکنم.» اما هیچیک از عذرخواهیها و حتی وعده رفع این مشکل تا یکسال افاقه نکرد و حالا کشور در مسیری افتاده که معلوم نیست که به زمستان برسیم که با سختی آن را پشت سر بگذاریم یا نه.
دولت دوست ندارد از کلمه ناترازیها استفاده کند
فاطمه مهاجرانی، سخنگوی دولت هم روز گذشته از مردم عذرخواهی کرده و گفت: «متاسفانه ناترازیها واژهای است که خود دولت هم دوست ندارد آن را استفاده کند ولی ما گریزی از واقعیت نداریم؛ باید واقعیت را پذیرفت. به دلیل تثبیت طولانیمدت قیمتها و عدم سرمایهگذاری کافی، اقتصاد حوزه انرژی به هم خورد و بخش خصوصی اقبالی در این حوزه نشان نداد و نیروگاهها دچار آسیب شدند.
دولت با ناترازیهای متعددی مواجه است، طبیعتاً برای اینکه بتواند مشکل را حل کند به زمان نیاز دارد. وزارت نیرو دو راهبرد اصلی دارد؛ اول، افزایش ظرفیت تولید در بخشهای حرارتی و تجدیدپذیر و دوم هم مدیریت مصرف انرژی.» او با اشاره به این که رفع ناترازی یک موضوع زمانبر است و طبیعتاً در یک بازه کوچک زمانی ما نمیتوانیم به خروجی برسیم، تاکید کرد: «استیضاح حق مجلس هست، امیدواریم نمایندگان ما از این حق برای رفع نیازهای مردم استفاده بکنند و به یک ابزار سیاسی تبدیل نشود.»
رشد 37درصدی تقاضای مصرف برق
مصطفی رجبیمشهدی، مدیرعامل توانیر نیز روز گذشته از رشد ۳۷ درصدی تقاضای مصرف برق نسبت به سال گذشته خبر داده و آن را نگرانکننده و غیرمتعارف دانست: «متوسط دما نیز در کشور نسبت به میانگین بلندمدت 5/5 درصد افزایش یافته است. با توجه به این رشد نگرانکننده، کماکان در شرایط ناترازی به سر میبریم، از این رو لازم است تا همه هموطنان با پیوستن به پویش ۲۵ درجه، خادمان خود را در پایدار نگه داشتن شبکه سراسری برق کشور یاری دهند.» او با اشاره به اینکه ۲۵ درصد مشترکان کشور مصرف برق بیش از الگوی تعیینشده دارند، افزود: «کنتور برق مشترکان پرمصرف هر ۱۵ روز یک بار قرائت و برای آنها قبض صادر میشود. ضمن آنکه وضعیت مصرف برق این گروه از مشترکان رصد و پایش شده و مرتباً به آنها اطلاعرسانی خواهد شد.»
قطعی 5 ساعته برق در جنوب تهران
سیدجعفر شربیانی، عضو هیئترئیسه شورای شهر تهران نیز درباره قطعی برق صحبت کرده و گفت: «مردم جنوب تهران و شهرری به قطع مکرر برق اعتراض دارند. متاسفانه از خط انقلاب به جنوب شهر تهران ساعات قطع برق افزایش مییابد و در منطقه 20 تهران حدود 5 ساعت برق قطع میشود. این از عدالت به دور است و باید به این موضوع رسیدگی شود. چرا باید جبران ناترازی انرژی فقط بر دوش مردم محروم جنوب باشد؟» در این میان شرکت برق اعلام کرد: «به دنبال اعلام قبلی این شرکت مبنی بر ارسال پیامکهای هشدار برای مشترکان پرمصرف برق و لزوم همراهی در اجرای برنامههای مدیریت مصرف، تمامی مشترکان پرمصرف برق پایتخت، پیامک هشدار دریافت کردند.»
حبیب کاشانی، خزانهدار شورای شهر تهران نیز با تاکید بر اینکه افزایش غیرمجاز هزینهها در فیشهای برق، خلاف قانون و شرع است، گفت: «پول از مشترکین بدون اجازه برداشت میشود و در ماههای بعد اصلاح میشود. این اقدامات باید فوری پیگیری و متوقف شود.»
همدستی قطعی برق و بیآبی
مردمی که حالا با 5 ساعت قطعی برق روبهرو هستند مطمئناند که طی همین یکی، دو ماه آینده باید با کمآبی هم بجنگند. البته با قطع برق، آب برخی از ساختمانها که از پمپ استفاده میکنند هم قطع میشود.
عباس علیآبادی، وزیر نیرو روز گذشته در نشست با مدیران صنعت آب و آبفای کل کشور گفت: «هماکنون که در اواسط اردیبهشت قرار داریم، وضعیت دمای هوای کشور بیانگر افزایش 4/5 درجهای نسبت به سال گذشته است. این در حالی است که دمای هوا در سال گذشته نیز در مقایسه با گذشته 2/5 درجه افزایش را به ثبت رسانده بود؛ بنابراین در مجموع طی دو سال اخیر با افزایش ۷ درجهای دمای هوا نسبت به میانگین گذشته روبهرو شدهایم. اکنون نرخ افزایش دمای هوا در برخی از شهرهای کشور تا ۲ برابر یعنی ۱۰۰ درصد افزایش یافته که با افزایش مصرف آب همراه میشود.»
او با اشاره به اینکه چالش دیگر صنعت آب خشک شدن اکثر چاههای آب است، افزود: «از مجموع چاههای مجاز، تعداد قابل توجهی خشک شده و بسیاری دیگر در عمق ۱۵۰ متری خشک شدهاند. آورد سالانه آب تجدیدپذیر امروز با کاهش ۳۷ درصدی از ۱۰۳ میلیارد مترمکعب به ۶۶ میلیارد مترمکعب رسیده است. این در شرایطی است که آورد سالانه آب تجدیدپذیر در کشور در یک زمانی ۱۳۰ میلیارد مترمکعب بوده است.»
بحران ذخیره آبی
سمیه رفیعی، سخنگوی کمیسیون محیط زیست و کشاورزی مجلس نیز از بحرانی بودن وضعیت آب ۴۴ سد کشور خبر داده و گفت: «به دلیل پرنشدگی سدها، تامین برق از نیروگاههای برقآبی نیز با مشکل جدی مواجه است. وضعیت ۵ سد استان تهران هم نیز بحرانی است به شکلی که درصد پرشدگی آنها ۳۳ درصد نسبت به میانگین ۵ سال گذشته کمتر شده است. همچنین در حال حاضر تنها ۲۴ درصد مخازن این سدها پر شدهاند. از سوی دیگر آب معادل برف بالادست این سدها نیز نسبت به سال گذشته بین ۴۷ تا ۵۴ درصد کاهش نشان میدهد که این امر وضعیت بحرانی را برای آب استان تهران رقم میزند.»
اعمال محدودیت آبی در استان تهران
محمدصادق معتمدیان، استاندار تهران نیز از اعمال محدودیت در صورت عدم مدیریت مصرف خبر داده و به ایسنا گفت: «توصیهمان به مردم عزیز مصرف نکردن نیست و در واقع مدیریت مصرف آب است. در سرانهای که مشخص شده ۱۳۰ لیتر برای هر نفر در شبانهروز تعریف شده است؛ اما تقریباً ۶۵ درصد استان تهران دو برابر یعنی بیش از ۲۵۰ لیتر استفاده میکنند.
ان شاءالله با همراهی مردم و رعایت مصرف میتوانیم فصل گرما را پشت سر بگذاریم. اگر همراهی نباشد و مدیریت درست در مصرف صورت نگیرد، ناچاراً باید محدودیتهایی را در مدیریت آب انجام دهیم. امیدواریم با همراهی مردم به این مرحله نرسیم.» او افزود: «بخشی از نیروگاههای برق مخصوصاً نیرگاههای برقآبی ما به دلیل خشکسالی از مدار خارج شدند. برخی از نیروگاهها نیز در مدار نوسازی هستند و نیاز به اورهال دارند. امسال متأسفانه گرمای زودرس را تجربه کردهایم و مصرف هم افزایش پیدا کرده است.»
ضرر تولید با قطعی برق
کشور در سال «سرمایهگذاری برای تولید» با ناترازیها دست به گریبان است و قطعی 5 ساعته برق قطعاً تولید را با ضرر روبهرو کرده و به تعطیلی میکشاند. غلامحسین اژهای، رئیس دستگاه قضا اعلام کرد: «در یک سال گذشته بیش از 2 هزار بنگاه تولیدی بزرگ و کوچک با کمک قوه قضائیه یا از تعطیلی آنها جلوگیری شد یا احیا شدهاند. اگر این واحدهای تولیدی تعطیل میشدند بیش از 280 هزار کارگر بیکار میشدند. نظارتها بر واحدهای احیاشده ادامه پیدا کند تا مجدد دچار مشکل نشوند.» اما این واحدهای احیاشده و تمام واحدهای تولیدی در شرایط ناترازی برق و کمآبی حتماً با مشکلات بسیاری روبهرو خواهند شد.