رهبری در حکم تنفیذ از رئیسجمهور جدید با تعابیر شخصیت فرزانه، صادق، مردمی و دانشمند یاد کردند
آغاز عصر وفاق
با برگزاری مراسم تنفیذ و دریافت حکم از مقام معظم رهبری، مسعود پزشکیان دیروز رسماً فعالیت خود را بهعنوان نهمین رئیسجمهوری ایران آغاز کرد.
متن حکم تنفیذ که محمدی گلپایگانی آن را قرائت کرد، به این شرح است:
بسمالله الرحمن الرحیم، والحمدُاللهِ ربِ العالمینَ و صلیالله علیمحمدٍ و آلِه الطّاهرین سیّما بقیةاللهِ فیالعالمین
سپاس پروردگار دانا و توانا را که بار دیگر ایران اسلامی را سرافراز و چهرهی ملت عظیمالشأن را درخشان ساخت؛ آزمون سرنوشتساز انتخابات ریاستجمهوری به همّت مردم و مسئولان، در شرایطی دشوار، با آرامش و متانت به سرانجام رسید و شخصیت برگزیدهی ملت برای ادای مسئولیتی بزرگ آماده گشت. چهاردهمین انتخابات ریاستجمهوری، پس از دورهی ناتمامماندهی رئیسجمهور فقیدِ شهید، یکی از افتخارات ملت ایران، و نشانهی استقرار نظام پایدار اسلامی، و حاکی از عقلانیت و متانت فضای سیاسی کشور است. نگاه به برخی پدیدههای ناپسند در برخی از آزمونهای مشابه در برخی از مناطق جهان، نشاندهندهی برجستگی ایران و ایرانی است. اکنون اینجانب با تشکر از همهی کسانی که در خلق این افتخار نقش آفریدهاند، به پیروی از ملت بزرگ، رأی آنان به شخصیت فرزانه، صادق، مردمی و دانشمند جناب آقای دکتر مسعود پزشکیان را تنفیذ و ایشان را به ریاستجمهوری اسلامی ایران منصوب میکنم و با دعا و آرزوی صمیمانه برای موفقیت ایشان، یادآوری میکنم که رأی ملت و تنفیذ اینجانب تا هر زمان که مشی همیشگی ایشان در پیمودن صراط مستقیمِ اسلام و انقلاب برقرار باشد، ادامه خواهد داشت.
والسلامُ علی عبادِاللهِ الصّالحین
سیدعلی خامنهای
7 مرداد 1403
رهبری: اولویت با مسائل اقتصادی است
مقام معظم رهبری پس از اعطای حکم تنفیذ به مسعود پزشکیان، در سخنانی برگزاری انتخابات چهاردهم را «موفقیت ملت در آزمونی مهم» خواندند و با ابراز امیدواری درباره اینکه «نتیجه شیرین انتخابات در کام ملت احساس شود»، توصیههای مهمی خطاب به رئیسجمهور، دولت آینده، مردم و هواداران نامزدها بیان کردند. آیتالله خامنهای با سپاس به درگاه الهی، مراسم تنفیذ را آخرین برگ کتاب پرمضمونی خواندند که ملت ایران و دستاندرکاران انتخابات چهاردهم، در مجموعه افتخارات ملت، ماندگار کردند.
ایشان با اشاره به فضای اندوه عمومی ناشی از فقدان رئیسجمهور سابق گفتند: «با وجود این، انتخابات با آرامش، سلامت، رقابت و برخورد تحسینبرانگیز نامزدها با رئیسجمهور منتخب انجام شد که از زحمات دو ماهه آقای مخبر سرپرست محترم ریاستجمهوری و هیئت دولت در این زمینه تشکر میکنیم».
رهبری «مردمسالاری توأم با رقابت و سلامت» در کشور را نتیجه قیام و انقلاب ملت در قبال وضع مصیبتبار گذشته دانستند و افزودند: «امام راحل بزرگوار از همان روز اول پیروزی، با قاطعیت تمام، دخالت و حضور و تأثیر مردم در اداره کشور را به عنوان امری بیسابقه تثبیت کرد و یکی از مهمترین حوادث تاریخساز کشور را رقم زد».
ایشان با بازخوانی روند تحولات پس از مشروطه تا انقلاب اسلامی، مردمسالاری جاری در کشور را «هدیه انقلاب به ملت» نامیدند و گفتند: «در چهل و چند سال اخیر، دهها انتخابات همراه با رقابت، سلامت و حضور پرانگیزه مردم برگزار شده که البته گاهی مشارکت بالا و گاهی کمتر بوده؛ اما در درجه اول اهمیت، انگیزهدار بودن مردم است که همیشه وجود داشته است».
آیتالله خامنهای سخنان رئیسجمهور در مراسم تنفیذ را «متقن، عمیق و حاکی از پایبندی به مبانی حقیقی مردمسالاری دینی» خواندند و افزودند: «امیدواریم با عنایت پروردگار و کمک همه، رئیسجمهور شایسته کشور و دولتی که تشکیل میشود بتوانند کارهای بزرگی برای ملت و کشور انجام دهند».
رهبری در ادامه هفت توصیه مهم خطاب به رئیسجمهور، دولت و مسئولان بخشهای مختلف بیان کردند. ایشان در توصیه اول با اشاره به ثروتها و ظرفیتهای پرشمار طبیعی و انسانی ایران بزرگ، دولت جدید را به بهرهگیری از این ظرفیتها فراخواندند و گفتند: «در کشور، افراد صاحب فکر و ابتکار فراوانی وجود دارد که سخنان پیشنهادی یا اعتراضی آنها، خوب، راهگشا و شگفتانگیز است و دولت و رئیسجمهور محترم باید با استفاده از راهکار «برای مردم، با مردم و در میان مردم»، از این ظرفیت عظیم برای رسیدن به اهداف استفاده کنند».
رهبری توصیه دوم را به اهمیت کار جهادی اختصاص دادند و گفتند: «کار جهادی یعنی خستگیناپذیر و بیمزد و منت کار کردن و با هدف انجام وظیفه انسانی و خدایی، پیش رفتن. خیلیها در ظاهر قانون را رعایت میکنند اما نتیجه لازم محقق نمیشود؛ اما کار جهادی معطوف به کیفیت است؛ همچنانکه کارهای بزرگ همچون پیروزی در دفاع هشتساله مقدس و مقابله با توطئههای پیچیده و رنگارنگ دشمنان، با کار جهادی ممکن شد».
رهبری در توصیه بعدی، «تعامل ارکان کشور» را ضروری خواندند و گفتند: «هم مجلس باید به دولت کمک کند و هم دولت باید به حساسیتهای مجلس توجه کند. قوه قضائیه نیز در هر نقطه مورد نیاز حضور فعال داشته باشد». ایشان با اشاره به توصیه خود به رؤسای قوا مبنی بر تشکیل جلسات مشترک، گفتند: «جلسات رؤسای قوا و تبادل نظر در مسائل گوناگون، فرصت بسیار خوبی است که باید جدی گرفته شود».
رعایت اولویتها، توصیه چهارمی بود که آیتالله خامنهای با تأکید بر آن، گفتند: «به مسائل فرهنگی و اجتماعی حساسیت زیادی دارم اما امروز از لحاظ زمانی، اولویت با مسائل اقتصادی است و تحرک اقتصادیِ قوی، پیگیر و حسابشدهای مورد نیاز است. البته کارهای باارزشی در دولت قبل انجام گرفته که باید ادامه یابد و کارهای دیگری هم باید اضافه شود».
ایشان اقدامات اقتصادی در مسائل کلان مانند ارزش پول ملی، تولید، سرمایهگذاری، بهبود محیط کسبوکار و همچنین اقدامات فوری و کوتاهمدت برای بهبود معیشت مردم را ضروری دانستند و گفتند: «میتوان کارهایی در این زمینه انجام داد».
رهبری در توصیهای دیگر که مخاطب آن آحاد مردم و فعالان سیاسی و اجتماعی بود، با اشاره به فضای انتخابات و احساسات عمومی ناشی از چالشها و رقابتهای انتخاباتی تأکید کردند: «پس از انتخابات، نباید به وسوسههای دوقطبیسازی اعتنا کرد و ترتیب اثر داد؛ این توصیه مؤکد بنده است. خاصیت انتخابات، رأی آوردن یکی و رأی نیاوردن دیگری است اما این نباید موجب نقار، اختلاف، شکاف و جدایی شود. در همه انتخاباتی که برگزار شده، همه کسانی که وارد میدان شدهاند چه نامزد آنها رأی آورده باشد چه رأی نیاورده باشد، پیروز هستند؛ چون ملت ایران پیروز شده و ما در این انتخابات شکستخورده نداریم».
رهبری خطاب به همه فعالان سیاسی و اجتماعی و انتخاباتی افزودند: «نه آن کسی که نامزدش رأی آورده احساس اعتلاء کند و نه آن کسی که نامزد مورد علاقه او رأی نیاورده، احساس شکست کند». ایشان در توصیه بعدی، مسئولان و مجریان کشور را به قدرشناسی توان داخلی و تکیه به آن سفارش کردند و گفتند: «به توان داخلی اهمیت بدهید تا «ما میتوانیم» یک شعار همیشگی باقی بماند».
آیتالله خامنهای توصیه به اتکاء به توان داخلی را به معنای استفاده نکردن از ظرفیتهای خارجی ندانستند و افزودند: «هیچ عاقلی نمیگوید از توان و امکانات خارجی استفاده نشود؛ بلکه باید از همه ظرفیتهای داخلی و خارجی استفاده کرد، حتی گاهی دشمنان ما کاری میکنند که به نفع ما است و از آن هم باید استفاده کرد اما توان داخلی را نباید نادیده گرفت و هیچ مسئله داخلی را نباید متوقف و آویزان یک موضوع خارجی کرد».
ایشان به مسئولان تأکید کردند: «هر کار خوب و شرافتمندانهای که در سطح دنیا میتوانید، انجام دهید اما از توان قدرت و ابتکارات داخلی غافل نشوید». توصیه پایانی رهبری مربوط به مسائل سیاست خارجی بود؛ ایشان در این زمینه گفتند: «در مقابل امواج و حوادث جهانی و بهخصوص منطقهای و مسائل سیاسی و حتی علمی مانند هوش مصنوعی، فعال و اثرگذار برخورد کنید نه منفعل». آیتالله خامنهای با اشاره به اینکه غفلت و تغافل از اتفاقات دنیا و منطقه جایز نیست، افزودند: «در قبال هر حادثهای موضع کشور را صریح، روشن و با متانت ابراز کنید تا دنیا موضع ایران اسلامی را بشناسد».
رهبری در بیان اولویتهای سیاست خارجی کشور، با اشاره به امتیاز ایران در برخورداری از همسایگان متعدد، کار و تلاش جدی برای تقویت ارتباط با همسایگان را ضروری خواندند و گفتند: «یکی دیگر از اولویتهای سیاست خارجی، ارتباط با کشورهایی مانند کشورهای آفریقایی و آسیایی است که میتوانند میدان دیپلماسی ایران را گسترش دهند».
ایشان اولویت دیگر سیاست خارجی را «قدرشناسی و مستحکم کردن ارتباط» با کشورهایی دانستند که در این سالها در مقابل فشارها از ایران حمایت و در میدان دیپلماسی و اقتصادی کمک کردند.
آیتالله خامنهای دراینباره افزودند: «اینکه در میان اولویتهای سیاست خارجی، اسمی از کشورهای اروپایی نیاوردیم، به معنی مخالفت و دشمنی نیست؛ بلکه به این علت است که آنها با ایران رفتار و برخورد خوبی در قضایایی همچون تحریمها، نفت و موارد جعلی مانند حقوق بشر نداشتهاند که اگر این رفتار بد را نداشته باشند ارتباط با آنها هم جزو اولویتهای ماست؛ البته چند کشور هستند که ما اذیتهای آنها و رفتار عنادآمیزشان را فراموش نمیکنیم».
رهبری در بخش پایانی سخنان خود مسئله غزه را یک مسئله جهانی برشمردند و افزودند: «فلسطین یک روز صرفاً مسئله کشورهای جهان اسلام بود اما امروز یک مسئله عمومی و جهانی است و به داخل کنگره آمریکا، سازمان ملل، المپیک و همه عرصهها کشیده شده است».
ایشان اقدام دو روز قبل کنگره آمریکا را در «نشستن پای صحبتهای یک جنایتکار صهیونیست»، «لکه ننگی بزرگ» خواندند و تاکید کردند: «دنیا باید درباره حادثه غزه تصمیم جدی بگیرد و دولتها، ملتها و شخصیتهای سیاسی و فکری، در عرصههای مختلف کاری انجام دهند».
رهبری در پایان سخنانشان در مراسم تنفیذ حکم رئیسجمهور، بار دیگر از خداوند متعال مسئلت کردند به رئیسجمهور عزیزمان و دولت جدید توفیق دهد تا بتوانند با انجام دادن کارهای بزرگ، ملت و ایران عزیز را سرافراز کنند.
پزشکیان: بار تغییر بر دوش ماست
پیش از سخنان رهبری، دکتر مسعود پزشکیان با گرامیداشت یاد معمار فقید انقلاب اسلامی امامخمینی(ره)، شهیدان سرافراز ایران اسلامی، سپهبد حاج قاسم سلیمانی، شهیدان رجایی، باهنر و آیتالله رئیسی، از رهبری برای زمینهسازی بستر مشارکت و رقابت تفکرهای مختلف در انتخابات قدردانی کرد.
وی با تاکید بر اینکه «همچنان خاک پای ملت شریف و بزرگوار ایران هستم که آگاهانه در این میدان پا نهادند و با رای خود به تغییر، بار سنگینی را در شرایطی خطیر به دوش این حقیر قرار دادند»، گفت: «آنان که به من یا به نامزدهای رقیب رای دادند و یا حتی از سر دغدغهمندی و نقد و اعتراض وارد عرصه انتخاب نشدند، انتظار و تحول را پیش روی نظام، من و دولت آینده نهادند که حال بار انتظار آنها برای تحول بر دوش ماست و زمان پاسخگویی به آن از امروز آغاز میشود».
رئیسجمهوری تصریح کرد: «اکنون مقام معظم رهبری با تنفیذ رای ملت و امضای حکم ریاستجمهوری، این بنده کوچک خدا را رسماً مکلف به انجام مسئولیتی بزرگ در قبال همه ملت ایران فرمودند؛ منتخب ملت که از امروز رئیسجمهور میشود؛ به موجب اصل ۱۱۳ قانون اساسی، مسئولیت اجرای قانون اساسی و ریاست قوه مجریه را جز اموری که مستقیماً به رهبری مربوط میشود، بر عهده دارد. آنچه که مسئولیت قانون اساسی بر عهده ما گذاشته است در حقیقت براساس مسیر روشنی که مقام معظم رهبری تاکید فرمودند چشمانداز نظام جمهوری اسلامی و سیاستهای کلی ابلاغی و قانون برنامه است که باید به طرف آن حرکت کنیم».
رئیسجمهور با اشاره به هدفهای مهم سند چشمانداز از جمله «جایگاه اول اقتصادی، فرهنگی و علمی ایران در منطقه»، «الهامبخشی در دنیای اسلام» و «تعامل سازنده با جهان»، ضمن تأکید بر ارزشهای اسلامی از جمله عدالت و آزادیهای مشروع و ایجاد ایرانی امن، مستقل و مقتدر، افزود: «تحقق این اهداف بسیار مهم، نیازمند دولتی توانا و اجماع در حکمرانی برای پیشرفت و توسعه است».
پزشکیان همچنین با بیان اینکه هوای نفس عامل اصلی اختلافات سیاسی است، به آموزههایی از امیرمومنان(ع) اشاره کرد. رئیسجمهور در ادامه، «وحدت»، «انسجام»، «همگرایی» و «قانونگرایی» آحاد مردم، نخبگان و مسئولان را لازمه عبور از بحرانها و تنگناها و پاسخ دادن به انتظارات برشمرد و از همگان خواست تا برای «اجرای سیاست همگرایی برای تشکیل دولت وفاق ملی» او را کمک کنند.
پزشکیان افزود: «این قدرتی است که وجود دارد و ما میتوانیم به اینجا برسیم و این موضوع جز با همگرایی، وحدت و انسجام ملی امکانپذیر نیست و در حقیقت در قرآن خداوند میفرمایند که این وحدت و انسجام و چنگ زدن به ریسمان خداست که میتواند ما را به آنجایی که لیاقت و شایستگی آن را داریم برساند. آنچه که ما را از رفتن باز میدارد و باید مواظب باشیم، هوای نفس است؛ تمام اختلافاتی که وجود دارد به خاطر هوای نفس است؛ چراکه راه که روشن و سیاست مشخص است و اگر ما در چارچوب این سیاست و آن چشمانداز حرکت کنیم باید در جایی میبودیم که الان شایسته و لایق آن هستیم؛ در نتیجه این وحدت و انسجام است که میتواند ما را به آن جایگاه اصلی برساند».
وی با بیان اینکه «مسئله بعدی پشتوانه مردمی و رضایت مردمی است»، عنوان کرد: «دلیل اینکه ما درست خدمتگزار خواهیم بود یا نه این است که آیا مردم از ما راضی خواهند بود یا نه. ما باید برای خودمان و مجریان و مسئولان دو نوع رفتار را در قبال مردم براساس سیاستها، چشماندازها و برنامهها در نظر بگیریم؛ نخست، من به عنوان مسئول باید با تمام وجود به مردم محبت کنم و عشق بورزم؛ حضرت علی(ع) به مالک اشتر میفرمایند که در مقابل مردم نایست؛ خدمت به مردم باید سرلوحه زندگی ما همه مدیران مسئولان و وزرایی باشند که ما انتخاب میکنیم و ما باید با تمام وجود به مردم عشق بورزیم؛ این رفتار شخصی و باور ماست».
رئیسجمهوری ادامه داد: «در بخش دوم، نوع حکومت و برخورد ما در قضاوتها و عملها است که حضرت علی(ع) در دستورش به مالک اشتر مردم و خدا را در یک طرف میگذارند و مالک و دار و دسته و قوم و خویش را در یک طرف دیگر قرار میدهند و میگویند بین این دو با انصاف عمل کن؛ آنچه که ما بارها بر آن تاکید کردیم چه در سلامت شغل جایگاه و تقسیم منابع مراعات انصاف جزو اصولی است که باید بر آن پایبند باشیم و با مردم باید براساس انصاف رفتار کنیم و این را سرلوحه زندگی و رفتار خودمان قرار خواهیم داد».
پزشکیان تاکید کرد: «در خدمت مقام معظم رهبری به مردم قول میدهیم و تعهد میکنیم که برای این مردم جز انصاف و عدالت راه دیگر را نپوییم؛ قول میدهیم و وعده میدهیم که با تمام وجود به مردم خدمت کنیم و قول میدهیم که در راه شهدا و کسانی که برای این کشور زندگی خود را کف دست گذاشتند و در راه این مملکت جان خود را دادند، تا پای جان بایستیم و تلاش کنیم و دست به دست هم دهیم تا بتوانیم عزت و افتخار را به کشور خود بازگردانیم و این جز با اتحاد، قانونگرایی و وحدت امکانپذیر نیست. ما باید دست به دست هم بدهیم تا بتوانیم پاسخگوی نیازها، مشکلات و غدغههای مردم عزیز کشورمان باشیم و اینجا در خدمت مقام معظم رهبری اعلام میکنم که پایبند به این حرفها و گفتهها خواهم بود».
وی گفت: «در پایان مجدداً از محضر مقام معظم رهبری تشکر و قدردانی میکنم و همچنان خواهانم برای پیشبرد سیاست همگرایی و اجماع در حکمرانی، به یاری خداوند دولت وفاق ملی را که به وجود خواهد آمد، کمک کنند و در مسیر پاسخگویی به خواستههای بحق جامعه متکثر همچنان حمایت خود را از ما دریغ نفرمایند. موفقیت دولت در پاسخ مناسب به انتظارات مردم و ضرورت تحول و اصلاح امور کشور، توفیق نظام و نشانه دوراندیشی و اقتدار رهبری معظم انقلاب است. همچنین از نظام حکمرانی کشور، نخبگان، نهادهای مدنی، جریانات سیاسی و یکایک ملت شریف و بزرگوار ایران میخواهم که دست به دست هم دهیم تا فضای احیای نشاط و امید و اعتماد امروز مردم برای آینده ایران پایدار و ماندگار بماند. از رهبری معظم انقلاب و ملت بزرگوار ایران که همچنان خالق فرصتهای نو برای سربلندی ایران هستند، میخواهم که مرا یاری کنند تا بتوانم بخشی از رنجهای مردم و نگرانیها برای ایران را کم کنم؛ من همچنان شریک دردهای مردم و پوینده راه پیشرفت و اعتلای ایران خواهم بود».