| کد مطلب: ۳۹۲۱۰

یک مقام آمریکایی: اسرائیل تقریبا با هر توافقی بین ایران و هر کسی مخالفت خواهد کرد

عضو پیشین شورای اطلاعات ملی آمریکا گفت: هنوز می‌توان انتظار داشت اسرائیل به دنبال راه‌هایی برای خراب‌کردن توافق آمریکا و ایران باشد

یک مقام آمریکایی: اسرائیل تقریبا با هر توافقی بین ایران و هر کسی مخالفت خواهد کرد

به گزارش هم‌میهن آنلاین و به نقل از تابناک،  آنچه در زیر می‌خوانید متن مصاحبه «پل پیلار» یکی از سردبیران نشریه نشنال اینترست و عضو ارشد مرکز تحقیقات امنیتی دانشگاه جورج تاون و نیز مرکز سیاست‌های امنیتی ژنو با تابناک است.

*این دور از مذاکرات در شرایطی برگزار شد که پیش از گفتگوها، آمریکا از ایران «توقف کامل غنی‌سازی» را خواسته و غنی‌سازی اورانیوم ایران را خط قرمز خود اعلام کرده بود. از سوی دیگر، ایران نیز توقف غنی‌سازی را خط قرمز خود خوانده بود. بر این اساس به نظر می‌رسید مذاکرات به بن‌بست نزدیک می‌شود، اما عمان پیشنهادی ارائه کرد. جزئیات این طرح افشا نشده، اما عباس عراقچی نسبت به کارآمدی آن ابراز امیدواری کرده است. به نظر شما این پیشنهاد چگونه می‌تواند بین مواضع ایران و آمریکا تعادل ایجاد کند؟

غنی‌سازی اورانیوم هنوز بزرگ‌ترین مانع در این مذاکرات است. یکی از جدیدترین اظهارات ویتکاف درباره این موضوع بسیار سختگیرانه بود و بعید است طرف آمریکایی از موضع خود عقب‌نشینی کند. حدس می‌زنم آنچه عمانی‌ها پیشنهاد داده‌اند شامل حذف کامل غنی‌سازی توسط ایران نبوده است. هنوز دشوار است دید چگونه این شکاف برطرف شود.

*بنیامین نتانیاهو، نخست‌وزیر اسرائیل اعلام کرده است که از توافقی حمایت می‌کند که تضمین کند ایران به سلاح هسته‌ای دست نخواهد یافت. آیا این اعلام به معنای عقب‌نشینی اسرائیل است؟

هیچ عقب‌نشینی از سوی اسرائیل رخ نداده است. هدف اسرائیل فقط جلوگیری از دستیابی ایران به سلاح هسته‌ای نیست، بلکه حفظ انزوای ایران و ضعیف نگه داشتن آن است. اسرائیل تقریبا با هر توافقی بین ایران و هر کسی مخالفت خواهد کرد. هنوز می‌توان انتظار داشت اسرائیل به دنبال راه‌هایی برای خراب‌کردن توافق آمریکا و ایران باشد. یک متغیر کلیدی این است که آیا ترامپ فشار خواهد آورد که نتانیاهو از خرابکاری دست بردارد یا نه.

*به نظر می‌رسد دور پنجم مذاکرات ایران و آمریکا از اهمیت بالایی برخوردار بود و گفت‌و‌گو‌ها در این مرحله می‌توانست به بن‌بست برسد. با توجه به اینکه وزیر خارجه عمان از پیشرفت در این دور از مذاکرات خبر داده و گفت‌و‌گو‌ها قرار است ادامه یابد، ارزیابی شما از احتمال دستیابی دو طرف به توافق چیست؟ آیا این توافق می‌تواند فراتر از مسئله هسته‌ای (یک توافق محدود) رفته و به یک توافق جامع منجر شود؟

ممکن است در متن توافق زبان مبهمی درباره مسائل غیرهسته‌ای مانند فعالیت‌های منطقه‌ای ایران وجود داشته باشد که این به ترامپ اجازه دهد بگوید توافق بهتر از برجام است. یکی از نتایج ممکن این مذاکرات، توافق مقدماتی‌ای مشابه توافق ژنو ۲۰۱۳ باشد که مقدمه برجام ۲۰۱۵ بود. ممکن است مسئله غنی‌سازی اورانیوم عمدتا حل نشده باقی بماند و در مذاکرات بعدی پیگیری شود.

 

به کانال تلگرام هم میهن بپیوندید

دیدگاه

ویژه بین‌الملل
آخرین اخبار