| کد مطلب: ۳۲۱۷۱

ترامپ به‌دنبال تغییر چهره خاورمیانه

بامداد روز چهارشنبه به‌وقت تهران، دونالد ترامپ با بنیامین نتانیاهو، نخست‌وزیر اسرائیل دیدار کرد.

ترامپ به‌دنبال تغییر چهره خاورمیانه

بامداد روز چهارشنبه به‌وقت تهران، دونالد ترامپ با بنیامین نتانیاهو، نخست‌وزیر اسرائیل دیدار کرد. نتانیاهو در گفت‌وگو با خبرنگاران مدعی شد:‌ «ما سه هدف داریم، از بین بردن توانایی‌های نظامی حماس و حاکمیت آن بر غزه و اطمینان از اینکه غزه تهدیدی برای اسرائیل نیست.» اما این اظهارات ترامپ بود که واکنش‌های بین‌المللی را برانگیخت و نشان‌دهنده طرح فوق‌العاده جدید او برای خاورمیانه است که بر اساس آن ایالات متحده نوار غزه را تحت کنترل خود درمی‌آورد و جمعیت فلسطینی آن به کشور‌های همسایه منتقل خواهند شد.

ترامپ حین سخنرانی در کاخ سفید مدعی شد: «فلسطینی‌ها و مردم نوار غزه، چاره‌ای جز ترک آن ندارند. اردن و مصر باید از فلسطینی‌های غزه میزبانی کنند.» رئیس‌جمهور آمریکا ادامه داد: «من لزوماً از شهرک‌سازی اسرائیل در غزه حمایت نمی‌کنم. شرایط در غزه بسیار خطرناک است و ساکنان آن نمی‌توانند در این شرایط زندگی کنند.

من معتقدم که مردم نوار غزه اگر فرصت داشته باشند آن را ترک خواهند کرد. باید آن را بازسازی کنیم. چیزی جز خرابی و مرگ در غزه وجود ندارد. امیدوارم فلسطینیان به‌دنبال بازگشت به غزه نباشند.» وی ادعا کرد: «چیز زیادی در نوار غزه باقی نمانده و این مکان ناامن و ناسالم است. ما در خاورمیانه پول کافی برای بازسازی غزه داریم. خاورمیانه این پول را دارد که بتواند مکان‌هایی برای ساکنان غزه بسازد.»

رئیس‌جمهور آمریکا مدعی شد: «مصر و اردن نمی‌توانند به من نه بگویند. همه فلسطینیان را می‌توانیم جابه‌جا کنیم. بسیاری از رهبران کشور‌ها با ما تماس گرفته‌اند و می‌خواهند مردم غزه را پناه دهند. فلسطینیان خواستار بازگشت به غزه نیستند. رفتن شهرک‌نشینان به غزه خطرناک است.» او مدعی شد: «ما می‌توانیم این اقدام را انجام دهیم. همانطور که مصر با درخواست‌های اولیه ما مخالفت کرد و در نهایت وادار به پذیرش خواسته‌های ما شد، کشور‌های مخالف نیز درخواست‌های ما را خواهند پذیرفت. غزه محلی برای زندگی نیست.

فلسطینیان جایگزین دیگری ندارند. اگر فلسطینیان جایگزین دیگری داشتند هرگز به غزه باز نمی‌گشتند.» ترامپ می‌گوید اگر لازم باشد، ایالات متحده با نیرو‌های خود نوار غزه را تصرف خواهد کرد. نتانیاهو نیز با بیان اینکه ترامپ آینده متفاوتی برای غزه می‌بیند، گفت: «ایده او درمورد تسلط آمریکا بر نوار غزه شایسته توجه است.» در این میان حزب راست افراطی عوتسما یهودیت، به ریاست ایتمار بن‌گویر، به دنبال تصویب قانون جدیدی در کنست برای تشویق ساکنان نوار غزه به مهاجرت از این باریکه و سلب حق بازگشت آن‌ها است.

براساس پیش‌نویس این قانون، آن دسته از ساکنان غزه که تصمیم بگیرند این منطقه را ترک کنند، از بسته کمک‌های مالی وزارت دارایی رژیم‌‎صهیونیستی برخوردار خواهند شد. مارکو روبیو، وزیر خارجه آمریکا هم با حمایت از طرح به اصطلاح «تسلط بر غزه» ترامپ مدعی شد که واشنگتن به دنبال زیباسازی غزه است. خواست ترامپ برای جابه‌جایی فلسطینیان که در ابراز نگرانی تصنعی او نسبت به آنها نهفته است، درحالی است که کشور‌های منطقه و جامعه جهانی هرگونه جابه‌جایی اجباری فلسطینیان را محکوم و با آن مخالفت کرده‌اند.

وزارت خارجه عربستان در واکنش به سخنان ترامپ اعلام کرد که «عربستان از اقدامات خستگی‌ناپذیر خود در راه تشکیل کشور مستقل فلسطین با پایتختی قدس شرقی دست برنخواهد داشت و عربستان بدون این امر روابط دیپلماتیک را با اسرائیل برقرار نخواهد کرد.» در همین راستا «عزت‌الرشق» عضو دفتر سیاسی جنبش حماس اعلام کرد: «غزه اراضی مشاع نیست که هر طرفی در مورد کنترل بر آن تصمیم بگیرد؛ بلکه بخشی از اراضی اشغال شده فلسطین است.» محمود عباس رئیس تشکیلات خودگردان فلسطین نیز تأکید کرد که هرگونه طرح برای اشغال نوار غزه و کوچ اجباری مردم فلسطین را قاطعانه رد می‌کند.

سرگئی لاوروف، وزیر خارجه روسیه گفت مسئله مطرح‌شده از سوی دونالد ترامپ رئیس‌جمهور آمریکا درباره جابه‌جایی فلسطینی‌ها از غزه و کوچاندن آنها به مصر و اردن یا کشورهای دیگر به معنای لغو تمامی قطعنامه‌های شورای امنیت سازمان ملل است. سخنگوی وزارت خارجه چین نیز گفت: «حاکمیت فلسطینی بر فلسطینی‌ها اصل اساسی برای حکومت غزه پس از جنگ است و ما با انتقال اجباری ساکنان این باریکه مخالفیم.» دولت فرانسه نیز پیشنهاد ترامپ برای اشغال غزه را حمله به آرمان‌های مشروع فلسطینیان دانست و آن را محکوم کرد.

دیدگاه

ویژه بین‌الملل
پربازدیدترین
آخرین اخبار