بررسی اهدای جایزه «توپ طلا» به رودری هافبک اسپانیایی منچسترسیتی که چالش زیادی را به وجود آورد
فرانس فوتبال از اعتبار افتاد؟
مراسم توپ طلا در شهر پاریس فرانسه برگزار شد. این مراسم برخلاف سالهای قبل بسیار پرحاشیه برگزار شد. سران باشگاه رئال مادرید این مراسم را تحریم کردند و باوجود برنده شدن در بخش تیمی و مربی، هیچ نمایندهای را به این مراسم نفرستادند تا تنش این باشگاه با یوفا بیش از پیش افزایش یابد. در آستانه شروع این مراسم تصور پیروزی «وینیسیوس جونیور» بود که بهیکباره ورق برگشت و رودری اسپانیایی این کاپ را برای خود کرد.
مراسم توپ طلا در شهر پاریس فرانسه برگزار شد. این مراسم برخلاف سالهای قبل بسیار پرحاشیه برگزار شد. سران باشگاه رئال مادرید این مراسم را تحریم کردند و باوجود برنده شدن در بخش تیمی و مربی، هیچ نمایندهای را به این مراسم نفرستادند تا تنش این باشگاه با یوفا بیش از پیش افزایش یابد. در آستانه شروع این مراسم تصور پیروزی «وینیسیوس جونیور» بود که بهیکباره ورق برگشت و رودری اسپانیایی این کاپ را برای خود کرد.
اظهارنظرهای جنجالی بزرگان فوتبال دنیا در این مراسم نیز باعث شد برخلاف تصور رکورد تماشاگر در یوتیوب با پنج میلیون بیننده پخش زنده شکسته شود. سالیان قبل نیز انتقادات تند و تیزی از برندگان جوایز مطرح شده بود اما تا به حال باشگاهی این مراسم را «تحریم» نکرده بود. در این گزارش قصد داریم روند معرفی بازیکنان را در لیست فرانس فوتبال بررسی کنیم و اینکه به این موضوع بپردازیم که چرا هر سال این جایزه محلی است برای درگیری باشگاهها با یکدیگر.
رأیگیری توسط چه کسانی انجام میشود؟
جایزه فرانس فوتبال یا همان توپ طلا به بازیکنی اهدا میشود که در یک سال میلادی علاوه بر عملکرد فردی، تیم او نیز کاراکتر یک قهرمان را داشته باشد. صرفاً گلزنی فاکتور پیروزی یک بازیکن در این عرصه نیست چراکه فاکتور گلزنی برای جایزه کفش طلاست، نه توپ طلا. برای بسیاری از هواداران فوتبال این سوال وجود دارد که چه کسانی حق رأی دارند و آیا این آرا براساس رفاقت بین افرادی خاص با بازیکنان داده میشود یا خیر. برای اینکه بهتر بدانیم چه کسانی با تصمیم خود رودری، هافبک خلاق و باهوش منچسترسیتی را انتخاب کردند بهتر است بدانیم کدام نفرات براساس چه صلاحیتی در رأیگیری شرکت کردند.
ابتدا تیم تحریریه فرانس فوتبال لیستی شامل ۳۰ بازیکن را ارائه میدهد. در روزی که فرانس فوتبال نامزدهای این جایزه را مشخص میکند رأیگیری شروع میشود و معمولاً بین ۱۵ تا ۲۱ روز زمان رأیگیری طول میکشد. یکصد روزنامهنگار از 100 کشور اول ردهبندی فیفا حق شرکت در رأیگیری را دارند. هر نماینده میتواند به پنج بازیکن رأی بدهد. رأی اول دارای شش امتیاز، رأی دوم هر نماینده دارای چهار امتیاز، رأی سوم دارای سه امتیاز، رأی چهارم دارای دو امتیاز و رأی پنجم تنها یک امتیاز دارد. هر بازیکنی امتیاز بیشتری کسب کند، برنده جایزه خواهد شد.
اتهام گروگانگیری به رئال مادرید
همچنان انتقادها به نحوه انتخاب رودری، هافبک سیتی و ردِ «وینیسیوس جونیور»، وینگر رئال مادرید وجود دارد. سردبیر نشریه فرانسوی اما توضیحاتی را درباره دلیل انتخاب رودری بهجای وینگر برزیلی رئال مادرید ارائه کرد. «ونسان گارسیا» در این باره به شبکه تلویزیونی روزنامه اکیپ فرانسه گفت: بدون شک وینیسیوس از حضور جود بلینگام و دنی کارواخال در میان پنج نفر اول ردهبندی نامزدهای کسب توپ طلا ضرر کرده؛ چراکه حضور آنها، آرایی که میتوانست به وینیسیوس برسد را بهنفع رودری شکسته و همین باعث کاهش امتیازات او شده است.
از سویی پراکندگی آراء میان این بازیکنان خلاصهای است از آنچه فصل گذشته در رئال مادرید گذشت و درخشش این سه، چهار نفر باعث شد که آرای رأیدهندگان میان آنها تقسیم و این به سود رودری تمام شود. سردبیر فرانس فوتبال درخصوص واکنش رئالیها پس از مطلع شدن از عدم پیروزی وینیسیوس، اظهار داشت: «از سوی باشگاه رئال مادرید فشار فراوانی آورده شد اما همانطور که در مورد سایر باشگاهها رخ داده، من همیشه شفافسازی کرده و منصفانه حرف زدهام و شاید سکوتم باعث شده که آنها به سیم آخر بزنند. با این حال این فرآیند در مورد سایر باشگاهها نیز یکسان است.
راستش را بخواهید من از غیبت او (وینیسیوس) غافلگیر شدم. ما با رئالیها و سایر باشگاهها خیلی روشن حرف زدیم. امسال قرار نبود به برنده اطلاع داده شود که جایزه را برده است. من هم فکر میکردم همه نتایج را پذیرفتهاند اما در آخرین دقیقه و نمیدانم چرا، تصمیم گرفتند قانون را عوض کنند و من بعید میدانم که از این تصمیم پشیمان نشده باشند بهخصوص زمانی که رئالیها تصمیم گرفتند به مراسم نیایند.» در همین حال نشریه اکیپ بهعنوان مالک هفتهنامه فرانس فوتبال و سرمایهگذار اصلی مراسم توپ طلا نیز حملات انتقادآمیز تندی به باشگاه رئال مادرید بهخاطر عدم حضور نمایندگانش در این مراسم انجام داد.
در یادداشتی با عنوان «هم رأیگیری را باختید هم اخلاق را» ونسان دولوک، سردبیر نشریه اکیپ نوشته است: «رئال مادرید نه میپذیرد که نام برنده توپ طلا تا زمان اعلام آن در مراسم فاش نشود، نه میپذیرد که برنده شخصی جز بازیکنان این تیم باشد و نتیجهاش هم این میشود که از حضور در مراسم خودداری میکند و به سبب شنیدن خبر برنده نشدن وینیسیوس، دیگر برندگانش، کارلو آنچلوتی و مخصوصاً کیلیان امباپه را گروگان میگیرد و مانع حضور آنها نیز میشود. باشگاه رئال مادرید، در تصمیمی سطح پایین، ترجیح داد ارزشهای ورزشی که شامل احترام به برندگان میشود را زیر پا بگذارد.»
تکرار تاریخ اینبار علیه رئال
در سال 2010 وسلی اسنایدر با تیم باشگاهی خود یعنی اینتر ایتالیا، تمام جامهای ممکن را برد. از قهرمانی در سری آ ایتالیا و جام حذفی تا قهرمانی در لیگ قهرمانان اروپا با مربیگری ژوزه مورینیو اما در کمال شگفتی این جایزه به لئو مسی رسید که در تمام عرصهها اعم از باشگاهی و ملی ناکام بود.
اسنایدر حتی با تیم ملی هلند به فینال جام جهانی 2010 نیز رسیده بود و همهچیز فراهم بود تا او توپ طلا را ببرد اما بازهم مسی این جایزه را برد. در سال 2013 نیز فرانک ریبری با باشگاه بایرن مونیخ، شش جام معتبر را برد. از قهرمانی در لیگا پوکال، بوندسلیگا، لیگ قهرمانان اروپا و قهرمانی جهان. ریبری حتی در تقابلهای انفرادی نیز بالاتر از رونالدو و مسی بود و فقط در گلزنی رتبه پایینتری را کسب کرد اما بازهم در کمال شگفتی این جایزه به کریس رسید و مسی دوم شد.
در همان سال ریبری طی مصاحبهای که با نشریه کیکر داشت، گفت که بزرگترین دزدی تاریخ در فوتبال رخ داده، متاسفانه حق مرا خوردند و دولت فرانسه هیچ حمایتی از من نکرد. با اینکه میزبان برگزاری این مراسم، نشریه فرانس فوتبال و اکیپ فرانسه است اما انگار ترس داشتند که کسی بهجز رونالدو یا مسی برنده این جوایز شود. اینبار تاریخ علیه رئال مادرید رخ داده است. بهخاطر جایزهای که از ریبری دزدیده شد و به رونالدو بازیکن رئال مادرید دادند، حالا رئالیها عقیده دارند همان بلا سرشان آمده است.
توپ طلا از اعتبار افتاد؟
بسیاری بر این باورند که با کنار رفتن مسی و رونالدو و البته ابهام بسیار درخصوص انتخاب بازیکن سال دنیا، جایزه فرانس فوتبال از اعتبار افتاده است. البته که چنین نیست؛ چراکه یکشنبهشب رکورد تماشاگر زنده برای دیدن این برنامه از پنج میلیون نفر فقط در یوتیوب رسمی یوفا شکسته شد که در تاریخ کمنظیر است. همچنین بزرگان دنیای فوتبال طبق روال سالهای گذشته خودشان را به این مراسم رساندند تا نفر اول سال را از نزدیک ببینند. سال گذشته که بسیاری تصور میکردند حق ارلینگ هالند است، جایزه به مسی رسید و اینبار برخلاف تصور جایزه از دستان وینیسیوس گرفته شد و به رودری اهدا گردید.
برخی روزنامهنگارها که از 100 کشور برتر دنیای فوتبال براساس رنکینگ انتخاب میشوند، براساس علائق شخصی به بازیکنها رأی میدهند و شناخت مناسبی از سایر بازیکنها ندارند. در سال 2013 خبرنگار ترینیداد و توباگو به این دلیل به ریبری رأی نداد که فکر میکرد او بازیکن تیم ملی آلمان است، نه فرانسه. البته شرایط برای همه اینچنین حاد نیست اما این رأیگیری میتواند با تحلیل بهتری در سالهای آتی رنگ و بوی حرفهایتری بگیرد تا چالش آن کمتر شود.