اتاق بازرگانی باید ویترین تمامنمای فعالین اقتصادی باشد
مدیرعامل گروه بهمن و نایب رئیس هیئت مدیره شرکت صنایع تولیدی کروز معتقدند که اتاق بازرگانی باید ویترین تمامنمای فعالین اقتصادی کشور باشد. بیوک علیمرادلو، مدیرعا

مدیرعامل گروه بهمن و نایب رئیس هیئت مدیره شرکت صنایع تولیدی کروز معتقدند که اتاق بازرگانی باید ویترین تمامنمای فعالین اقتصادی کشور باشد. بیوک علیمرادلو، مدیرعامل گروه بهمن در آستانه انتخابات اتاق بازرگانی، صنایع، معان و کشاورزی در گفتوگو با هممیهن درباره بخش خصوصی واقعی اظهار داشت که وقتی بخش خصوصی واقعی حاکم شود، اقتصاد کشور عملا از اقتصاد رانتی جدا شده است. به گفته وی، حتی اگر بخش خصوصی هم رانتی باشد، باید اجازه داد فعالیت کند زیرا در مسیری که اقتصاد سالم باشد، آنها دیگر نمیتوانند رشد کنند.
به گزارش هممیهن، در نشست خبری اتاق شفاف که با حضور بیوک علیمرادلو، مدیرعامل گروه بهمن و بهروز حبیبی، نایبرئیس هیئتمدیره شرکت صنایع تولیدی کروز برگزار شد، علیمرادلو با اشاره به سابقه فعالیت خود گفت: «من از سال 1359 بهعنوان سرباز صنعتی در خدمت کشور بودم و عمده کار من در صنعت خودرو بود.» وی که فارغالتحصیل دانشگاه منچستر بریتانیا است، ادامه داد: «به مدت 12 سال در صنایع هوایی کار کردهام و دستاوردهای خوبی هم در آن دوران دارم.» وی درباره انگیزه ورودش به بخش خصوصی گفت: «مهمترین فاکتور در سرعتبخشی به اقتصاد کشور فقط فعالیت بخش خصوصی است.» علیمرادلو درباره فعالیت خود در بخش خودروسازی گفت: «اولین کاری را که با ایرانخودرو شروع کردم آنها داشتند برای تولید پژو 405 برنامهریزی میکردند و ما هم کارمان را در قالب یک شرکت خصوصی شروع کردیم و 11 سال طول کشید تا یکی از قطعهسازهای بزرگ و باکیفیت را در کشور ایجاد کنیم.» مدیرعامل گروه بهمن میگوید که در سال 81 شرکتی را تحویل میدهد که فروش روزانه آن بالغ بر یک میلیارد تومان بود و سالیان سال بهرغم آنکه تولید و قیمت سه تا چهار برابر شده است، باز هم نتوانستهاند این رکورد
را بزنند. خداراشکر که شرکتهای بخش خصوصی دیگری بودند که آمدند و امروز شاهد شرکتهای بزرگی در صنعت قطعهسازی هستیم که در رأس آنها کروز است.»
او ادامه داد: «بعد از آن پروژه النود را انجام دادم و رنوپارس را بهعنوان رئیس هیئتمدیره ایجاد کردم و توانستم یک خودروساز بنام را بیاورم که حاصل آن خودرو تندر و بعد از آن ساندرو است. سپس در قالب شرکت توسعه صنایع خودرو دنبال آن بودم که پلتفرم مشترکی ایجاد کنم، قرار بر این بود که در ایران خودرو و سایپا صرفا پلتفرم النود استفاده کند و اینها خودروهای خودشان را طراحی کنند اما اینجا یکبار دیگر دیدیم دولتها براساس منویات و عمر سیاسی خود تصمیم میگیرند.» علیمرادلو اضافه میکند که مدتی را با کرمانخودرو کار کرده است اما به خاطر ناملایماتی مجبور شد صنعت خودروسازی را برای مدتی ترک کند و به سمت صنعت پتروشیمی برود. صنعتی که به گفته خودش بعد از آنکه به سودآوری رسید، مجبور به ترک آنجا و وارد گروه بهمن شد، گروهی که خود او میگوید: «امروز خوشحالم در بخشی کار میکنم که واقعا همان بخش خصوصیای است که من تصورش را داشتم.» علیمرادلو درباره حضور در انتخابات اتاق بازرگانی گفت: «113 سال از عمر اتاق بازرگانی میگذرد و در این سالها کشور ایران کشوری بوده که همیشه به فعل بازرگانی پرداخته است. اتاق در 96 شورا، کمیسیون و مراکز
تصمیمگیری کشور عضو ناظر یا فعال دارد اما تا به حال یکبار شنیدهاید که نماینده اتاق حتی بهعنوان ناظر مخالفت کرده باشد؟ این نشان میدهد که اتاق در مسیر درستی حرکت نمیکند.» او معتقد است در جایی که 80 درصد تولید در اختیار شرکتهایی است که تصدی آن را دولت انجام میدهد، بخش خصوصی ضرر میکند به همین خاطر راه خروج از این بنبست، خصوصیسازی است. مدیرعامل گروه بهمن میگوید: «واقعا لازم است تغییراتی در مجموعه اتاق رخ دهد و در این راستا به ائتلافی به نام اتاق شفاف رسیدهایم که بتوانیم رقابت کنیم. اتاق بازرگانی نیاز به تغییرات بنیادی دارد.»
اتاق نیاز به خون تازه دارد
در ادامه این گفتوگو بهروز حبیبی، نایبرئیس هیئت مدیره شرکت صنایع تولیدی کروز گفت: «چیزی که در اتاق جا نیفتاده شبکهسازی و ساختارسازی است.» او که از سال 76 در مجموعه کروز کار میکند، میگوید: «ما در دورانی قرار گرفتهایم که تحولات پیدرپی در جهان رخ میدهد و باید خودمان را با این تحولات سازگار کنیم.» حبیبی با انتقاد از گذشتهنگری در بعد فرهنگی اضافه میکند: «ما یکسری حرکتهایی انجام میدهیم که فکر میکنیم درست است اما متاسفانه ابزارهایی در اختیار افرادی است که سرناسازگاری با صنعت کشور دارند. چیزی که در اتاق اتفاق نیفتاده شبکهسازی و ساختارسازی است.» او افزود: «اگر به این اعتقاد داشته باشیم که باید اتاق حلقه اتصالی حاکمیت بین صنعت، معدن، تجارت، معدن، بازرگانی و کشاورزی باشد، باید پذیرفت که با این حلقه درست برخورد کند. خیلی از معضلها هست که ما هیچ حرکتی از سوی اتاق نمیبینیم. تحولات ایجاب میکند که اتاق نیاز به خون تازه دارد و باید توسط جریانهایی اداره شود که از صنایع متفاوت باشند.»
آسمان خودمان را پرستاره کنیم
در بخش پایانی این نشست علیمرادلو در پاسخ به سوالی درباره اولویتهای درخواستیاش از دولت ، گفت: «جواب این سوال راحت است، همان کاری که رهبر انقلاب گفتند را انجام دهند، دولت از تصدی فعالیتهای اقتصادی خارج شود و اقتصاد را به بخش خصوصی بسپارند. من آینده بچههای خودم را در ایران میبینم، اینجا مملکت ماست و باید اینجا را آباد کنیم، اینکه ستارههای جای دیگر باشیم هنر نیست، باید آسمان خودمان را پرستاره کنیم.»
مدیرعامل گروه بهمن در تعریف بخش خصوصی واقعی گفت: «بخش خصوصی واقعی و غیرواقعی معنا و مفهومی ندارد. در کلام میدانم که بخش خصوصی واقعی بخشی است که ثروت برای خودش دارد.» حبیبی هم در ادامه گفت: «اینکه ما خود مردم هستیم یک کلمه کلیدی است، وقتی حرف از بخش خصوصی میزنیم، حرف ما همین است کشور ما پتانسیل زیاد دارد، اما اینها اشتغال ایجاد نمیکنند. ما تحولی که در سازمان کروز داشتیم این است که از نظر استخدام نیرو کار شگرفی بود. بزرگی میگوید اگر صحرای آفریقا را به بخش دولتی بدهید، بعد از مدتی باید دنبال شن بگردید.»
علیمرادلو همچنین در ادامه درباره علت عدم شکلگیری تشکلهای قوی برای دفاع از بخش خصوصی گفت: «در یک جمله بخواهم جواب بدهم باید بگویم تصدی دولت. وقتی خود دولت 80 درصد تولید را در اختیار دارد باید با چه کسی مذاکره کرد؟»
وی درباره توجه وزارت صمت به حرفهای نماینده صنعت خودرو گفت: «اینکه چقدر حاضر هستند گوش بدهند به خودشان ربط دارد، ما سعی داریم گوش شنوا پیدا کنیم. آن چیزی که مسلم است این است که ما این بحث را داشتیم «برای تغییر با شعار مطالبهگری، پاسخگویی و کارآمدی» این شعاری است که اتاق شفاف انتخاب کرده است. این اعتقادی است که همه ما داریم. من امروز با گروهی کار میکنم که ده سال با هم رقیب بودیم. ولی امروز با هم هستیم. بخش خصوصی همین است، یک روز رقابت میکند و یک روز رفاقت دارد.»
علیمرادلو درباره سیاستهای دستوری گفت: «سیاست دستوری اسمش قوانین است و همه باید آن را رعایت کنیم اما در تدوین آن قانون اتاق میتواند تاثیر خود را بگذارد.» حبیبی در پایان درباره تاثیر اتاق بازرگانی در تصمیمسازیهای دولت گفت: «اتاق بازرگانی نقش حلقهای را ایفا میکند که دغدغههای بخش خصوصی را میگیرد و به دولت منعکس میکند تا فضا برای کسب و کار بهتر شود. اگر قوانین تصویب شده را اصلاح میکند و اگر قرار است تصویب شود اثرگذاری میکند. به عبارتی اتاق باید ویترین تمامنمای فعالین اقتصادی باشد.»