پول نفت را به جای توسعه صرف روزمرگی کردیم
کارشناس اقتصادی گفت: ما می توانیم نفت را با ۱۳ دلار تولید و در شرایط عادی با نرخ ۸۰ دلار بفروشیم اما سرمایه گذاری نکردیم و درآمد نفت را خرج روزمرگی کردیم.
به گزارش هم میهن آنلاین ، حسین عبدی تبریزی در همایش تاسیسات؛ گلوگاه ناترازی انرژی با بیان اینکه ما علاوه بر ناترازی در تولید و مصرف انرژی در حوزه زیرساختها نیز دچار فرسودگی شده ایم،اظهار داشت: موضوع این است که کمبود سرمایه گذاری امری روشن است، بیش از حد به منابع فسیلی وابسته اسم و تلفات و مصرف ناشی از سیاست یارانه ای داریم و همه اینها از مصادیق بحران بوده و آینده ما را در معرض خطر قرار داده است.
وی با بیان اینکه یکی از عوامل ناترازی انرژی کمبود سرمایه گذاری در حوزه نفت و گاز است، گفت؛ پول و درآمد نفت و گاز را خرج کردیم وبرای این حوزه سرمایه گذاری نکردیم.
این کارشناس اقتصادی تصریح کرد؛ ما می توانیم نفت را با ۱۳ دلار تولید و در شرایط عادی با نرخ ۸۰ دلار بفروشیم اما سرمایه گذاری نکردیم و درآمد نفت را خرج روزمرگی کردیم، منابع صندوق بازنشستگی را نیز صرف خرج های روزانه کردیم.
وی با بیان اینکه ۲ دهه است که در حوزه نفت و گاز سرمایه گذاری نکرده ایم، گفت: برق را نیز ارزان عرضه می کنیم و مصرف کنندگان به این رویه عادت کرده اند.
وی با بیان اینکه منابع مالی برای بازسازی نیروگاهها در اختیار نداریم، افزود؛ ابن موضوع چشم انداز آینده را سخت کرده است.
عبده تبریزی گفت: ما به قیمت بازار بی احترامی کرده و اصرار داریم اقتصاد بازار و عرصه و تقاضا را نادیده بگیریم و این بی احترامی به بازار اصلی ترین دلیل بحران اقتصادی امروز است.
وی بیان داشت: اینکه قیمت برق و گاز مصنوعی پایین باشد مصرف تشویق می شود و صدها صنعت انرژی بر بدون بهره وری اقتصادی فعالیت می کنند و فرصت های استراتژیک صرفه جویی را نادیده می گیرند و از سوی دیگر فناوری نوین ایجاد نمی شود و احداث نیروگاه نیز نداریم، همچنین کمبود کالا، کاهش کیفیت و فساد گسترده صورت می گیرد.
این کارشناس اقتصادی با بیان اینکه بی توجهی به بازار اقتصاد را از پویایی دور کرده و جامعه را به سمت هرج و مرج اقتصادی کشانده است، افزود: این رویه پایداری اقتصادی و محیطزیست را تحلیل برده است.
وی با بیان اینکه باید واقعیت اقتصاد امروز کشور را بپذیریم، گفت: توزیع برق و گاز باید به بخش خصوصی سپرده شود.
عبده تبریزی با بیان اینکه چند نرخی بودن برق و کاز نمونه غلط از سیاستهایی است که منجر به اتلاف انرژی شده است، افزود: کار را به جایی رساندیم که امکان حمایت از طبقات ضعیف را هم نداریم.
وی با اشاره به تولید تجدیدپذیرها گفت: انرژی خورشیدی در ۱۰ سال گذشته ارزان شده و با ۹ میلیارد دلار می توانیم ۳۰ هزار مگاوات کمبود برق را پاسخ دهیم.
این کارشناس حوزه اقتصاد تصریح کرد: باید از فرصت روابط با چین استفاده کنیم و زیرساخت انرژی تجدیدپذیر را فراهم کرده و گازهای گلخانه ای را نیز محدود کنیم.
وی با بیان اینکه صنایع بزرگ باید به لحاظ تولید برق از دولت رها شوند، گفت: این صنایع باید تا ۲، ۳ سال آینده برق مورد نیاز خود را تولید کرده و به دولت کمک کنند،
عبده تبریزی در ادامه به موضوع قیمت گاز اشاره و اظهار داشت: قیمت گاز صنایع ایران نمی تواند همان نرخ گاز ترکیه یا عربستان باشد و باید کمتر بوده و ۵۰ درصد نرخ همسایگان باشد و تا ۷ سال آینده به ۷۰ درصد برسد زیرا قیمت انرژی در ایران مزیت بوده و صنایع را سرپا نگه می دارد.
وی با بیان اینکه باید در حوزه گاز به سمت نرخ واحد برویم و در آینده به نرخ منطقه نزدیک شویم، گفت: اکر قیمت انرژی در ایران ۷۰ درصد منطقه شود قاچاق کم می شود.
منبع : ایلنا