| کد مطلب: ۴۷۲۱

نگاه خارجی

آنچه در این ستون می‌خوانید، دیدگاه‌های رسانه‌‌های خارجی است که صرفا جهت اطلاع‌رسانی منتشر می‌شود و این دیدگاه‌ها موضع روزنامه «هم‌میهن» نیست.

نگاه خارجی

آنچه در این ستون می‌خوانید، دیدگاه‌های رسانه‌‌های خارجی است که صرفا جهت اطلاع‌رسانی منتشر می‌شود و این دیدگاه‌ها موضع روزنامه «هم‌میهن» نیست.

the cradle

با عشق از طرف روسیه

خبر توافق احتمالی ایران و روسیه برای تأمین 24 هواپیمای جنگی سوخو 35 برای تهران مهم است و اتفاقی گذرا نیست، زیرا تنش‌ها بین ایران و روسیه و کشورهای غربی همچنان در حال تشدید است. اگر ایران موشک‌های بالستیک هدایت‌شونده کوتاه‌برد را نیز به همراه این توافق به روسیه ارسال کند، این تنش‌ها تشدید خواهد شد. درحالی‌که هنوز هیچ اطلاعیه رسمی در مورد این قرارداد منتشر نشده است، اما مقامات ایرانی برای خرید جنگنده‌های سوخو 30 و سوخو 35 علاوه بر نسل پنجم سوخو 57 روسیه ابراز علاقه کرده‌اند. در 15 ژانویه، شهریار حیدری، یکی از اعضای کمیته امنیت ملی و سیاست خارجی ایران، تایید کرد که این جنگنده‌ها در مارس آینده وارد خواهند شد و تهران از روسیه تجهیزات نظامی دیگری ازجمله سامانه‌های پدافند هوایی، سامانه‌های موشکی و بالگردها را درخواست کرده است. فرزین ندیمی، تحلیلگر متخصص در امور امنیتی و دفاعی مرتبط با ایران و منطقه خلیج‌فارس، به «کرادل» می‌گوید: «این توافق در صورت تحقق، به روابط دفاعی نزدیک‌تر بین ایران و روسیه منجر می‌شود.» این اقدام همزمان با تغییرات ژئوپلیتیک جهانی و تعمیق روابط بین مسکو و تهران است. امروز، جنگ روسیه و اوکراین برجسته‌ترین صحنه درگیری بین دو محور است: محوری غربی به رهبری آمریکا و دیگری مخالفان سیاست غربی که شامل چین، روسیه، ایران و متحدان آنها می‌شود.
امین برتو، تحلیلگر نظامی ایرانی، معتقد است، بااین‌حال، روسیه به ایران هواپیماهای جنگنده مانند Su-35 یا سامانه موشکی S-400 را که «قواعد بازی در اوکراین را تغییر می‌دهد» اعطا نخواهد کرد. او به تفاهم بین مسکو و تل‌آویو، ریاض و ابوظبی برای جلوگیری از فروش تسلیحات و فناوری کیفی به ایران اشاره می‌کند. برتو می‌گوید: «اگرچه بنیامین نتانیاهو، نخست‌وزیر اسرائیل، ارسال کمک نظامی به اوکراین را در نظر گرفته است، استفان کوک، ستون‌نویس فارین‌پالیسی معتقد است که بعید است تل‌آویو کی‌یف را مسلح کند و روابط سازنده‌اش با مسکو را به خطر بیندازد.» کوک پیشنهاد فروش جت‌های جنگنده روسی به ایران را اقدامی برای تشویق تهران به ارائه کمک بیشتر در جنگ علیه کی‌یف می‌داند - اگرچه هنوز مشخص نیست که آیا ایران مایل به مشارکت بیشتر در این درگیری هست یا خیر. همکاری نظامی ایران و روسیه سابقه طولانی دارد و به دوران شوروی باز‌می‌گردد. دو کشور پیش از این قراردادهایی برای تأمین انواع تجهیزات نظامی از جمله سامانه موشکی پدافند هوایی S300، هواپیمای جنگی سوخو 30، تانک‌های T90 و موشک‌های کروز منعقد کرده‌اند. ‌روابط ایران و روسیه به‌رغم همکاری آنها، به دلیل منافع متضاد پیچیده شده است. به‌عنوان مثال، روسیه از برخی تحریم‌های سازمان ملل علیه تهران به‌دلیل برنامه هسته‌ای حمایت کرده است. علاوه بر این، روسیه روابط خوبی با ریاض و ابوظبی دارد که تهران را رقیب اصلی خود در منطقه می‌داند. با این حال، در سال‌های اخیر، مسکو و تهران همکاری‌های خود را بر سر برخی مسائل کلیدی منطقه‌ای و بین‌المللی از جمله حمایت متقابل سیاسی، دیپلماتیک و نظامی از دمشق در جنگ سوریه توسعه داده‌اند. حجم تجارت ایران و روسیه در سال 2021 از مرز چهار میلیارد دلار گذشت. در همان سال ابراهیم رئیسی، رئیس‌جمهور ایران اعلام کرد که تجارت کشورش با روسیه 80 درصد افزایش خواهد یافت. روسیه و ایران همچنین در مورد پروژه‌های زیرساختی از جمله راه‌آهن، انرژی و سیستم‌های ارتباطی، همکاری کرده‌اند. روسیه در زمینه کشاورزی، گندم و سایر مواد غذایی با ایران فعالیت دارد و در ازای آن میوه و سبزیجات وارد می‌کند.
اکتبر گذشته، تهران و مسکو توافق‌نامه‌ای را برای تأمین حدود 40 توربین گازی برای نیروگاه‌های حرارتی روسیه امضا کردند. به گفته رسانه‌های روسی، این قرارداد بزرگترین صادرات فناوری ایران در تاریخ معاصر است. با این حال، آینده روابط روسیه و ایران نامشخص و پیش‌بینی آن دشوار است. درحالی‌که روابط آنها تقویت شده است، پتانسیل یک اتحاد فراگیر هنوز به عوامل مختلفی بستگی دارد.

به کانال تلگرام هم میهن بپیوندید

دیدگاه

ویژه دیپلماسی
آخرین اخبار