رکوردشکنی بورس پس از ۲۰۲ روز
شاخص کل بورس تهران در روزی که گذشت توانست بیشترین رکورد خود را در ۲۰۲ روز معاملاتی اخیر ثبت کند.

بالاخره سرخپوشی شاخصهای بازار سرمایه به خط پایان رسید. روز گذشته شاهد مثبت شدن بیش از ۹۰ درصد نمادهای تالار شیشهای، ورود نقدینگی و افزایش ارزش معاملات بودیم. طی روز دوشنبه شاخص کل بورس تهران بیشترین رشد خود را از تیرماه ۱۴۰۳ ثبت کرد و همچنین بیشترین ورود پول حقیقی نیز از تیر ۱۳۹۹ رقم خورد.
شاخص کل بورس تهران در روزی که گذشت توانست بیشترین رکورد خود را در ۲۰۲ روز معاملاتی اخیر ثبت کند. روز ۱۶ تیر ۱۴۰۳ شاخص کل بورس 88 هزار و 179 واحد معادل 4/2 درصد رشد را تجربه کرد و پس از ۲۰۲ روز رشد شاخص به بالاترین رکورد خود نزدیک شد. آن زمان دامنه نوسان بازار سرمایه محدود نبود و اکنون دامنه نوسان در محدوده مثبت و منفی سه درصدی قرار دارد؛ در نتیجه با بررسی اعداد و ارقام میتوان گفت که اگر دامنه نوسان محدود نبود، شاخص میتوانست بازدهی مثبت بیشتری بر جای بگذارد.
برهمین اساس طی معاملات روز دوشنبه ۲۲ اردیبهشتماه ۱۴۰۴، شاخص کل بورس تهران که با رشد ۷۹ هزار و ۷۹۶ واحدی معادل 2/58 درصد نسبت به معاملات روز گذشته همراه بود به عدد ۳ میلیون و ۱۷۰ هزار واحدی رسید. همچنین شاخص کل هموزن نیز ۱۸ هزار و ۹۵۶ واحد صعود داشت و در جایگاه ۹۶۴ هزار و ۸۳ واحدی ایستاد. ارزش معاملات خرد نیز افزایش ۶ درصدی را تجربه کرد که در مقایسه با روزهای گذشته تقریباً رکورد به حساب میآید.
علت سبزپوشی بازار سرمایه به اخبار مثبت ناشی از مذاکرات باز میگردد. روز یکشنبه دور چهارم مذاکرات ایران و آمریکا در مسقط برگزار شد، گرچه این مذاکرات با چالشهای بسیاری روبهرو شد اما پایانبندی مثبت برای بازارهای مالی داشت و همین موضوع باعث شد که شاخص کل بورس تهران بیش از ۲ درصد رشد مثبت را در کارنامه خود ثبت کند.
اخبار امیدوارکننده مذاکرات عاملی شد تا معاملهگران نسبت به آینده بازار سهام خوشبین شوند و در نهایت به واسطه همین موضوع بیش از 5/5 همت نقدینگی وارد سهام و صندوقهای سهامی شد. در سوی دیگر بازار، داستان فرق داشت و اغلب صندوقهای طلا منفیهایی بیش از ۲ درصد را تجربه کردند و مجدد خروج نقدینگی از این صندوقها قوت گرفت.
طی روزهای اخیر به واسطه مشخص نبودن نتیجه مذاکرات شاخصهای بازار سرمایه سرخپوش شدند، البته برخی کارشناسان علت این موضوع را استراحت بازار از رشدهای پی در پی میدانند؛ اما در مجموع میتوان گفت که بازار سهام از ابتدای مذاکرات تا به امروز تنها با سیگنال مذاکرات و سناریوهای توافق یا عدم توافق حرکت میکند، یعنی براساس اینکه نتیجه مذاکرات چه میشود و قرار است در آینده مذاکراتی رخ دهد یا خیر، بازار سهام نیز حرکت میکند. روز یکشنبه انتشار اخباری درخصوص احتمال کاهش تحریمها و ایجاد کانالهای جدید تبادلات مالی، باعث شد تا سرمایهگذاران نگاهی امیدوارانهتر نسبت به آینده بازار داشته باشند و به نوعی به دنبال خرید سهام طی روز دوشنبه باشند.
درحال حاضر صنایعی که از یک سو به مذاکرات مرتبط هستند، روند مثبت شاخصها را تقویت میکنند. طی روزهای اخیر صنایع فلزات اساسی، بانکها، پتروشیمی، پالایشگاهی، معدنی خودرو و حمل و نقل توانستند شرایط خوبی برای شاخص رقم بزنند. ورود نقدینگی در صنایع مذکور در کوتاهمدت میتواند منجربه افزایش اعتماد و امید، در نهایت رونق دوباره بورس تهران باشد.
بازار سهام همواره نسبت به اخبار واکنش نشان داده است؛ اما به واسطه دخالتها و دستکاری مسئولان مختلف طی سالهای گذشته این بازار نسبت به اخبار حساسیت بیشتری دارد، هر اخبار سیاسی میتواند در عرض چند دقیقه وضعیت بازار سهام را به طور کامل تغییر دهد. در اصل اخبار سیاسی تعیینکننده شرایط سرمایهگذاری در بورس هستند و میتوانند عامل ورود یا خروج نقدینگی باشند. بازار سهام از زمستان سال گذشته در تلاش برای رسیدن به شاخص سه میلیونی بود اما هر بار از صعود جا ماند و در نهایت سیگنالهای مثبت ناشی از مذاکرات باعث شد که بورس تهران مثبت و سبزپوش شود.