اعتراض صریح مهدی چمران به معاون شهردار در جلسه دیروز شورای شهر/فریاد پیرمرد هم درآمد
حمایت از شهردار تهران در این دوره به قدری افزایش یافته که به جای شهرداری برخی از اعضای شورای شهر، به منتقدان علیرضا زاکانی پاسخ میدهند.

حمایت از شهردار تهران در این دوره به قدری افزایش یافته که به جای شهرداری برخی از اعضای شورای شهر، به منتقدان علیرضا زاکانی پاسخ میدهند. حتی برای به تعویق افتادن تحقیق و تفحص از سازمان املاک شهرداری مانع ایجاد کردند.
20 شهریور سال گذشته نرجس سلیمانی، رئیس کمیسیون نظارت و حقوقی شورای شهر تهران از ارائه درخواست تحقیق و تفحص از سازمان املاک شهرداری به هیئترئیسه شورای شهر تهران خبر داده و تاکید کرد: «حسب ماده ۱۰ قانون املاک و مستغلات شهرداری موظف بود هر ۶ ماه یکبار گزارش اقدامات سازمان املاک و مستغلات را ارائه دهد که از سال این تصویب یعنی سال 95 تاکنون گزارشی دال بر اجرای این مصوبه ارائه نشده است. تحقیق و تفحص در عملکرد برنامهای و مالی سازمان املاک و مستغلات با صرفه و صلاح شهرداری انجام خواهد شد و این درخواست به هیئت رئیسه شورا تقدیم شده است.»
اما این تحقیق و تفحص هنوز در راهروهای شورای شهر سرگردان است و با وجود ارسال بیش از دو نامه به رئیس شورای شهر تهران هنوز بلاتکلیف و متوقف مانده. طرح تحقیق و تفحص از املاک شهرداری تهران و بررسی حسابرسی روزنامه همشهری، مدتهاست که در انتظار امضای محمد آخوندی، رئیس کمیسیون برنامه و بودجه شورای شهر تهران معطل مانده و این کمیسیون را به گورستان طرحهای نظارتی تبدیل کرده است.
مهدی چمران، رئیس شورای شهر تهران نیز 26 اسفند 1403 پاسخی عجیب به خبرنگاران داده و در مورد سرنوشت این تحقیق و تفحص گفت: «روی این کار، شما هم تحقیق و تفحص کنید، به یک جایی میرسید، انشاالله.» روز گذشته نیز در پاسخ به سوال خبرنگاری در این مورد گفت: «شما در مسائل داخلی ما نمیخواهد ورود پیدا کنید خودمان به اندازه کافی ورود داریم.»
اما این دوره از مدیریت شهری آنقدر بههمریخته است که شنیدهها حاکی از امضای احکامی در مدیریت محلات توسط یکی از اعضای شورای شهر است. چمران در واکنش به این موضوع نیز گفت: «نمیتوانند حکمی بزنند اما میتوانند به دوستان و همکاران خود اجازهنامه بدهند. اما حکم رسمی نمیتوانند امضا کنند.»
او به عنوان ریاست شورای شهر پایتخت میداند که بسیاری از حمایتهای شورای شهر تهران از زاکانی بر پایه و اساس محکمی صورت نگرفته و حتی میتواند نظارت شورای شهر را با مشکل روبهرو کند. چمران درباره ورود واگنهای خارجی به مترو تهران که تبلیغات گستردهای درباره آن شده بود نیز گفت: «میترسم این دوره مدیریت شهری، به عمر ما نرسد. عمر ما که تمام شد و شاهد نباشیم.»
چمران در پاسخ به این سوال که ترکمنچای امضا کردند؟ تاکید کرد: «بحث ترکمنچای نیست. بخشی از این واگنها داخلی بود که گفتم اگر یک معاون وزیر ۶ ماه امضای آن را طول نمیداد، ما واگنها را داشتیم. یعنی ۶ ماه قبل آمده بود و به این مشکلات بینالمللی نمیخورد و در اسفند واگنها را داشتیم.»
فریاد رئیس شورا برسر معاون شهردار
با این وجود چمران در بررسی «انتظامبخشی و ایجاد شفافیت در گردش کار دبیرخانه کمیسیون ماده 5» و زمان رسیدگی به فعالیت نهاد راهبری و پایش طرحهای توسعه شهر تهران و حمایتهای بیدریغ شورای شهر بهویژه رئیس آن از شهرداری و اقدامات آن خبر داد و انتظار داشت که شهرداری نیز همانقدر به حمایت از برخی موضوعاتی که شورای شهر به ویژه آقای رئیس به آن حساسیت دارد برخاسته و به آن اهمیت دهد.
اما این اتفاق نیفتاد و به جنجالی در شورای شهر تهران تبدیل شد. حمیدرضا صارمی، معاون شهرسازی و معماری شهرداری تهران درباره فعالیت نهاد پایش گفت: «نهاد پایش با تدبیر شما بعد از تشکیل توسط شورای عالی (شهرسازی و معماری) لغو شد. با پیگیری شما این موضوع شکل گرفته است.»
چمران در این زمان برآشفته شد و گفت: «چون این موضوع مدام تکرار میشود باید بگویم که آقای صارمی هم میداند که شورای عالی آن را لغو نکرد. نهاد پایش از ابتدا بود و همان زمان هم کار میکرد. آقای نیکزاد که وزیر شد شهرهای دیگر هم گفتند که ما هم نهاد پایش میخواهیم. آنها هم متوجه شده بودند نهاد پایش خوب است. متاسفانه آقای صارمی با آن موافق نیستند. من نمیدانم چرا. آنها هم بر سر خود میکوبند... اینجا تا نامه میدهم به آقای زاکانی، ایشان نامه را به آقای صارمی میدهد و آقای صارمی نامه را یا نگه میدارد یا رد میکند. خیلی راحت.»
رئیس شورای شهر تهران افزود: «واقعاً من از دست ایشان (صارمی) عصبانی هستم. اینکه نمیشود. چرا به نهاد پایش با یک تعصب منفی نگاه کنیم؟ شهر را با این چیزها به خرابی میکشیم. ردش (شورای عالی) نکرد و گفت: «من نمیرسم. به جای دیگری بدهید.» به معاونت شهرسازی دادند. ما چند سال با آقای سعیدیکیا و آقای قالیباف جلسه داشتیم و این نهاد کار خود را به خوبی انجام میداد. اما گفت (شورای عالی) نمیرسم در هر شهری این موضوع را پیگیری کنم. آقا این نهاد را رد نکرده است. حالا ما این چیز خوبی که خودمان خوشمان نمیآید، فکر میکنیم بالاسر شماست. والا نیست. کمکِ شما میکند؛ چرا اینقدر با آن مخالفت میکنید؟ ما این همه با شما راه میآییم آنوقت شما با چیزی که به نفع شهر است مخالفت میکنید؟ به خدا نمیشود. خدا از شما نمیگذرد.»
صارمی در این لحظه گفت: «آقای چمران شما هم ارادت ما را میدانید هم نهاد پایش را ساختاری.» چمران اجازه نداد صحبتهای صارمی تمام شود و پاسخ داد: «شما با نهاد پایش بغض و دشمنی دارید. هر چی میآید آن را رد میکنید. من خودم میدانم. نامه به دفتر شهردار مینویسم، به ایشان (صارمی) میدهند و میگویند ایشان نظر داده که نشود.»
صارمی تاکید کرد: «اینطور نیست. لااقل آقای خسروی (رئیس نهاد راهبری و پایش طرحهای توسعه شهری تهران) را من انتخاب و به شما معرفی کردم و نهاد را مثل بچه خودم میدانم.» چمران پاسخ داد: «ما هم دخالت نکردیم و نهایت همکاری را داشتیم.»
صارمی گفت: «شما فارغ از این جایگاه ریاست شورای شهر اگر به ما بگویید شب است میگوییم شب است و اگر بگویید روز است میگوییم روز است.» چمران همچنان با عصبانیت و فریاد ادامه داد: «من چنین کاری را نمیکنم. خورشید را میبینم میگویم روز است و واقعیت را میبینم. شما خورشید را در آسمان میبینید و میگویید شب است.»
بسیاری از کسانی که این صحنه را میدیدند بر این باور بودند که مهدی چمران به دلیل منافع شخصی در شورای شهر فریاد میزند و به معاون زاکانی میتازد. اما ناصر امانی در این لحظه تاکید کرد: «شهرداری ساختاری که شورای شهر تهران برای نهاد پایش مصوب کرده را ابلاغ نکرده است.»
صارمی پاسخ داد: «در اختیار من نبوده است. صحبت من راجع به هدف نبود بلکه راجع به روش بود. اعلام شده که نهاد راهبری و پایش توسعه تهران در پایان هر دوره 5 سال در فعالیتی مستمر و به منظور فرآیند تکمیل و اجرا در جهت کارآمدی و تحقق هر چه بیشتر طرحها و لوایح فرودستان متناسب با شرایط مورد بازبینی و انجام اصلاحات احتمالی قرار گیرد. من نمیخواستم مخالفتی نکنم و از صبح اینجا نشستیم و هر آنچه شما میگویید را تایید میکنیم.»