سعودیها بدهی آمریکاییها را نمیپردازند
بین سالهای ۲۰۱۵ و ۲۰۱۸، آمریکا دهها میلیون دلار سوخت جت برای کمک به کمپین بمباران یمن به پادشاهی عربستان پرداخت کرد. ۷ سال بعد، عربستان هنوز از پرداخت بخش بزرگی از بدهی خود امتناع کرده است.

بین سالهای 2015 و 2018، آمریکا دهها میلیون دلار سوخت جت برای کمک به کمپین بمباران یمن به پادشاهی عربستان پرداخت کرد. 7 سال بعد، عربستان هنوز از پرداخت بخش بزرگی از بدهی خود امتناع کرده است.
گزارش وزارت دفاع که اکتبر گذشته به کنگره فرستاده شد و اندیشکده ریسپانسیبل استیتکرفت آن را بازبینی کرده و پیش از این منتشرنشده، نشان میدهد که مقامات پنتاگون بهطور فزایندهای مستأصل شدهاند تا بتوانند 13 میلیون و 700هزار دلار هزینه سوختی که بدهی عربستان سعودی به آمریکاست را جبران کنند.
در این گزارش آمده که آژانس لجستیک دفاعی و فرماندهی مرکزی آمریکا تا زمانی که بدهی سوخت سالت لیک سیتی کاملاً پرداخت شود، همچنان روابط و دیدارهای رودررو و از طریق ایمیل، انواع روابط رهبران کلیدی وزارت دفاع/پرواز عملیات موشکی خود را با وزارت دفاع عربستان و وزارت دارایی را از طریق برنامه عملیات آموزش نظامی ایالات متحده با عربستان سعودی ادامه خواهد داد.
سال 2018، پنتاگون متوجه شد که اشتباهی در حسابرسی خود انجام داده و از عربستان سعودی و امارات متحده عربی 36 میلیون دلار برای سوخت جت و 249 میلیون دلار برای ساعت پرواز تانکرهای هوایی آمریکا که برای جتهای جنگی عربستانی و اماراتی عملیات سوختگیری هوایی را انجام دادند، کمتر شارژ کرده است.
با کمک واشنگتن، جتهای عربستانی و اماراتی، که در کنار اهداف نظامی واقعی، بیمارستانها، مدارس، بازارها و مراسمهای عروسی را هم بمباران کردند، توانستند بهجای حدوداً 15 دقیقه، حدود 3 ساعت در آسمان پرواز کنند. اما این مالیاتدهندگان آمریکایی بودند که به جای این دو کشور غنی از نفت حاشیه خلیج فارس صورتحسابهای عملیات سوختگیری هوایی را پرداخت کردند.
7 سال بعد، درحالیکه صورتحساب ساعتهای پروازهای طولانیتر پرداخت شدند، اما عربستان هنوز 13میلیون و 700هزار دلار بدهی دارد. امارات متحده عربی بدهی 15 میلیون دلاری خود برای سوخت جتهای جنگنده را کاملاً پرداخت کرده است. پادشاهی عربستان قطعاً پول کافی برای پرداخت بدهی خود را دارد چون ارزش داراییهای این کشور به 925 میلیارد دلار میرسد.
با این حال عربستان ظاهراً از این بدهی اظهار بیاطلاعی میکند. وبسایت اینترسپت گزارش میدهد که مقامات عربستان سعودی سال گذشته به نمایندگان آژانس لجستیکی دفاعی و فرماندهی مرکزی آمریکا اعلام کردهاند که از این بدهی هیچ اطلاعی ندارند و درخواست زمان بیشتر برای بررسی این موضوع کردهاند. این دفاع عربستان از خود با گزارش اخیر پنتاگون در تضاد است چون مقامات وزارت دفاع از انواع و اقسام مسیرهای ارتباطی برای بازگشت بدهی عربستان از جمله ایمیل، نشستهای مجازی و حضوری و آژانسهای متعدد استفاده کردهاند.
این گزارش همچنین اشاره میکند که آخرین پرداخت که کمی بیش از یک میلیون دلار بوده سال 2023 پرداخت شده است. آژانس لجستیکی دفاعی ارائه این گزارش را تایید میکند اما از بیان جزئیات بیشتر خودداری میکند و مشخص نیست که پرداختهای بیشتری انجام شده یا نه. آنلی شلین، محقق اندیشکده کوئینسی به ریسپانسیبل استیتکرافت میگوید که امتناع عربستان سعودی از پرداخت بدهی خود شواهدی از «مزیتی است که سعودیها از روابط خود با آمریکا میبرند و هیچ نگرانی از عواقب عدم بازپرداخت بدهی خود به مالیاتدهندگان آمریکایی ندارند.» بهرغم عجز آمریکا درباره بدهی پرداختنشده در محافل خصوصی، این کشور همچنان به عربستان سعودی پاداش میدهد.
از سال 2018 زمانی که این خطای حسابرسی مشخص شد، واشنگتن 14 میلیارد دلار برای خرید سلاحهای بزرگ پرداخت کرده است. اکثر این تراکنشها در دوران ریاستجمهوری جو بایدن رخ دادهاند که مشت بهمشت او با محمد بنسلمان پس از آنکه در دوران کمپین ریاستجمهوری 2016 خود قول داده بود او را به کشوری طردشده تبدیل کند، هنوز در ذهن همه باقی مانده است.
چشم ترامپ هماکنون به عربستان بهعنوان اولین سفر خارجی خود در ماه آینده است، همانگونه که در دور اول ریاستجمهوری خود انجام داد. ترامپ در ماه مارس به خبرنگاران گفت: «من گفتم اگر هزاران میلیارد دلار در کمپانیهای آمریکایی سرمایهگذاری کنید، من میروم. بهمعنای خرید 4 ساله یک هزار میلیارد دلاری. آنها هم موافقت کردند. پس من هم به آنجا میروم.»