رهایی از تله انتخاباتی؟بررسی عوامل و تاثیرات به تعویق افتادن انتخابات شورای شهر در فضای فعلی کشور
پس از رسیدن مسعود پزشکیان به ریاستجمهوری و درحالیکه هنوز نفسی تازه نکرده بود، موضوع انتخابات شوراها و تمدید دوره مدیریت ششم شهری دوباره در مجلس و با اصرار شورایعالی استانها مطرح شد.

طبق پیشبینی ماده ۲۲ انتخابات ریاستجمهوری، دو انتخابات شورای شهر و ریاستجمهوری در کشور باید به صورت همزمان برگزار شود. سقوط بالگرد سیدابراهیم رئیسی، رئیس دولت سیزدهم نهتنها معادلات سیاسی بلکه مناسبات انتخاباتی کشور را هم از ریل اصلی خارج کرد. با توجه به شرایط پیشآمده ماده 22 قانون انتخابات ریاستجمهوری نیز با چالش روبهرو شده است. قانون اساسی کشور اعلام کرده که در صورت پیشامد برای رئیسجمهور، مسئولان و وزارت کشور تنها 50 روز مهلت دارند تا انتخابات برگزار کرده و رئیسجمهور مشخص شود.
پس از حادثه بالگرد سیدابراهیم رئیسی، اگر قرار بود انتخابات شوراها هم با ریاستجمهوری برگزار شود مجلس احتمالاً باید به پرونده نزدیک به ۱۵۰ هزار نفر رسیدگی میکرد اما 50 روز مهلتی نبود که مجلس بتواند به این حجم از پرونده رسیدگی کند؛ به همین دلیل به سمت تمدید دوره شوراهای شهر و روستا روی آورد. تصمیم نهایی این بود که کشور وارد پروسه انتخابات زودهنگام ریاستجمهوری شود و انتخابات شوراها سر موعد خود و در خرداد 1404 برگزار شود.
پس از رسیدن مسعود پزشکیان به ریاستجمهوری و درحالیکه هنوز نفسی تازه نکرده بود، موضوع انتخابات شوراها و تمدید دوره مدیریت ششم شهری دوباره در مجلس و با اصرار شورایعالی استانها مطرح شد. کمیسیون امور داخلی کشور و شوراها به عنوان کمیسیون مربوطه در مجلس با یکسال تمدید موافق بود. از آنجا که بخشی از مجلس که نگاهی کارشناسی به این موضوع نداشتند و تنها بر حسب رایزنیهای انجامشده به انتخابات شوراها میپرداختند، بدون توجه به عواقب و تبعات تصمیماتشان، شوراها را به مدت 6 ماه تمدید کردند.
در حقیقت آنها به موضوع مهم «بررسی بودجه» توجه نکرده بودند و در صورت تمدید 6 ماهه، اعضای شورای شهر (در دوره هفتم) درست زمان بررسی بودجه کار خود را شروع میکردند. این ایرادی بود که شورای نگهبان را بر آن داشت که تمدید 6 ماهه را رد کند. در نهایت مجلس با تمدید 10 ماهه دوره شوراهای شهر و روستا و تایید شورای نگهبان، مسئولان ذیربط بالاخره توانستند از این تله انتخاباتی رهایی یابند.
اما بودند تحلیلگرانی که معتقدند؛ «علاوه بر دولت و مجلس که آمادگی ورود به انتخابات را از لحاظ زمانی و موقعیتی نداشتند؛ جامعه نیز ناامید از وضع موجود توان ورود به یک انتخابات دیگر را ندارد.» و با تصویب 10 ماهه شوراها باعث شد که کشور در این شرایط وارد پروسه انتخابات سنگین شوراها در سراسر کشور نشود. زمزمهها و شائبههایی مبنی بر تمدید دوره ششم شوراها به مدت 7 سال آنقدر تکرار شده که همچنان بحث اینکه این انتخابات به انتخابات ریاستجمهوری در سال 1407 برسد، باقی است و دوباره این دو انتخابات همزمان برگزار و ماده 22 قانون انتخابات اجرا شود.
در این راستا هممیهن با محمدصالح جوکار، رئیس کمیسیون امور داخلی کشور و شوراهای مجلس و محمد علیخانی، نماینده اسبق مجلس و عضو شورای شهر پنجم که در انتخابات اخیر رئیس ستاد انتخاباتی مسعود پزشکیان در قزوین بود، درباره انتخابات شوراها به گفتوگو پرداخت.