| کد مطلب: ۱۶۳۳۳
روحانیت و خطر دوری از مردم

سرمقاله مطبوعات / جمهوری اسلامی؛

روحانیت و خطر دوری از مردم

به گزارش هم‌میهن آنلاین، در سرمقاله امروز جمهوری اسلامی می‌خوانیم:

این مطلب نادرست که مردم در حکمرانی دینی هیچ‌‌کاره هستند به نقل از یکی از علمای سرشناس حوزه علمیه قم مدتی است در فضای مجازی دست به دست می‌شود و به حربه‌ای در دست مخالفین روحانیت برای تبلیغ علیه این نهاد تبدیل شده است. کسانی که این مطلب را به دست این و آن می‌رسانند اشاره‌ای به این واقعیت نمی‌کنند که این نظر شخصی است و ربطی به کلیت روحانیت و اسلام ندارد. بسیاری از کسانی که این مطلب را دریافت می‌کنند نیز از این زمینه اطلاعی ندارند و تصور می‌کنند تمام علمای دین اینگونه فکر می‌کنند و نظر اسلام همین است.

متاسفانه بخش‌هائی از دستگاه‌های تصمیم‌ساز و تصمیم‌گیر نیز تفکر هیچ‌کاره بودن مردم در حکمرانی دینی را عملاً در جامعه پیاده می‌کنند و با این اقدامات خود بر این تفکر خلاف اسلام مهر تایید می‌زنند. این جریان انحرافی اکنون در حال گسترش است و به ابزاری برای تبلیغ علیه روحانیت و حتی اسلام تبدیل شده است.

به کسی که چنین تفکری را مطرح کرده و افرادی که با او همفکر هستند باید این آزادی را داد که نظر خود را مطرح کنند ولی آنها نباید مجال نفوذ دادن آن به جریان حکمرانی را داشته باشند. به عبارت روشن‌تر، افراد آزادند نقطه ‌نظرهای خود و برداشت‌هائی که از اسلام دارند را آزادانه بگویند و بنویسند ولی نباید به آنها اجازه داده شود آن را به اصول و مبانی حکمرانی تبدیل کنند و اسلام را بی‌اعتنا به رای و نظر مردم معرفی نمایند. برای جلوگیری کردن از این خطر، قطعاً روحانیت باید احساس مسئولیت کند و به هر شکل که برایش امکان‌پذیر است مردم را از بیگانه بودن این تفکر نسبت به اسلام مطلع نماید.

علاوه بر گفتار و سیره امیرالمومنین علیه‌السلام که پذیرفتن حکومت بر مسلمین را مبتنی بر اصرار آنان دانستند، در عصر ما نیز امام خمینی بارها بر نقش اصلی مردم در تاسیس نظام جمهوری اسلامی، شکل‌گیری اندام‌های آن و استمرار حکمرانی دینی تاکید کرده و حاکمیت را بدون پشتوانه آراء مردم منتفی دانستند. ایشان در یکی از این موارد با صراحت اعلام کردند: «اسلام به ما اجازه نداده است که دیکتاتوری بکنیم. ما تابع آرای ملت هستیم. ملت ما هرطور رای داد، ما هم از آنها تبعیت می‌کنیم. ما حق نداریم، خدای تبارک و تعالی به ما حق نداده است، پیغمبر اسلام به ما حق نداده است که به ملتمان یک چیزی را تحمیل کنیم». (صحیفه امام، جلد۱۱، صفحه ۳۴)

درخشان‌ترین سخن امام خمینی درباره نقش مردم در حکمرانی اسلام این جمله معروف و تاریخی ایشان است که گفتند: «میزان، رای ملت است». (صحیفه امام، جلد ۸، صفحه ۱۷۳)

مطالعه مجلدات صحیفه امام این واقعیت را در برابر چشمان جستجوگران به نمایش می‌گذارد که ایشان در پیام‌ها و سخنرانی‌های خود بیشترین تکیه را بر نقش مردم در حکمرانی اسلامی داشتند و همواره آن را یادآور می‌شدند. این تاکید و یادآوری، با هدف اعلام ابطال نظر کسانی که نقش و رای مردم را انکار می‌کردند و یا ممکن بود در آینده انکار کنند صورت می‌گرفت و نشان‌دهنده اهمیت فوق‌العاده این موضوع در تفکر بنیانگذار نظام جمهوری اسلامی بود.

قانون اساسی نظام جمهوری اسلامی نیز در فصل‌های مختلف بر نقش و رای مردم در تمام ارکان این نظام تاکید کرد کمااینکه متفکر بزرگ معاصر شهید مظلوم آیت‌الله بهشتی به عنوان مدیر جلسات مجلس خبرگان قانون اساسی همواره بر این موضوع تاکید می‌کرد و علاوه بر مجلس خبرگان تدوین قانون اساسی در مناسبت‌های مختلف نیز آن را یادآور می‌شد. آنچه در قانون اساسی در زمینه نقش مردم در حکمرانی اسلامی آمده، وجه مشترک برداشت از اسلام توسط اسلام‌‌‌ شناسان معاصر است. بنابراین، نظر اسلام و روحانیت درباره نقش مردم در حکمرانی دینی همانست که در قانون اساسی نظام جمهوری اسلامی آمده نه آنکه بعضی افراد گفته‌اند و می‌گویند.

خطری که اکنون روحانیت را تهدید می‌کند، تلاش‌هائی است که برای دور کردن مردم از این نهاد کهن دینی با تبلیغات مسمومِ هیچ‌ کاره بودن مردم در حکومت دینی صورت می‌گیرد. این تبلیغات برنامه‌ریزی شده فقط با ورود علما و بزرگان حوزه‌های علمیه به صحنه برای پررنگ ‌نشان دادن نقش مردم در حکمرانی، دفاع از حقوق مردم در تمام عرصه‌ها و مقابله با نفوذ جریان‌هائی که درصدد بازی کردن نقش قیم‌مآبانه برای مردم هستند خنثی خواهد شد. انتظار از روحانیت اینست که با این کار به وظیفه تاریخی خود برای حراست از نظام جمهوری اسلامی عمل کند.

دیدگاه

ویژه سیاست
آخرین اخبار